Vad är KALP (Kvar Att Leva På)?

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 32,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 32,99% (Uppdaterat november 2024).

Vad betyder KALP?
Räkna ut KALP
Schablonbelopp vid KALP-kalkyler
Vad betyder KALP?
Räkna ut KALP
Schablonbelopp vid KALP-kalkyler

KALP, eller Kvar Att Leva På, är en ekonomisk kalkyl som bankerna utgår ifrån när de beräknar möjligheten för en person att få lån samt vilken lånesumma som i så fall kan erbjudas. Kalkylen påvisar om låntagaren förväntas ha råd att betala tillbaka lånet utifrån dess lånevillkor.

Vad visar KALP?

Kalkylen visar hur mycket personen har ”kvar att leva på” efter att hushållets totala kostnader är betalda. Detta så som exempelvis amortering, ränta, boendekostnad, mat, kläder och försäkringar.

Eftersom bankerna har olika höga krav på KALP-nivå är det viktigt att ansöka om lån hos flera olika långivare oavsett om det är bolån eller privatlån som önskas tecknas.

KALP-kalkyl: Ett räkneexempel

I en KALP-kalkyl anges hushållets totala inkomster och sen dras lånekostnader, boendekostnader och övriga levnadskostnader bort, kvar blir KALP. Levnadskostnaderna beräknas utifrån ett schablonbelopp som grundar sig på hur många vuxna och barn som finns i hushållet.

KALP = Inkomster – levnadskostnader

Med denna uppställning visas därmed hur stort belopp som familjen har kvar efter att alla löpande kostnader är betalda. Det visar därmed låntagarens betalningsförmåga.

Betalningsförmåga – Ekonomiska kapaciteten att kunna återbetala lånet utifrån låneavtalets villkor

Exempel på KAPL-kalkyl:

Hushållets totala inkomster före skatt 65 000 kr
Skatt – 19 500 kr
Driftskostnader – 3 100 kr
Räntor utifrån kalkylräntan – 6 125 kr
Amortering – 2 500 kr
Schablonkostnader 2 vuxna + 2 barn – 19 600 kr
KALP (Kvar Att Leva På) 14 175 kr

I detta exempel är KALP alltså 14 175 kronor. Det är beloppet som familjen förväntas ha kvar efter att de vardagliga kostnaderna är betalda. Utifrån denna beräkning är chansen att familjen beviljas lån mycket hög. Vilket KALP-belopp som krävs för att lån ska beviljas varierar däremot mellan olika banker.

Läs också: Recept på billiga matlådor

Schablonkostnader via Konsumentverkets beräkningar

Det vanligaste är att bankerna utgår ifrån schablonvärden som tas fram av Konsumentverket. Det presenteras av Konsumentverket som ”Kostnadsberäkning för rimlig levnadsnivå”.

I schablonbeloppet ingår exempelvis kostnader för:

  • mat
  • kläder
  • telefoni
  • bredband
  • försäkringar
  • hemutrustning
  • förbrukningsvaror

Exempel på kostnader som inte ingår i det uträknade schablonbeloppet är:

  • gåvor
  • exklusiva kläder
  • smycken
  • TV-abonnemang
  • inköp för fritidsintressen

Bankerna får använda egna schablonbelopp för att göra sin kvar att leva på kalkyl. I tabellen nedan kan vi se hur Finansinspektionen har tagit fram sina schablonbelopp utifrån Konsumentverkets beräkningar. Observera att rapporten är från 2023 – FI har inte inkluderat dessa schablonbelopp i sina senaste rapporter.

Schablonbelopp Summa
1 Vuxen 18-30 år 10 940 kr
2 Vuxna 18 942 kr
Per barn i hushållet 4 061 kr
Driftskostnader
Småhus 4 209 kr
Bostadsrätt 3 213 kr

Räntor utifrån kalkylräntan

I KALP beräknas räntekostnaden utifrån bankens kalkylränta. Denna räntesats är högre än gällande boränta. Detta för att beräkningen ska visa att låntagaren kan klara av att betala tillbaka lånet även om räntan skulle höjas. Hos de flesta bankerna ligger kalkylräntan i spannet 6–8 %.

Läs också: Billigaste mataffären

Bankerna beräknar KALP olika

Det finns inte någon nationell standard som bankerna måste följa när de skapar en KALP-kalkyl. Även om det finns schablonbelopp att utgå ifrån kan bankerna beräkna KALP utifrån egna ekonomiska faktorer.

Om en långivare ger ett nekande svar på en låneansökan, på grund av KALP, kan möjligheten alltså ändå finnas att någon annan långivare är villig att ge lån.

Exempel: Enligt Finansinspektionen är den genomsnittliga beräknade hushållskostnaden för en ensamboende på 10 940 kronor. Men skillnaden var stor mellan bankerna då summan varierade mellan 6 000 kronor och 10 200 kronor.

Ansök till flera banker – med bara en ansökan

När en låneansökan skickas in till Sambla får över 40 banker och långivare tillgång till låneansökan och tillhörande kreditupplysning. De genomför sedan egna KALP-kalkyler och kreditbedömningar varpå eventuella låneförslag presenteras.

Att ansöka om lån hos flera långivare på samma gång innebär alltså både större chans att få låneansökan beviljad samt en enkel möjlighet att jämföra de olika långivarnas räntor mot varandra.

  • En ansökan jämför över 40 banker och långivare
  • En enda kreditupplysning via UC
  • Jämför och välj lägsta räntan
  • Svar inom 24 timmar

Vanliga frågor och svar om KALP

Hur mycket pengar ska man ha kvar att leva på?

Bankerna visar sällan offentligt vilket KALP-belopp som krävs för att lån ska beviljas. Beloppet kan även skilja mellan olika banker bland annat beroende på vilken risknivå de accepterar. Dessutom är det inte enbart KALP som avgör om lånet blir beviljat eller inte utan personens totala ekonomiska situation.

Vi har lägre levnadskostnader än KALP – kan vi påverka bankens uträkningar?

Det är vanligt är att bankerna utgår från de schablonbelopp som finns även om det skulle vara avvikande mot låntagarens personliga ekonomi. Men ange alltid de lägre levnadskostnaderna till banken då detta kan påverka möjligheten till lån.

Vad innebär sänkt kalkylränta för KALP?

En lägre kalkylränta innebär att den beräknade räntekostnaden minskar. Det ökar därmed KALP-beloppet.

Hur beräknas amortering inom KALP?

Vid ett bolån med över 50 % belåningsgrad krävs amortering på minst 1 % per år. Är belåningsgraden minst 70 % är kravet istället 2%. Utöver detta innebär det ”skärpta amorteringskravet” att låntagare med skuldkvot på över 4,5 behöver amortera ytterligare 1 %. Som mest kan alltså kravet vara 3 % per år. Vid privatlån beräknas amorteringsbeloppet per månad genom att ta lånebeloppet dividerat på återbetalningstiden. Ett lån på 100 000 kr upplagt på 60 månader amorteras med 1666 kr (100 000/60) per månad. Detta förutsätter att räntan är på samma nivå under hela löptiden eller att det är rak amortering.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners