Jämför placeringskonto – för långsiktigt sparande

Ett placeringskonto är samma sak som ett bundet sparkonto. Räntan är alltid fast och du binder pengarna från tre månader upp till fem år. Ett placeringskonto är exempelvis bra när du vill bygga upp en buffert för ett speciellt ändamål eller sparar till framtida investeringar. Här tittar vi närmare på hur ett placeringskonto fungerar.

  • Vad är ett placeringskonto?
  • Så hög ränta kan du få
  • Fördelar och nackdelar

Letar du efter ett bra placeringskonto? Hos oss kan du jämföra sparräntor och hitta sparkonton med bäst ränta.

Listan uppdaterad 24 oktober 2024.

Aktör

Rörlig ränta Fast ränta 1 år
4,00% Läs mer
4,00 % Läs mer
3,85% Läs mer
3,85% Läs mer
3,50% 3,30% Läs mer
3,40% 2,95% Läs mer
3,35% 3,00% Läs mer
3,30% Läs mer
lunar logga 3,25% Läs mer
3,25% Läs mer
3,20% Läs mer
3,20% 2,60% Läs mer
3,00% 2,90% Läs mer
2,75% 3,40% Läs mer
ica banken logga 2,00% Läs mer
brocc logga 2,00% 3,80% Läs mer
3,80% Läs mer

Hur fungerar ett placeringskonto?

Ett placeringskonto kännetecknas av att räntan är förutbestämd och fast under hela bindningstiden. För att öppna ett placeringskonto, eller fasträntekonto som det också heter, behöver du sätta in minst 5 000 kronor – men minst 10 000 kronor är standard hos de flesta banker. Den övre gränsen brukar vara 50 miljoner kronor. Du binder upp ditt sparande i mellan tre månader och fem år.

Varför ska jag ha ett placeringskonto?

Att spara pengar på ett placeringskonto är främst gynnsamt om du kan tänka dig att lägga undan pengarna under en längre period. Exakt vilken ränta du får beror på hur länge du binder ditt sparande samt på den aktuella marknadsräntan. Om du endast väljer tre månaders bindningstid på ditt placeringskonto brukar du inte behöva betala någon avgift om du vill ta ut pengarna i förtid.

Läs också: Inlåningsränta

Jämför placeringskonton via Sambla

Idag kan du öppna placeringskonto hos ett stort urval svenska banker och långivare. Precis som med lån och andra finansiella tjänster är det alltid smart att jämföra så många erbjudanden som möjligt.

Eftersom dina pengar kommer att vara bundna över en tid framöver, vill du ju vara säker på att få bästa möjliga ränta på ditt sparande. Med vår tjänst kan du snabbt och enkelt jämföra villkor på placeringskonton, istället för att slösa tid på att besöka varje enskild bank.

Kan man ta ut pengar i förtid på placeringskonto?

Att binda upp pengarna innebär att du inte kan plocka ut dem när det passar. Vissa banker erbjuder ett fåtal fria uttag per år, andra inga alls. Om du ändå vill ta ut pengar eller avbryta sparandet i förtid kan något av följande inträffa:

  • Du får betala ränteskillnadsersättning till banken. Ersättningen beräknas på den aktuella marknadsräntan på dagen då du avslutar ditt konto fram till den ursprungliga förfallodagen. Ju senare du säger upp ditt konto, desto mindre blir ränteskillnadsersättningen
  • Du får betala en fast procentavgift på kapitalet
  • Du får betala en procentavgift på kapitalet per kvarstående löptidsår
  • Du går miste om den hittills insparade räntan.

Vilket placeringskonto ger bäst ränta?

I dagsläget är räntorna på placeringskonton relativt höga. Generellt brukar mindre nischbanker erbjuda de högsta sparräntorna. Men nu kan du hitta fasträntekonton med över 4 % ränta även hos svenska storbanker.

Det du behöver titta extra noga på är bindningstiden, eventuella avgifter och andra villkor som kan göra sparandet krångligt. Ett års bindningstid ger oftast den högsta räntan. Vilken bank som har allra högst ränta på placeringskonto kommer alltid att variera över tid.

Läs också: Ränta på lönekonto

När betalas räntan från placeringskontot ut?

Hela räntebeloppet betalas ut på dagen då bindningstiden går ut. Det går alltså inte att få ut ränta månad för månad eller vara flexibel med villkoren. Det kan ses som en nackdel med fasträntekonton, men å andra sidan kommer du ha kvar hela ditt sparande plus ränta vid bindningstidens slut.

Läs också: Hur mycket ska man spara varje månad?

Hur går det till att öppna ett placeringskonto?

Oftast måste du vara kund hos en bank för att kunna öppna ett placeringskonto. Genom att logga in på dina sidor kan du snabbt och enkelt registrera ditt konto och sätta in pengar. Om du ännu inte valt bank att ha din ekonomi hos – kom ihåg att jämföra erbjudanden!

Går det att fylla på placeringskontot med mer pengar?

När du startar ett placeringskonto är räntan förutbestämd och fast under den aktuella bindningstiden. Både du och banken vet alltså exakt hur mycket pengar du kommer att få i ränta när bindningstiden går ut.

Det går inte att fylla på sparbeloppet under bindningstiden, men du kan däremot öppna flera placeringskonton hos samma bank eller göra separata fastränteplaceringar på samma konto.

Hur fungerar ett placeringskonto för företag?

Placeringskonton för företag har ungefär samma upplägg som för privatpersoner, men den minsta beloppsgränsen brukar ligga runt 40 000 kronor. Dessutom finns det en gräns för hur mycket företaget får placera i banken per dag. Bankerna har ofta som krav att företaget redan är kund hos dem för att det ska vara möjligt att öppna ett placeringskonto.

Hur säkert är ett placeringskonto?

Alla banker och långivare vi samarbetar med omfattas av den statliga insättningsgarantin,  som gör gällande att du som kontohavare har rätt till ersättning för ditt sparande upp till 1 050 000 kronor. Under speciella förutsättningar kan du få ersättning upp till 5 miljoner kronor.

Vanliga frågor – Placeringskonto

Vad är fördelarna med ett placeringskonto?

Ett placeringskonto passar bra om du vill ha full koll på din sparränta, då beloppet är fast från dag ett. Det anses också vara ett tryggt sätt att spara på eftersom placeringskonton omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Hur hög är skatten på placeringskonton?

Du är skattepliktig för räntan på ditt sparande. Eftersom räntan tillgodoräknas 31 december tas den upp i nästa års deklaration. Skattesatsen på ränta är 30 %.

Vad händer om jag tar ut pengar från ett placeringskonto?

På ett placeringskonto är ditt sparande bundet under en överenskommen tid. Om du vill ta ut pengar under bindningstiden avslutas kontot och banken tar ut en avgift.

Hur bestäms räntan på ett placeringskonto?

Räntan på ett placeringskonto är alltid fast och bestäms utifrån den aktuella marknadsräntan när du startar kontot och den bindningstid du väljer. En bindningstid på ett år ger vanligtvis högre ränta än både kortare och längre bindningstid.