Låntagare
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).
Låntagare kallas den som lånar pengar, oftast av en bank eller en annan kreditgivare. Några mindre vanliga synonymer är kredittagare eller gäldenär – som då blir motsats till kreditgivare och borgenär.
Vad menas med låntagare?
Låntagare blir du alltså när du sökt ett lån och fått det beviljat. Vanligtvis är låntagaren en privatperson, men ett företag kan också stå som låntagare. Oftast pratar man om penninglån, alltså att en person lånat pengar. Naturageldenär kallas du om din skuld i stället är en tjänst eller en vara.
Som låntagare står du i skuld till långivaren, den som gett dig lånet. I de flesta fall rör det sig om en bank eller ett annat företag som lånar ut pengar.
Vad är en medlåntagare?
Om du inte kan få ett lån beviljat ensam kan du behöva en medlåntagare. När du söker om ett lån gör långivaren en kreditprövning, och uppfyller du inte kraven gällande till exempel betalningsanmärkningar eller inkomst kan du bli nekad ett lån.
Tar du då hjälp av en medlåntagare delar den ansvaret för lånet – och har samma skyldigheter att betala som låntagaren. Ett vanligt exempel på när du kan behöva en medlåntagare är om du är ung och ska köpa din första bostad. Då har du kanske inte tillräckligt stabil ekonomi, men kan ändå få igenom lånet med hjälp av en medlåntagare.
När ett par köper en bostad, bil eller tar andra gemensamma privatlån är det vanligt att båda parterna står som medlåntagare.
Vad händer om du separerar?
Om ett par står på ett lån och man separerar fortsätter ändå lånet att vara gemensamt. Var det din partner som brukade betala och denne inte längre gör det så kommer banken skicka kraven till dig. Vid separation kan det hända att den ena parten vill bo kvar i huset – då måste denne köpa ut medlåntagaren från bolånet för att bli ensam ägare.
Många är låntagare
Låntagare kan du bli genom att ta många olika typer av lån. Allt från bostadslån och billån till en mängd av olika sorters privatlån du kan ansöka om på webben – som peer to peer-lån, snabblån, sms-lån eller blancolån.
För att finansiera köp av till exempel bostad eller bil är det väldigt vanligt att vara låntagare som privatperson i dag. Även mindre privatlån för att finansiera till exempel en renovering är vanligt.
Den typen av lån kallas ofta konsumtionslån, vilket är en marknad som ökar mycket på internet. Det har också gjort att antalet aktörer – eller borgenärer – också ökar. Det finns både fler låntagare och långivare i dag och enligt en rapport från Statistiska Centralbyrån har konsumtionslånen ökat från cirka 181 till 260 miljarder kronor de senaste fem åren.
3 saker att tänka på som låntagare
1. Behöver du lånet?
För att lånet ska bli så bra som möjligt finns det flera saker att tänka på. Det första är såklart om du verkligen behöver ta lånet – eller om du kan spara ihop till pengarna på egen hand.
2. Räkna på hur mycket du behöver låna
Har du kommit fram till att du behöver ta ett lån ska du räkna på hur mycket pengar du behöver låna – och att aldrig låna mer pengar än du behöver. Räkna också då på hur mycket ta kan betala varje månad. Vill du betala över en längre period blir månadskostnaden lägre, men på grund av räntan blir den totala kostnaden högre. Många långivare har en kalkylator för återbetalningsplan där du kan se dina kostnader.
3. Jämför alltid noggrant
Jämför sedan noggrant dina alternativ innan du bestämmer dig. Olika banker har olika villkor och krav och genom att jämföra alla kan du se vilken bank som ger dig bäst villkor.
Genom Sambla kan du också söka lån hos flera banker direkt, med bara en kreditupplysning. Med bara några få klick får du en bra överblick för vilken bank eller kreditgivare som ger dig bäst villkor.
Har du flera lån sedan tidigare bör du också se över dina möjligheter att samla dina lån för att få en lägre månadskostnad.
Vad händer om en låntagare dör?
Om en låntagare avlider så löses skulderna mot dödsboet tillgångar. Dödsboet är allt det du äger och därmed lämnar kvar efter dig när du dör – allt från pengar och saker till fastigheter och fordon. Finns det inga tillgångar att betala av skulden i dödsboet så skrivs skulderna av, oavsett om det finns arvingar till den avlidne eller inte.
Marcus har under flera år förklarat och tydliggjort runt ämnet privatekonomi och utgör en central del av innehållet som finns tillgängligt på Sambla.se. Hans mål är att erbjuda en välkomnande och informativ plattform för alla som söker en bättre förståelse av privatekonomi och hur man kan ta kontroll över sin ekonomiska framtid.
Vanliga frågor och svar - Låntagare
Vad är en låntagare?
En låntagare är en person som sökt och fått ett lån beviljat. Alltså någon som lånat pengar av en bank eller annan kreditgivare.
Vad ska man tänka på som låntagare?
Hur mycket pengar du behöver och hur mycket du kan betala varje månad. Jämför sedan olika banker för att få de bästa villkoren.
VI HJÄLPER DIG FÅ LÅN TILL BÄST RÄNTA
Våra andra tjänster
Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners