Förfallodatum – då ska fakturan vara betald
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).
Varje gång du handlar något på kredit får du en faktura med ett förfallodatum. Det angivna beloppet måste finnas på kreditgivarens konto senast på förfallodatumet. Vid utebliven betalning kan du bland annat få påminnelseavgifter och inkassokrav. Samma sak gäller för dina lån.
Vem har inte råkat betala en faktura lite sent någon gång? De flesta företag månar om sina kunder och väntar därför ett par dagar innan de börjar skicka ut påminnelser eller inkassokrav. Men egentligen har de full rätt att försöka driva in pengarna direkt efter förfallodatumet. De flesta svenska kreditgivare har en betaltid på 30 dagar men även 14 och 10 dagar är vanligt.
Läs också: Vad är faktura?
När du betalar på förfallodatum
Om betalningen ska ske med post- eller bankgiro går det inte att betala på själva förfallodatumet, då transaktionen inte syns på mottagarens konto förrän nästkommande dag. Däremot fungerar det om du har möjlighet att betala med en överföring inom samma bank, eftersom summan då registreras direkt.
Handlar det om delbetalningar eller abonnemang kan det vara en god idé att använda autogiro istället för att sköta allt manuellt. På så sätt behöver du aldrig tänka på att betala i tid. Det kräver dock att du alltid har medel på kontot för en automatisk dragning på det överenskomna datumet.
Om du inte kan betala innan förfallodatum
Vet du med dig redan innan förfallodatum att du kommer att ha svårt att betala fakturan så ska du alltid kontakta företaget i fråga och berätta som det är. Företagen är inte ute efter att sätta dig och din ekonomi i någon dålig situation, så förhoppningsvis kan du få hjälp.
Antingen kan du be om att få en förlängd tid och skjuta på förfallodatumet i någon eller några veckor.
Rör det sig om större belopp och du vet om att du inte kan betala inom närmsta tiden så kan du i stället be om att få lägga upp en avbetalningsplan på fakturan.
Vad händer om du missar förfallodatum?
Företag och kreditgivare har rätt att ta ut påminnelseavgifter på 60 kronor per avi. Dessutom kan det tillkomma dröjsmålsränta – en extra räntekostnad som växer så länge skulden förblir obetald.
Bra att veta: Skulle du missa att betala fakturan från CSN före förfallodatum tillkommer en påminnelseavgift på hela 450 kronor. Du vill alltså alltid se till att ha koll så att du inte missar förfallodatum hos CSN!
Missade förfallodatum kan leda till inkassobolag och Kronofogden
Om ärendet går till ett inkassobolag tillkommer en avgift på 180 kronor och även de brukar skicka en påminnelse om betalningen fortfarande inte kommer in. Nästa instans är Kronofogden som ger dig ett betalningsföreläggande. Betalar du inte trots denna uppmaning kommer du att få en betalningsanmärkning. Det kan skapa stora problem i din vardag då dörren stängs för att teckna abonnemang och nya krediter – bland mycket annat.
Om det går riktigt långt kan det även bli tal om utmätning eller skuldsanering hos Kronofogden. Det innebär att de ser över dina eventuella tillgångar och säljer av dessa för att få in pengar till skulderna.
Att bara strunta i att betala en faktura går helt enkelt inte. Har du svårigheter att betala skulden bör du genast kontakta kreditgivaren för att försöka upprätta en avbetalningsplan istället. Det är alltid ett mycket bättre alternativ än att låta fakturan gå vidare till inkasso och framför allt Kronofogden.
Samlingslån ett alternativ – om du har möjlighet
Den som har kniven mot strupen ekonomiskt kan ibland försöka låna sig ur situationen. Även om det kan låta som en dum idé på papperet, är det många gånger raka motsatsen såvida lånet har rimliga villkor. Om du har många utspridda lån och krediter – och därmed lika många olika förfallodatum att hålla reda på – är det bättre att försöka samla ihop dessa i ett större lån som ger bättre räntevillkor än de övriga tillsammans.
På detta sätt får du inte bara de tidigare skulderna betalda inom förfallodatum utan också en chans att snabbare bli skuldfri. Frågan är bara – har du möjlighet att få ett samlingslån?
Låt oss hjälpa dig redan innan förfallodatum
Hos oss på Sambla får du snabbt svaret. Vi förmedlar samlingslån från över 40 banker och långivare som alla delar på samma ansökan och kreditupplysning. Utan att din kreditvärdighet förändras till det sämre, låter du olika långivare konkurrera om att ge dig bästa möjliga ränta och villkor. Detta under förutsättning att du uppfyller kriterierna för att få ta ett lån och att din ekonomi håller. Om du skulle få nej från samtliga kan du försöka igen med en medlåntagare som blir ansvarig för lånet om du inte kan betala. I genomsnitt sparar våra kunder 17 500 kronor bara på att samla lånen, så du har allt att vinna på att försöka.
Att ansöka om samlingslån via oss är helt kostnadsfritt. Vi tar en ut en avgift från den bank du lånar av först när allt är klart – du betalar alltså inte en krona till oss för våra tjänster. Om lånet beviljas får du pengarna utbetalda inom tre arbetsdagar, vilket förhoppningsvis ger dig gott om tid att lösa dina befintliga krediter inom förfallodatum.
Vi har hjälpt över 390 000 nöjda låntagare att hitta rätt kreditgivare. Kontakta oss så ser vi över din ekonomiska situation och vilka alternativ som finns.
Marcus har under flera år förklarat och tydliggjort runt ämnet privatekonomi och utgör en central del av innehållet som finns tillgängligt på Sambla.se. Hans mål är att erbjuda en välkomnande och informativ plattform för alla som söker en bättre förståelse av privatekonomi och hur man kan ta kontroll över sin ekonomiska framtid.
Vanliga frågor och svar
Kan jag flytta fram mitt förfallodatum?
Om kreditgivaren går med på detta är det fullt möjligt. Anledningen är att företaget då tjänar mer pengar eftersom ränta tillkommer för den nya låneperioden. Vissa kreditgivare har detta som en central del av sin tjänst. För konsumenten är det ett bekvämt men kostsamt upplägg.
Har ett företag rätt att ta ut påminnelseavgift efter förfallodatum?
Ja, såvida avgiften finns med i avtalet för köpet eller lånet. De får endast lägga på en avgift för första påminnelsen men samtidigt tillkommer en ny grundavgift när ärendet går vidare till inkasso, så att inte betala i tid kan innebära onödiga utgifter på hundratals kronor i slutändan.
Är en påminnelseavgift alltid 60 kronor?
Normalt tar företag eller kreditgivare ut detta belopp i avgift när de skickar ut en påminnelse. Det finns dock vissa myndigheter som har rätt att ta ut betydligt högre avgifter än så. Två exempel är Transportstyrelsen och CSN som har påminnelseavgifter omkring 400–500 kronor på sina fakturor. Att sätta deras fakturor på autogiro kan alltså spara dig stora pengar i längden.
Vad är den kortast möjliga betaltiden för en faktura?
När ett förfallodatum ska sättas är inte reglerat i lag. Riktlinjen i de flesta branscher är en betaltid på mellan 10–30 dagar men kreditgivare har alltså rätt att kräva betalning snabbare än så. Däremot måste de vänta i 30 dagar innan de tar ut dröjsmålsränta om den inte är avtalad på förhand.
VI HJÄLPER DIG FÅ LÅN TILL BÄST RÄNTA
Våra andra tjänster
Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners