Nettolön – så räknar du ut din lön efter skatt

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

kr

           
Lånetid

år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med NaN års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på NaN betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Det innebär nettolön
Så kan du räkna ut din nettolön
Tips för att få mer lön efter skatt
Det innebär nettolön
Så kan du räkna ut din nettolön
Tips för att få mer lön efter skatt

Nettolön är din lön efter skatt, lönen efter att alla månadsvisa skatter och avgifter är betalda. Nettolönen är alltså pengarna som kommer in på ditt konto. Här kan du läsa mer om hur det fungerar – och hur du kan räkna ut din egen nettolön baserat på din inkomst.

Se också vår sida för lönestatistik!

Vad är nettolön?

Nettolön är den lön du som anställd får efter skatteavdrag – alltså den lön du får in på kontot i slutet av månaden. Det är din arbetsgivare som ser till så att skatter och avgifter dras så att din nettolön blir rätt och riktig.

Skillnad mellan bruttolön och nettolön

Du kanske har hört uttrycken nettolön och bruttolön, men har svårt att komma ihåg vilket av de som syftar på vad. När nettolönen är din lön efter alla skatter och avgifter har dragits – så är bruttolönen tvärtom. Bruttolönen är din grundlön, din lön före skatt och avgifter. Här kan du läsa mer om bruttolön.

Räkna ut din nettolön – din lön efter skatt

Ska du precis börja på ett nytt jobb och undrar vad du kommer få ut i lön? Eller ska du snart få löneförhöjning och undrar hur mycket mer du kommer att få i plånboken varje månad? Då kan du enkelt räkna ut din nettolön!

Vad du du får i nettolön beror på en rad saker, de ska vi gå igenom senare. Men den största är kommunalskatten och regionskatten, alltså avdraget för skatt varje månad. Kommunalskatten skiljer sig beroende på vilken kommun du är skriven i.

Kalkylator för att beräkna nettolönen

Exempelvis har Stockholms kommun en kommunalskatt på 29,82 för 2023. Många kommuners skattesats ligger runt 30 %. Men för att se exakt hur mycket just din kommun tar i skatt kan du kolla i SCB:s register för kommunala skattesatser 2023.

Men det finns ett enklare sätt att räkna ut din nettolön, utan att behöva göra matten själv. I Skatteverkets tjänst Räkna ut din skatt kan du nämligen enkelt göra en skatteberäkning bara genom att mata in din lön, ålder och kommunen du är skriven i.

Tjänsten Räkna ut din skatt hittar du här.

Förutom kommunalskatten betalar du också public service-avgift på en dryg hundralapp per månad och om du är medlem i Svenska kyrkan dras ytterligare 1 % i skatt. Tjänar du över 46 200 kronor i månaden betalar du dessutom statlig inkomstskatt på 20 %. Längre ner i texten berättar vi exakt om hur varje del funkar.

Läs också: Nya skatteregler och lagar

Skatterna och avgifterna som påverkar din nettolön – detta kan du räkna på

Som vi redan nämnt står kommunal- och regionskatt för den största delen av det som dras av från din bruttolön innan den landar på ditt bankkonto i form av nettolönen. Men det finns fler saker – här går vi igenom de mest relevanta.

Kommunalskatt och regionskatt

Kommunalskatt och regionskatt är skatten du betalar till kommunen respektive regionen du bor i. Om man tänker att din totala skattesats är ungefär 30 procent är cirka 20 procent kommunalskatt och 10 procent regionskatt. Kommunalskatten går till allt som kommunen ansvar för i din stad – och regionskatten går framför allt till vården.

Läs också: Medellön & medianlön i Sverige

Kyrkoskatt och begravningsavgift

Är du medlem i Svenska kyrkan betalar du för ditt medlemskap varje månad, ungefär 1 procent av din bruttolön. Väljer du att gå ur Svenska kyrkan – eller om du aldrig varit medlem – betalar du inte kyrkoskatten.

Obs! Oavsett om du är medlem i kyrkan betalar du begravningsavgift varje månad. Begravningsavgiften är på 26,1 öre per intjänad hundralapp.Tjänar du till exempel 30 000 kronor i månaden blir det dryga 78 kronor i månaden.

Statlig inkomstskatt

Statlig inkomstskatt är en extra skatt som betalas rätt till staten. Den statliga inkomstskatten ligger på 20 procent, men du betalar den bara om du tjänar över 540 700 kronor om året, eller över drygt 45 000 kronor i månaden.

Det är bara det överstigande beloppet som du betalar 20 % i skatt på. Tjänar du till exempel 50 000 kronor i månaden betalar du 20 procent i skatt på de 5000 kronor som ligger över brytpunkten för statlig inkomstskatt.

Läs också: Så mycket tjänar en förskollärare

Public service-avgift

Fram tills 2019 betalade alla med TV en TV-licens som gick till att finansiera Sveriges Radio och SVT. Men numera är denna avgift obligatorisk för alla i form av en public service-avgift. För 2022 är public service-avgiften maximalt 1 300 kronor per person och år.

Har du en årsinkomst på mindre än 130 025 kronor betalar du i stället 1 procent av din inkomst i public service-avgift.

Det som blir kvar = din nettolön

Ovan är de stora skatterna och avgifterna som kan göras på din lön innan du får den på kontot. Förutom dessa kan också saker som grundavdrag och jobbskatteavdrag påverka lönen du får efter skatt. Men dessa är i stället avdrag på summan du ska betala skatt på – vilket innebär att de gör att din nettolön blir högre.

Din arbetsgivare ansvarar också för att betala arbetsgivaravgift och sociala avgifter – men dessa är inget som dras på din bruttolön.

Läs mer: Bästa tipsen inför lönesamtalet

Så kan du påverka din nettolön – och få mer pengar efter skatt

Nu när du vet vad som påverkar din nettolön kanske du funderar på hur du kan påverka den för att få en högre lön efter skatt.

Flytta till en kommun med lägre skatt

Kommunalskatten är den största skatten vi betalar varje månad och den skiljer sig från kommun till kommun. Högst är den i Dorotea kommun i Västerbotten (35,15%), och lägst är den i Österåkers kommun i Stockholm (28,98%). Ganska stor skillnad, va?

Obs! Självklart ett tips att ta med en nypa salt – du ska såklart bo där du trivs bäst. Tänk också på att inkludera andra kostnader förutom skatten. Även om kommunalskatten är låg i till exempel Stockholm är det ändå en dyrare stad att bo i på grund av övriga levnadskostnader.

Bor du däremot precis vid gränsen till en kommun med lägre skatt kan det kanske vara intressant att kolla på. Exempelvis har Malmö kommun 32,42% i kommunalskatt, medan grannkommunen Staffanstorp har 30,27%.

Se över medlemskap i kyrkan

Kanske döptes du i kyrkan när du var liten och har varit medlem ända sedan dess utan att knappt veta om det? Du kan välja att gå ur Svenska kyrkan om du vill slippa att betala kyrkoskatten.

Men det kan vara bra att känna till att du får ha bröllop och begravning i kyrkan utan avgift om du är medlem i kyrkan. Är du troende och går i kyrkan ska du såklart också fortsätta vara medlem – eller om du uppskattar kyrkans samhälleliga engagemang och arbete med kulturarv.

Läs mer: Låna till bröllop

Skattejämka

Tjänar du under 20 431 kronor på ett år behöver du inte betala någon skatt. Då kan du på förhand skattejämka för att inte någon skatt ska dras på din bruttolön. Det kan vara bra om du till exempel sommarjobbar eller har ett jobb bredvid dina studier.

Du kan skattejämka via Skatteverkets E-tjänst för jämkning, den hittar du här.

Ytterligare sätt att få ner månadskostnaderna för mer pengar i plånboken

Samla lån

Skatt och avgifter åsido, det centrala i din ekonomi är såklart vad din nettolön går till varje månad. Är du en av dem som dras med flera lån och krediter är det ofta värt att samla dem till en lägre ränta och månadskostnad.

Vi har hjälpt över 390 000 kunder att förbättra sin lånesituation och att spara pengar varje månad. Det gör vi genom att jämföra många banker och långivare med varandra, så att du kan enkelt kan hitta det med lägst ränta. Att samla lån genom oss är kostnadsfritt och vi tar bara en kreditupplysning.

Ansök om att samla dina lån här

Spara mer i vardagen

Alla har vi våra vanor som gör att pengarna ibland rinner i väg lite väl snabbt. Ofta kan några små knep göra rätt stor skillnad i slutet av månaden, därför har vi här sammanställt våra 20 bästa tips för att spara pengar i vardagen.

Vanliga frågor och svar – Nettolön

Vad är nettolön?

Nettolön är din lön efter skatt, alltså de pengarna du får in på kontot efter att alla skatter och avgifter dragits.

Vad är skillnaden mellan nettolön och bruttolön?

Nettolön är din lön efter skatter och avgifter är dragna, bruttolön är din lön innan skatter och avgifter är dragna.

Vad påverkar min nettolön?

Hur mycket du måste betala i skatt beror på hur mycket du tjänar, vilken kommun du är skriven i och om du är medlem i Svenska kyrkan.

Hur räknar jag ut min lön efter skatt?

Att känna till din kommuns skattesats kan ge dig en fingervisning om din lön efter skatt, men det finns många fler skatter och avgifter som ska räknas med innan du exakt vet din nettolön. Skatteverket har en tjänst som räknar ut din lön efter skatt åt dig.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners