Så kan du jämka skatt om du har bolån

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

kr

           
Lånetid

år

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med NaN års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på NaN betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 32,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 32,99% (Uppdaterat november 2024).

Därför bör du skattejämka om du har bolån
Så går du tillväga
Då måste du senast skicka in din ansökan
Därför bör du skattejämka om du har bolån
Så går du tillväga
Då måste du senast skicka in din ansökan

Om du har ett bolån lär du vid det här laget veta det mesta om räntekostnader och skatt. Om du vill få skattereduktion och betala mindre i skatt varje månad kan du välja att skattejämka. Men hur går det till att jämka skatt om man har bolån och varför ska man göra det? Det kikar vi på här.

Så fungerar ränteavdrag och skattejämkning

  • När du har bolån kan du få avdrag på räntan
  • Ränteavdrag på bolån betalas ut i samband med skatteåterbäringen varje år
  • Om du skattejämkar får du istället avdraget utportionerat månadsvis under året
  • Att jämka skatten kan alltså leda till minskade månadsutgifter
  • Du skattejämkar enkelt via en blankett hos Skatteverket
  • Du måste skattejämka varje år, senast den 30 november
  • Skattejämkning handlar bara om när du får skatteavdrag, inte hur mycket du får

Vad innebär det att jämka skatt?

Att skattejämka innebär att du som privatperson får en skattereduktion och betalar mindre i skatt varje månad. Enkelt förklarat innebär det att den skatt du betalar på din lön justeras så att din arbetsgivare drar det rätta beloppet redan från början.

Skattejämka och minska dina månadsutgifter

I vanliga fall utgår arbetsgivaren från en schablonmässig skattetabell när denna ska dra skatt från din lön. Detta kan medföra större månatliga skatteutgifter än vad som faktiskt är riktigt för just dig. Genom att skattejämka kan du alltså minska dina månadsutgifter.

Varför ska jag jämka min skatt om jag har bolån?

När du har ett bolån kan du få avdrag på räntan på ditt lån – ett ränteavdrag. Det innebär att du kan få upp till 30 % avdrag på lånets räntekostnad. Detta avdrag får du utbetalt i samband med deklarationen när du får ditt slutskattebesked varje år.

Skattejämka istället för att få pengarna med skatteåterbäringen

Vill du inte få tillbaka pengarna i en klumpsumma vid skatteåterbäringen kan du välja att skattejämka. Om du jämkar betalar du istället mindre skatt varje månad.

Vad är ett ränteavdrag?

Det är en slags rabatt som staten ger dig på den ränta som du betalar på dina lån.

Om du har räntekostnader upp till 100 000 kronor kan du få 30 % i avdrag. Om du istället har räntekostnader som överstiger 100 000 kronor kan du få 21 % i avdrag på den delen.

Hur får jag ränteavdrag?

Du behöver inte ansöka om ränteavdrag utan det sker automatiskt så länge du uppfyller vissa krav. Kraven är att:

  • Du har betalat skatt
  • Du har betalat ränta under det år du ansöker om ränteavdrag för
  • Dina årliga räntekostnader är minst 1 000 kronor
  • Du är betalningsansvarig för hela eller delar av bolånet

Din långivare rapporterar den ränta du har betalat till Skatteverket och beloppet står sedan i din deklaration. Om du inte skattejämkar dras ränteavdraget automatiskt från skatten när du godkänt din deklaration.

Borde jag jämka min skatt om jag har bolån?

Huruvida du ska jämka eller inte är helt och hållet upp till dig och dina personliga preferenser. I vissa fall är det bättre att jämka än i andra fall. Däremot handlar skattejämkningen enbart om när du får skatteavdrag och inte hur mycket du får.

Har du hög bolåneränta och hög skatt?

Skattejämkning är extra bra om du har höga räntekostnader på ditt bolån och betalar hög skatt. Skattejämkar du kan du få mer pengar över varje månad.

Har du låg bolåneränta och låg skatt?

Om du däremot har lägre räntekostnader på ditt bolån eller betalar väldigt lite i skatt lär skattejämkningen ha mindre påverkan på din totala ekonomiska situation.

Så gör man för att jämka skatt för ett bolån

Så här går du tillväga om du vill skattejämka för att sprida ut ditt ränteavdrag över året:

1. Ansök hos Skatteverket

På Skatteverkets hemsida finns det en e-tjänst där du kan ansöka om skattejämkning. I den fyller du i dina inkomster och avdrag som du räknar med att få under hela året. Du behöver uppge information om:

  • Den lön du har tjänat under året och hur mycket skatt du har betalat
  • Den lön du tror att du kommer tjäna resten av året
  • Övriga avdragsgilla kostnader
  • Övriga beskattningsbara intäkter

2. Vänta på beslut om skattejämkning

Efter cirka två veckor får du beslut om jämkning av Skatteverket. Beslutet skickas antingen hem till dig eller till din digitala brevlåda.

3. Lämna beslutet till din arbetsgivare

När du fått ditt beslut ska du lämna det till din arbetsgivare så fort som möjligt. Vill du att beslutet ska börja gälla till nästa lön måste du lämna beslutet till din arbetsgivare minst två veckor innan du får den lönen utbetald.

4. Arbetsgivaren drar mindre skatt

När du lämnat beslutet till din arbetsgivare kommer denne att dra mindre skatt på din lön varje månad.

Meddela Skatteverket om ändringar i inkomst

Tänk på att du måste meddela Skatteverket om något i dina inkomster eller avdrag ändras. Gör du inte det riskerar du att få betala kvarskatt.

När måste jag ansöka om skattejämkning?

Du kan skicka in din ansökan om jämkning för innevarande år när som helst under året – dock senast den 30 november. Vill du att jämkningen ska börja gälla från januari måste du ansöka om skattejämkning senast den 19 november året innan.

Hur länge gäller jämkningen?

En jämkning håller som längst till slutet på året. Vill du fortsätta skattejämka när året är slut måste du skicka in en ny ansökan till Skatteverket. Du måste alltså ansöka på nytt varje år.

Vad händer om jag inte skattejämkar?

Om du inte skattejämkar får du ditt ränteavdrag i samband med skatteåterbäringen istället. Du får alltså tillbaka samma summa – men i en klumpsumma istället för utspritt under hela året. Att jämka påverkar alltså inte hur mycket du får i skatteavdrag utan enbart när du får det.

Hur vet jag hur mycket skatt jag betalar?

Skatten baseras på din inkomst och diverse avdrag. Det kan vara skönt att räkna ut exakt hur mycket skatt du ska betala under ett år för att på så sätt få reda på om du kommer få skatteåterbäring eller om du kommer behöva betala restskatt.

På Skatteverkets hemsida finns en beräkningstjänst som hjälper dig räkna ut din exakta skatt.

Om du brukar behöva betala kvarskatt

Om du tillhör en av dem som istället för skatteåterbäring brukar få kvarskatt varje år, kan du istället för att jämka be din arbetsgivare att dra mer skatt. Du kan helt enkelt genomföra en frivillig skattehöjning.

Varför får jag kvarskatt?

Att du betalar mindre skatt än vad du egentligen borde göra kan exempelvis bero på att du har flera arbetsgivare eller äger fastigheter som du ska betala fastighetsavgifter eller skatt för. Det kan också handla om att du har en inkomst som det inte görs skatteavdrag från. Ber du din arbetsgivare att denne ska dra mer skatt kan du undvika kvarskatten.

Vill du veta mer om att skattejämka om du har bolån eller vill du ha hjälp med din låneansökan? Tveka inte att kontakta oss.

Vanliga frågor och svar – Jämka bolån

Måste man skattejämka varje år?

Om du vill att din arbetsgivare ska dra rätt skatt på din lön från början måste du skicka in en ny ansökan om skattejämkning varje år.

Bör man skattejämka om man har bolån?

Om du har en hög ränta på ditt bolån och vill sänka din månadskostnad kan det vara en bra idé att skattejämka. På så sätt kan du betala mindre skatt på din lön varje månad. Om du inte skattejämkar utgår din arbetsgivare från en schablonmässig skattetabell och du får ditt ränteavdrag utbetalt vid skatteåterbäringen.

Kan man få ränteavdrag på alla lån?

De flesta räntekostnaderna är avdragsgilla i Sverige, och du kan få avdrag på nästan alla lån såsom bolån, privatlån, snabblån och billån. Du kan dock inte få ränteavdrag på studielån då detta lån redan anses ha en förmånlig ränta.

Våra partners