Skuldsanering hos Kronofogden – så går det till
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).
Om du hamnat i en skuldfälla som du inte kan komma ur trots ansträngningar, kan Kronofogden bevilja skuldsanering. Då betalar du igen det du kan på skulderna under en viss tid, för att sedan räknas som skuldfri. Här går vi igenom det du behöver veta om skuldsanering.
Vad innebär skuldsanering?
Om dina skulder är alltför stora för att du ska kunna betala tillbaka dem under överskådlig tid – vilket brukar räknas som tio år – finns det möjlighet att få skuldsanering.
Då lägger Kronofogden fram en avbetalningsplan som löper över fem år.
Även om du inte kan betala igen hela skulden under denna period, blir du skuldfri när avbetalningstiden löpt ut.
Utmätning av lönen
Under skuldsaneringen kan du behöva leva på existensminimum. Det innebär att Kronofogden gör en utmätning av din lön och räknar ut hur mycket du får behålla för att klara de mest nödvändiga behoven.
På vår sida om existensminimum kan du se hur utmätningen räknas ut och göra en ungefärlig uträkning på hur mycket du skulle få behålla vid en utmätning. Att leva med skuldsanering är alltid tufft, men syftet är att livet ska bli desto lättare efteråt.
Vilka krav finns för att få skuldsanering?
Kronofogden har tre grundkrav för att du ska kunna få skuldsanering:
- Du kan inte betala tillbaka dina skulder under en överskådlig framtid
- Det finns en giltig orsak till skulderna
- Du har försökt betala tillbaka skulderna
Individuell bedömning
Bara för att du uppfyller grundkraven är det inte säkert att du beviljas skuldsanering. Kronofogden har tagit fram ett speciellt skuldsaneringtest för privatpersoner, där resultatet visar om lösningen är rätt för dig. Vissa faktorer – exempelvis om du tidigare beviljats skuldsanering eller har tillgångar – tas inte med i testet. När du skickar in en riktig ansökan gör Kronofogden alltid en individuell bedömning baserad på en fördjupad utredning av din situation.
Här kan du göra Kronofogdens skuldsaneringstest.
Kan en skuldsanering avbrytas?
Kronofogden kan upphäva din skuldsanering om du inte följer betalningsplanen. Då får du istället tillbaka samma skulder som innan minus det belopp du eventuellt betalat igen. Räntan som löpt under tiden läggs också på skulden. Även borgenärerna kan kräva att skuldsaneringen avslutas.
Om din ekonomi försämras eller förbättras
Det är ditt ansvar att informera om väsentliga ekonomiska förändringar under skuldsaneringen. När din ekonomi förändras till det bättre eller till det sämre skickar du in en ansökan om omprövning.
Vad kan jag göra för att slippa skuldsanering? 6 tips
Innan du skickar in en ansökan om skuldsanering bör du se över alla tänkbara alternativ. Här är några saker du kan göra:
1. Skapa en budget
Att få en översyn över kostnader gör det lättare att skära ner på allt onödigt. Se till att avsluta alla aktiva krediter och abonnemang du inte använder, då de påverkar din kreditvärdighet negativt.
2. Ta kontakt med borgenärerna
Istället för att fly undan bör du ta kontakt med företagen du är skyldig pengar. Om du förklarar din situation finns chansen att de går med på en avbetalningsplan eller ger dig bättre villkor. Det skadar aldrig att fråga!
3. Sälj allt du inte behöver
Ha en loppis på gården och sälj varje pryl du inte använder till högstbjudande. Många bäckar små-principen kan räcka en bit på vägen mot att bli skuldfri.
4. Prioritera rätt räkningar
Boende, försäkring och a-kassa är exempel på viktiga prioriteringar i ekonomisk motvind. Se till att sköta dessa betalningar så att situationen inte förvärras.
5. Fortsätt betala av skulderna
Även om kraven växer på träd är det viktigt att fortsätta betala av så mycket du kan på skulderna. Du bör också undersöka om du kan få betala själva skuldbeloppet i första hand och vänta med räntan. Det ligger i ditt intresse att få ner skulderna så mycket det bara går.
6. Undersök möjligheterna till skuldfinansiering
Att ta ett lån för att lösa de dyrare, befintliga skulderna är alltid bättre än att försöka få skuldsanering.
Vad är skillnaden mellan skuldsanering och skuldfinansiering?
Skuldsanering och skuldfinansiering blandas ofta ihop, men är egentligen två helt skilda saker. Medan skuldsanering är en avbetalningsprocess på fem år under översyn av Kronofogden, är skuldfinansiering ett lån du använder till att samla dina lån och krediter.
Varför är skuldfinansiering bättre?
Skuldsanering ska ses som en sista utväg, inte ett sätt att slippa undan skulder. Om du lyckas få ett samlingslån och sköter amorteringarna har du goda chanser att bli skuldfri helt på egen hand. Din kreditvärdighet kommer att förbättras ju mer du betalar av på skulden. Sedan kan du starta om ditt liv med förbättrad kreditvärdighet, utan att ha behövt leva på existensminimum.
Varför är ett samlingslån billigare?
Med ett samlingslån slipper du betala en för hög ränta och dyra avgifter. Pengarna du sparar på att ha ett lån istället för flera kan du lägga på extra amorteringar. Ju mer du betalar av, desto bättre ränta kan du få. Bättre ränta innebär att lånet blir billigare och går snabbare att betala av.
Om du behöver kan du också välja en längre amorteringstid på ditt lån, så att du sänker dina månadskostnader och får lättare att klara av att betala räkningen varje månad.
Skuldsanering innebär betalningsanmärkningar
Om du inte kan få ett samlingslån och det går så långt som till skuldsanering har du förmodligen redan ett flertal betalningsanmärkningar. Och när Kronofogden beslutar att införa skuldsanering får du automatiskt ännu en betalningsanmärkning.
Problem i vardagen
Förutom att din levnadsstandard påverkas allvarligt under de kommande fem åren, gör betalningsanmärkningarna att du får problem att exempelvis teckna abonnemang, hyra en lägenhet eller ta nya lån. Det sistnämnda ska du dock undvika till varje pris om du har skuldsanering.
Skuldfinansiering via Sambla
Vi kan hjälpa dig att hitta ett samlingslån innan du ansöker om skuldsanering. Genom oss går din låneansökan ut till över 40 banker och långivare samtidigt och alla delar på samma kreditupplysning. Med en enda faktura att betala varje månad blir det lättare att hålla ordning på ekonomin och du slipper de dyra räntorna som utspridda lån innebär.
Våra grundkrav för skuldfinansiering:
- Du har fyllt 18 år
- Du har en månadsinkomst på minst 8 400 kronor
- Du har varit folkbokförd i Sverige sedan minst ett år tillbaka
- Du har inte haft något skuldsaldo hos Kronofogden under de senaste 6 månaderna
Behöver du hjälp med skuldfinansiering? Ansök i vårt formulär så kontaktar vi dig!
Marcus har under flera år förklarat och tydliggjort runt ämnet privatekonomi och utgör en central del av innehållet som finns tillgängligt på Sambla.se. Hans mål är att erbjuda en välkomnande och informativ plattform för alla som söker en bättre förståelse av privatekonomi och hur man kan ta kontroll över sin ekonomiska framtid.
Vanliga frågor och svar – Skuldsanering
Är det svårt att få skuldsanering?
Du måste dels ha ansträngt dig för att lösa situationen på annat sätt och dels kvalificeras som insolvent. Det betyder att du inte anses kunna betala igen dina skulder under överskådlig tid.
Vad händer om jag får jobb under en skuldsanering?
Om din inkomst förändras väsentligt kan borgenärerna kräva att skuldsaneringen avslutas, eftersom du har råd att betala av skulderna. Om din ekonomi förbättras marginellt under skuldsaneringen kan det innebära att du får betala av mer än vad som först beslutades.
Kan jag få skuldsanering om jag är arbetslös?
Ja, du kan vara utan jobb eller långtidssjukskriven och ändå få skuldsanering. Enligt lag kan du endast beviljas skuldsanering en gång i livet.
Pågår en skuldsanering alltid i fem år?
Generellt betalar du igen skulderna under fem års tid, men särskilda omständigheter kan göra att skuldsaneringen blir kortare. Exempelvis om du har barn eller om du är äldre. Beslutet fattas alltid av Kronofogden.
VI HJÄLPER DIG FÅ LÅN TILL BÄST RÄNTA
Våra andra tjänster
Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners