Spara pengar i vardagen - 20 tips

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 32,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 32,99% (Uppdaterat november 2024).

20 tips för att spara pengar i vardagen
Samla dina lån spara i snitt 17 500 kr
Spara pengar på räntekostnader
20 tips för att spara pengar i vardagen
Samla dina lån spara i snitt 17 500 kr
Spara pengar på räntekostnader

Att tjäna pengar är ofta ganska jobbigt. Att göra av med lönen är däremot enkelt, lite för enkelt i många fall. Här kommer därför 20 tips på hur du kan spara små summor som med tiden blir till stora belopp!

Undvik impulsköp

Det bästa sättet att spara pengar är att se över de små utgifterna, kollar du igenom ditt kontoutdrag kan jag nästan garantera att alla mindre utgifter tillslut är en väldigt stor del av helheten. Ofta är de så små att de inte märks av förrän det är den 20:e och lönekontot är tomt. Det kan handla om en läsk här eller en kaffe där. Här kommer några råd för att undvika de vanligaste fallgroparna:

1. Tänk på blodsockret

Ibland händer det att vi måste ha någonting att äta direkt på momangen. Det bästa sättet att spara pengar är att inte sätta sig i sådana situationer genom att se till att äta ordentligt på regelbundna tider. En hamburgare här och smoothie där blir lätt till ett hål i plånboken. En underskattad bieffekt av detta är att man även mår mycket bättre i vardagen!

2. Hoppa take-away-kaffe

Kaffe är vi många som inte klarar oss utan, det blir därför kopp för mycket ibland. Att ha med en termosmugg kan spara många sköna slantar i det långa loppet. Du sparar pengar och kan dessutom fylla den med ditt favoritkaffe. Kaffet idag kan kosta över 50 kronor i storstäderna! 50 kronor 5 dagar i veckan är 250 kronor. Det blir snabbt mycket.

Läs också: Billigt kaffe

3. Minska ner på söta drycker

Att dricka mycket läsk och energidryck är inte särskilt bra för hälsan och väldigt dåligt för din portmonnä. Ett sätt att trappa ner kan vara att gå över till motsvarigheter som innehåller mindre socker och koffein. Försök sedan att minska ner på hur många du köper.

En energidryck varje arbetsdag blir över 300 kr varje månad och 3 600 kronor på ett år – pengar du kan göra något roligare för!

Läs också: Matbutikerna sänker priser på varor – hela listan

Fasta små månadsutgifter

Det är lätt att glömma bort dessa små utgifter som dras regelbundet i slutet av varje månad. Och precis som med allt annat blir många bäckar små till slut en å fylld av bortslösade pengar. Nedan kommer en checklista du bör kolla av:

4. Mobilabonnemang

Alla mobiloperatörer erbjuder ungefär samma tjänster, men priserna kan variera ganska mycket. Gör därför en snabb jämförelse för att vara säker på att du betalar ett bra pris varje månad. Detta är en av de bästa tipsen för att spara pengar snabbt.

Läs också: Hur mycket ska man spara varje månad?

5. Bredband

Behöver du verkligen så snabb uppkoppling hemma? Betala inte onödigt mycket för datamängd eller hastighet som du inte utnyttjar. Se över detta med någon i din närhet som har lite koll på vilken hastighet du kan tänkas behöva.

6. Streamingtjänster

Visst är det härligt att kunna klicka fram hundratals filmer och serier via de stora streamingtjänsterna. Men fråga dig själv om du verkligen behöver HBO, Netflix, Viaplay och C MORE samtidigt eller om det räcker prenumerera på en åt gången. Många av dessa tjänster går det dessutom att ha flera användare på – kan du kanske byta en användarplats på ditt Netflix-konto med någon som har HBO?

Många använder fler tjänster under årets mörkare månad men inget alls på sommaren. Säg upp när du inte använder!

Läs också: Tjäna pengar snabbt

Ekonomi

7. Kreditkort och bankkort

Kreditkort har ofta avgifter som man i vissa fall kan förhandla bort med banken. Det finns effektiva jämförelsetjänster att använda för att hitta kortet med lägst ränta och avgifter. Bäst är såklart att använda ett vanligt debitkort i vardagen, eftersom de sällan har några avgifter.

8. Försäkringar

Har du samma hemförsäkring som du skaffade när du flyttade hemifrån? Titta igenom så du inte är överförsäkrad. Då betalar du bara onödigt mycket per månad för sådant du ändå inte kan eller kommer dra nytta av. Använd autogiro på dina fasta betalningar så att du inte riskerar onödiga påminnelser.

9. Börja spara pengar i sparkonto

Om du följer tipsen för småsparande får du de där extra slantarna att spara undan varje månad. Jämför bankernas sparkonton för att hitta det som ge den högsta räntan, tänk på att vanliga lönekonton ofta inte förräntar pengarna alls.

Läs också: Bästa apparna för att spara pengar

10. Spara i fonder och aktier

Fonder och aktier är även det bra sparformer att investera i. Se till att göra en plan för ditt sparande och lägg in det i din hushållsbudget. Det är aldrig för sent att börja spara!

11. Samla ihop lån till en lägre ränta

Smålån och krediter har höga räntor och dolda kostnader som avi- och fakturaavgifter. Troligen kan du spara mycket pengar på att samla lån till en låg ränta. Vi på Sambla hjälper dig genom hela processen och eftersom att vi samarbetar med över 40 olika banker och långivare kan du vara trygg med att få en riktigt låg ränta.

12. Låna inte för länge

Undvik att binda upp dig på lån för länge då längre återbetalningstid ger ett dyrare lån. Ta lånet och försök att betala av det så snabbt som möjligt. Du ska fortfarande kunna leva, så välj en takt som passar din ekonomi.

Fordon och resor

13. Välj rätt bil

Satsa på en bil som håller hög kvalitet och som inte är större eller har kraftigare motor än du verkligen behöver. En större och starkare bil drar i regel mer bränsle, sliter däck snabbare, har dyrare försäkringspremie och beskattas högre.

En ny bil tappar i regel mellan 20 och 30 % i värde när du kör iväg från bilhandlaren. Satsa därför på en några år gammal bil i fint skick.

14. Jämför räntorna på billån

Behöver du låna till din bil, se till att jämföra lånen först så du inte betalar för mycket i ränta och avgifter. Med Sambla kan du låna upp till 800 000 kronor. Behöver du ett mindre belopp och vill endast vill låna 250 000 går det såklart också bra. Oavsett är det klokt att jämföra bankerna när du tänker ta ett lån, vare sig det gäller för kommande renoveringen eller en ny bil!

15. Jämför bensinpriser

Att jämföra bensinpriser kan kännas jobbigt, men så behöver det inte vara. Oftast ligger flera bensinstationer bredvid varandra, kolla snabbt vilken som har bäst priser och du sparar massa pengar i längden. Som regel är obemannade stationer alltid billigare.

16. Låt bilen stå

Försök att inte ta bilen i onödan, cykla eller promenera när du har möjlighet. Det är bra för hälsan och sparar mycket pengar. Bor du i en större stad finns det säkert goda allmänna kommunikationer.

Hem och hushåll

17. Gör matlåda

Detta kommer nog inte som en chock, men att göra billiga matlådor istället för att köpa lunch ute kan spara dig mellan 1 000 och 2 000 kronor varje månad.

Läs också: Billigaste mataffären

18. Bjud hem istället för att gå ut

Ett restaurangbesök för middag med mat och dryck kostar i snitt cirka 1 000 kronor för två personer. Bjud istället hem dina vänner och laga mat hemma.

19. Fimpa

Fimpa en sista gång och du får direkt mer pengar över i plånboken, samtidigt som du förlänger livet.

20. Ta en vit månad

En vit månad brukar oftast innebära att du undviker alkohol i en månad. Det kommer beroende på hur mycket du brukar konsumera dra ner på kostnader.

En vit månad kan även innebära att du undviker att handla nya saker, som kläder, elektronik och annat som förknippas med nöje.

Vanliga frågor och svar – Spara pengar

Hur kan jag snabbt spara pengar?

Det finns sätt som gör att du kan spara pengar snabbt. En av sakerna är såklart att dra ner på onödiga utgifter, en sån sak är onödiga räntekostnader. Genom att samla ihop dina lån till ett kan du få en lägre månadskostnad och spara pengar.

Till vad ska jag använda pengarna jag sparar?

Använd gärna dom till att betala av dina skulder. Det gynnar dig.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners