Vilka regler gäller för påminnelseavgift?
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 32,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 32,99% (Uppdaterat november 2024).
När du ska köper saker av företag får du ibland en faktura. Betalar du inte fakturan i tid brukar det komma en betalningspåminnelse med en extra avgift – en påminnelseavgift. Tycker du att fakturan är felaktig finns det regler om hur du går tillväga för att bestrida den. I det här avsnittet går vi igenom vad som gäller och hur du kan få hjälp om du inte kan betala fakturan i tid.
Vad är en påminnelseavgift och hur stora kan de bli?
En påminnelseavgift är en avgift som ett företag tar ut eftersom de behövt påminna dig som betalningsansvarig om att det saknas en betalning. Avgiften kan tillkomma när du inte betalat en faktura i tid.
Banker, myndigheter, kreditgivare och andra företag kan alla skicka påminnelser om du inte har betalat en räkning i tid.
Kostnad för påminnelse av faktura
Påminnelseavgiften för privatpersoner får vara högst 60 kronor.
Vissa myndigheter har dock fått särskilda regler om hur stora avgifter de får ta ut. CSN tar till exempel ut en påminnelseavgift på 450 kronor om du är sen med en återbetalning.
Förseningsavgifter för faktura ska framgå
En bank eller kreditgivare får bara lägga på en påminnelseavgift om det har avtalats i förväg när du ingick avtalet. Det ska från början framgå vilka avgifter som tillkommer om du blir sen med en betalning och vilken dröjsmålsränta som blir aktuell. Vad gäller lån är dessa villkor alltid angivna i ett skuldebrev och kan inte ändras i efterhand.
Hur gör jag om fakturan är felaktig eller om jag inte har råd?
När du inte tycker att fakturan är korrekt, eller om du har svårt att hinna betala i tid är det bra att känna till den turordning som gäller. Så här ser den ut:
Steg 1: Du får fakturan
Först skickar företaget som vill ha betalt en faktura till dig. Betalningen ska finnas på avsändarens konto på förfallodagen. Vet du att du inte kommer kunna betala i tid kan det ofta löna sig att i tid kontakta företaget och försöka få till en avbetalningsplan eller lite mer tid på dig att betala.
Om du istället vill du bestrida den ursprungliga fakturan ska du skriftligen kontakta det företag som skickat den. Allra bäst är att skicka ett rekommenderat brev, ett sådant går att spåra och man kan se när mottagaren har tagit emot brevet och att det kommit fram. Det går dock även bra att bestrida fakturan via e-post.
Du behöver lämna uppgifter om vilken faktura det handlar om, fakturadatum och belopp. Du bör även skriva anledningen till att du vill bestrida fakturan och dina kontaktuppgifter. Det kan vara så att du tycker att fakturan stämmer till viss del. Då kan du bestrida bara en viss del av fakturan.
Läs också: Bankgiro
Steg 2: Betalningspåminnelse
Har du inte betalat fakturan i tid får du oftast inom kort en betalningspåminnelse, en begäran om att betala skulden plus den tillagda påminnelseavgiften. Det är dock bra att känna till att det inte finns något krav på företagen att skicka någon påminnelse, en obetald faktura kan faktiskt skickas direkt till inkasso eller Kronofogden utan någon påminnelse, även om det är ovanligt.
Har du inte möjlighet att betala pengarna nu heller är det återigen en bra idé att kontakta den som ska ha betalt för att försöka ordna en avbetalning eller skjuta på betalningen.
Vill du fortfarande bestrida betalningskravet och redan har bestridit fakturan behöver du inte bestrida betalningspåminnelsen.
Steg 3: Inkassokrav
Betalar du inte trots påminnelsen så lämnar företaget oftast ärendet vidare till ett inkassoföretag. Inkassoföretaget kommer då med en ny begäran om att du ska betala. En inkassoavgift får läggas till på högst 180 kr. Kontakta alltid inkassoföretaget innan du betalar så att du vet att du verkligen betalar hela beloppet, inklusive räntan som räknas fram till samma dag som du betalar.
Går ärendet till ett inkassoföretag och du tycker att kravet är felaktigt bör du bestrida igen, även om du bestridit den ursprungliga fakturan.
Steg 4: Kronofogden
Betalar du inte inkassokravet skickas ärendet oftast vidare till Kronofogden. Då skickas ett föreläggande hem till dig och du har tio dagar på dig att skriftligen bestrida kravet. Gör du inte det kan Kronofogden besluta att du ska betala skulden genom att besluta om ett utslag. Detta registreras även som en betalningsanmärkning vilket försämrar din kreditvärdighet betydligt. Därför är det viktigt att du antingen bestrider hos Kronofogden eller betalar hela skulden och att du agerar så fort du får hem föreläggandet.
Bestrider du föreläggandet från Kronofogden kan det inte beslutas om utslag. Då får istället företaget som vill ha betalt välja om man vill ta saken vidare till tingsrätten.
Vad är en aviavgift?
En av de vanligaste avgifterna att hålla reda på när du lånar pengar är den avgift som banken eller långivaren tar ut för att skicka fakturan till dig. Den här avgiften kallas ofta aviseringsavgift, men den kan också heta faktureringsavgift, hanteringsavgift eller fakturaavgift. Avgiften ska täcka de administrativa kostnaderna i samband med faktureringen. Ibland finns det avgiftsfria alternativ som e-faktura eller autogiro att välja på som betalningsalternativ.
Aviavgifter är vanligt förekommande vid billån och småkrediter. Trots att dessa lån kan ha en låg nominell ränta så blir den effektiva räntan ofta hög på grund av aviavgifterna.
Alternativ för att finansiera fakturan och slippa påminnelseavgift
Om du har fått en påminnelse om en faktura som du vet om att du inte klarar av att betala så är det första du bör göra att kontakta företaget som har skickat fakturan. Förhoppningsvis kan du redan då få hjälp med en amorteringsplan som fungerar för bägge parter.
Skulle det inte fungera så kan vi på Sambla hjälpa dig med ett privatlån så att du klarar av att betala fakturan utan att hamn hos inkasso eller Kronofogden.
Har du en mindre faktura kan du enkelt låna 50 000 kronor med låg ränta och inom någon dag betala av din skuld.
Skulle du ha andra lån sedan tidigare kan vi hjälpa dig att samla ihop alla dina lån till ett enda lån. Då kan du få bättre villkor och en lägre månadskostnad, samtidigt som du undviker fler påminnelseavgifter.
Afif är utbildad och certifierad lånerådgivare med tillstånd från finansinspektion för försäkringsförmedling. Med över 6 års erfarenhet inom låneförmedling har han god kännedom om den nordiska lånemarknaden och om hur man fattar bra beslut när man ska låna pengar. Afif började på Samblas kontor i Lund men sitter idag i Stockholm.
Vanliga frågor och svar – Påminnelseavgift
När kan jag få en påminnelseavgift?
Om du inte betalar en faktura i tid riskerar du att få en påminnelseavgift.
Vad är maxbeloppet på en påminnelseavgift?
Påminnelseavgiften för privatpersoner får vara högst 60 kr. Dock kan avgifter från vissa myndigheter vara högre.
VI HJÄLPER DIG FÅ LÅN TILL BÄST RÄNTA
Våra andra tjänster
Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners