Kreditvärdighet
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med NaN års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på NaN betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 32,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 32,99% (Uppdaterat november 2024).
Kreditvärdighet är ett mått på möjligheten att betala tillbaka ditt lån. Bankerna tar därför reda på din kreditvärdighet innan de ger besked om du beviljas ett lån och vilken ränta du får låna till. Informationen som krävs får långivaren fram genom att göra en kreditupplysning.
Vad är kreditvärdighet?
När du lånar pengar vill banken som lånar ut veta att du kommer klara av att betala tillbaka lånet och alla dina andra vanliga utgifter som hyra och mat.
Din kreditvärdighet är en uppskattning på din betalningsförmåga – ett sätt att försöka bedöma din förmåga att i framtiden kunna betala tillbaka lånet helt enkelt.
Kreditvärdighet finns till dels för bankens skull, för att de vill minska sin risk vid utlåning – men också för din egen skull. Det skyddar nämligen dig till att ta ett lån som du bedöms inte ha råd att betala tillbaka.
Hur tar bankerna reda på min kreditvärdighet?
För att få reda på din kreditvärdighet tar bankerna hjälp av kreditupplysningsföretag, det största är Upplysningscentralen. Din kreditvärdighet hos Upplysningscentralen, eller UC, kallas för UC-score.
Kreditupplysningsföretagen har stora databaser fylld med aktuell relevant information om alla svenskar över 15 år.
Vilken information vägs in i min kreditvärdighet?
Bankerna vill veta allt som påverkar din ekonomi och din betalningsförmåga. När kreditupplysningsföretag som UC AB eller Bisnode Sverige AB gör en kreditupplysning brukar därför följande information finnas med:
Civilstånd – om du är gift eller inte.
Folkbokföring – huruvida du är bosatt i Sverige.
Inkomstuppgifter – din deklarerade inkomst de senaste åren.
Befintliga lån och krediter – hur mycket du har lånat i nuläget och hur många och stora krediter som du är beviljad.
Eventuella betalningsanmärkningar och registrerat skuldsaldo – om det finns betalningsanmärkningar och om du har obetalda skulder hos Kronofogden.
Tidigare kreditupplysningar – vilka förfrågningar som gjorts på dig det senaste året.
Med för många kreditupplysningar via UC kan din kreditvärdighet temporärt försämras. När du lånar pengar utan UC via exempelvis Bisnode eller Creditsafe påverkas inte din kreditvärdighet nämnvärt. Å andra sidan brukar de lånen vara betydligt dyrare.
Ditt bästa alternativ brukar vara att jämföra många långivare smatidigt med endast en kreditupplysning hos UC – så som du kan göra hos oss på Sambla.
Hur länge sparas kreditupplysningsinformation?
Det finns bestämmelser för att reglera hur lång tid din data skall lagras – så att inaktuell information inte ska sätta käppar i hjulet för nya låntagare. När en uppgift tas bort ur databaserna så är branschtermen att den ”gallras bort”. För privatpersoner gäller följande lagringstider:
Betalningsanmärkning
En betalningsanmärkning sparas som mest i tre år. Har du en betalningsanmärkning får du alltså vänta tills det gått tre år för att anmärkningen inte längre ska synas på en kreditupplysning. Det gäller även om du betalat av skulden.
Via Sambla kan du låna trots betalningsanmärkningar, men det kan påverka hur mycket du kan låna och till vilken ränta.
Skuldsanering
En uppgift om skuldsanering ska gallras senast 5 år efter det att beslutet om skuldsanering togs. Skulle betalningsplanen sträcka sig längre än 5 år finns uppgiften om skuldsanering kvar tills betalningsplanen är avslutad.
Är du intresserad av ett lån efter en skuldsanering så kan du läsa mer om skuldfinansiering här.
Tidigare förfrågningar
En uppgift om att det gjorts tidigare förfrågningar i registret får finnas kvar i max 12 månader. Bankerna kan alltså bara se förfrågningar ett år tillbaka i tiden när de låter göra en kreditupplysning.
Har du många förfrågningar kan du vänta ut att de försvinner ur registret för att förbättra din kreditvärdighet.
Hur får jag en hög kreditvärdighet?
Förbättra din kreditvärdighet
Kreditupplysningsföretagen, och i förlängningen även bankerna, tar mängder av faktorer i beaktande när de bedömer din kreditvärdighet.
För att ha en hög kreditvärdighet krävs oftast låga skulder, en stabil inkomst, lågt underskott av kapital samt ett begränsat antal kreditupplysningar de senaste 12 månaderna.
Ingen av dessa faktorer förklarar enskilt en låg eller en hög kreditvärdighet, men tillsammans målar de upp en bild av dig som låntagare.
Det kan till exempel finnas fördelar med att göra motsatsen på vissa situationer, som exempel ger staten skattereduktion för underskott av kapital.
Samla ihop lån och förbättra kreditvärdigheten
En annan faktor kreditupplysningsföretagen tar med i beräkningen är antalet och storleken på dina lån och krediter. Att samla smålån och krediter med ett samlingslån är alltid en bra idé. Genom att städa upp i privatekonomin tolkas du som tryggare och mer ansvarsfull, vilket kommer återspeglas av en högre kreditvärdighet. På så vis blir även räntan troligtvis lägre nästa gång du jämför.
Något annat positivt att samla sina lån är att smålån ofta har en hög ränta och dolda kostnader som avi- och fakturaavgifter. Genom att göra sig av med dem får du en lägre månadskostnad samtidigt som din kreditvärdighet förbättras!
Sambla hjälper dig att jämföra över 40 olika banker och långivare och eftersom du kan låna upp till 800 000 kronor kan du samla ihop alla dina ofördelaktiga lån.
Summan du ansöker om bör motsvara totalsumman för alla dina mindre lån och krediter – här är det värt att verkligen gå igenom din ekonomi så att du får med allt från mindre lån och avbetalningsköp till kreditkortsskulder och eventuella SMS-lån. Du väljer själv en amorteringstid som passar dig.
Inom ett par dagar är ditt nya lån insatt på ditt konto. Sedan använder du pengarna till att lösa alla dina dyra lån och krediter på en och samma gång. Genom att samla dina lån får du alltså en lägre ränta och en månadskostnad du är bekväm med.
Kolla din egen kreditvärdighet
Börja med att göra en upplysning på dig själv. På så vis kan du själv se vilken information som bankerna kommer att få se. UC har en tjänst som heter Min Upplysning. För en avgift får du tillgång till informationen i 72 timmar.
Du kan även posta en förfrågan per brev till UC med ditt namn, personnummer och underskrift samt att du vill ha ett registerutdrag på dig själv. Brevet skickas till UC AB, Registerutdrag, 117 88 Stockholm. Då får du kostnadsfritt veta vilka uppgifter som finns om dig i registret. Utdraget skickas sedan till din folkbokföringsadress.
De andra kreditupplysningsföretagen erbjuder liknande tjänster. Ofta kan du få en poäng på dig själv enligt olika nivåer i upplysningsbolagets egen skala för att du snabbt ska kunna se hur du bedöms. Att du begärt utdrag på dig själv sparas inte i registret, så det påverkar inte din kreditvärdighet.
Kolla ett mått på din kreditvärdighet i vår app
Ett annat alternativ – som är helt gratis – är att kolla din Sambla Score i Samblas app! Med Sambla score får du en poäng liknande kreditvärdighet, som hjälper dig få en översikt över din ekonomi.
Se över befintliga krediter och lån
När du fått en bra bild över hur din situationen kan du börja förbättra läget. Eftersom beviljade krediter innebär att du snabbt kan skuldsätta dig genom att utnyttja krediterna så ser bankerna detta som riskhöjande. Har du kreditkort liggande som du inte använder är det därför smart att klippa dem och avsluta krediten.
Afif är utbildad och certifierad lånerådgivare med tillstånd från finansinspektion för försäkringsförmedling. Med över 6 års erfarenhet inom låneförmedling har han god kännedom om den nordiska lånemarknaden och om hur man fattar bra beslut när man ska låna pengar. Afif började på Samblas kontor i Lund men sitter idag i Stockholm.
Vanliga frågor och svar – Kreditvärdighet
Hur sätts min kreditvärdighet?
Hur kreditvärdig du är baseras bland annat på inkomst, andra skulder, hur din boendesituation ser ut och hur din familjesituation är.
Hur kan jag förbättra min kreditvärdighet?
Ja det kan du. Har du flera tidigare lån och krediter kan du samla ihop dessa till ett större lån, det ser bättre du för bankerna.
Vart kan jag se min kreditvärdighet?
UC har en tjänst de kallar Min UC där du kan göra ett utdrag och se din kreditvärdighet.
VI HJÄLPER DIG FÅ LÅN TILL BÄST RÄNTA
Våra andra tjänster
Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners