För- och nackdelar med delbetalning

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

kr

           
Lånetid

år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med NaN års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på NaN betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så fungerar delbetalning
Finns räntefri delbetalning?
Sambla hjälper dig välja rätt
Så fungerar delbetalning
Finns räntefri delbetalning?
Sambla hjälper dig välja rätt

Delbetalning innebär att över en förutbestämd tid betala av kostnaden för en produkt. Det har blivit allt mer vanligt att försäljare och butiker erbjuder sina kunder att dela upp kostnaden på detta sätt. Som konsument är det därför viktigt att förstå vad man säger ja till när man väljer att delbetala köpet.

Vad innebär delbetalning?

Det innebär helt enkelt att du inte betalar hela priset direkt, utan delar upp betalningen på ett antal mindre delbetalningar. Avbetalningstiden är ofta individuell och varierar därför, oftast mellan 3-36 månader.

Att delbetala ett köp kommer ofta med extra avgifter, eftersom du inte betalar hela köpet direkt. I dag är det väldigt vanligt att affärer och webbplatser för e-handel erbjuder delbetalning på köpen du gör.

Vilka aktörer erbjuder delbetalning?

Det kanske vanligaste exemplet på avbetalningsköp är när vi köper mobiltelefoner. De kommer ofta med ett abonnemang och en avbetalning på telefonen under 24 månader. Men i dag erbjuder som sagt väldigt många företag inom de flesta branscher möjligheten att dela upp betalningen när du handlar.

När det gäller mode kan du delbetala ditt köp hos exempelvis H&M, Ellos och Zara.

Hemelektronik kan du delbetala hos kedjor som Mediamarkt, CDON, NetOnNet och Elgiganten.

Delbetalning med Klarna

Återförsäljarna har ofta avtal med banker och kreditföretag som erbjuder själva delbetalningslösningarna. Ett väldigt vanligt är Klarna, vilket du säkert sätt om du handlar online. Inom onlinehandel är det vanligt att man låter betalningen ske via Klarna – där kunden kan välja att betala direkt eller på delbetalning. Att delbetala kommer då med en extra räntekostnad.

För att nämna några andra banker och kreditföretag som erbjuder delbetalningslösningar åt återförsäljare är Resurs Bank och Svea Ekonomi stora och välkända aktörer.

IKEA delbetalning

En av Sveriges största återförsäljare som var tidiga med delbetalning är IKEA.

På IKEA.se kan du checka ut med Klarna och på så vis dela upp din betalning. IKEA erbjuder även möjlighet att dela upp betalningen via Ikano Bank genom tjänsterna IKEA DELBETALA och IKEA LÅNA.

Du kan finansiera köp upp till 150 000 kronor genom IKEA LÅNA. Men du bör alltid vara uppmärksam på den effektiva räntan – jämför gärna privatlån hos oss kostnadsfritt för att se om du kan få en bättre ränta.

Läs också: Black friday

Finns det räntefri delbetalning?

Det annonseras ofta om räntefri delbetalning, men är det verkligen helt räntefritt? Vanligtvis handlar det om att någon nominell ränta inte räknas på beloppet. Däremot brukar det tillkomma avgifter som avi- och uppläggningsavgifter. Avbetalningen är alltså inte kostnadsfri i praktiken. Därför är det klokare att titta på den effektiva räntan, den tar med alla avgifter i beräkningen.

Ibland finns det även upplägg som innebär att delbetalningen är ganska förmånlig under en begränsad tidsperiod, till exempel räntefri avbetalning i 6 månader. Det kan låta lockande, men om hela beloppet inte är betalat efter 6 månader så övergår delbetalningen till en längre återbetalningsplan – med ränta och dyra avgifter.

Läs därför igenom avtalet noga innan du väljer att köpa något på delbetalning.

Delbetalning eller privatlån – vad är bäst?

Total räntekostnad

Den viktigaste skillnaden mellan delbetalning och att istället ta ett privatlån för att finansiera köpet är delbetalningen oftast är dyrare. Säljarna i butikerna är ofta snabba med att tipsa om delbetalning. Och visst kan det låta lockande att kunna åka hem direkt med en ny TV utan att behöva vänta. Det är dock alltid klokt att gå hem och tänka på saken först.

Studera avtalsvillkoren i lugn och ro, och jämför sedan med vad det kostar att finansiera köpet med till exempel ett privatlån. Glöm inte att det är den effektiva räntan du ska jämföra.

Avdrag för ränteutgifter

En annan stor skillnad är att det är olika avgifter som oftast står för en stor del av delbetalningarnas totalkostnad. Avgifter går inte att dra av när du deklarerar.

För ett privatlån betalar du i huvudsak ränta istället. Ränteutgifterna får du dra av i din deklaration. Det går till så att långivaren skickar in en kontrolluppgift till Skatteverket om hur mycket ränta du betalat under året. I din deklaration står sedan den summa du betalat i ränta automatiskt förtryckt. 30 % av räntebelopp (upp till 100 000 kr) är avdragsgillt och får dras av på skatten.

Delbetalningarna kan skapa skuldfälla

Att handla mycket på delbetalning kan verka lockande – men det är ett lätt sätt att hamna i en skuldfälla. Med många delbetalningar på kort tid är det lätt att överbelåna sig så att du sedan står med räkningar du inte har råd att betala.

Med många parallella delbetalningar blir det också lättare att missa att betala fakturor – vilket kan leda till påminnelseavgifter eller till och med betalningsanmärkningar.

Om du sitter i den sitsen kan vi hjälpa dig att samla dina delbetalningar, vilket vi berättar mer om i nästa stycke.

Samla dina delbetalningar

Om du har flera delbetalningar eller smålån och krediter lönar det sig att samla ihop dem till större, billigare privatlån istället. Kanske har du valt att delbetala en resa? Eller tagit ett husvagnslån utan kontantinsats? Oavsett kan Sambla hjälpa dig att låna upp till 600 000 kronor, för att samla befintliga lån, kontakta oss så hjälper vi dig!

Tänk på detta innan du köper på delbetalning

Innan du köper på avbetalning bör du fundera på om du verkligen behöver varan – och om du inte kan spara ihop till den i stället.

Men kanske har tvättmaskinen gått sönder och köpet är helt nödvändigt? Då är det viktigt att du noga läser igenom avtalsvillkoren innan du väljer att delbetala. Kanske blir det billigare att ta ett privatlån istället?

Jämför 40 långivare genom oss

När du jämför ränta på privatlån bör du alltid jämföra hos så många banker som möjligt. Alla banker specialiserar sig nämligen på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att någon bank är bättre än en annan när det gäller lån. Just därför är det viktigt att man jämför olika låneerbjudanden för att hitta vilken bank som passar just dig bäst! Ansök kostnadsfritt och bindningsfritt i vårt formulär.

Vanliga frågor och svar – Delbetalning

Hur fungerar delbetalning?

Delbetalning är som ett lån eftersom att du blir skyldig pengar, dock ofta till en högre ränta än privatlån.

Vad är alternativen till delbetalning?

Du skulle istället kunna ta ett privatlån, ansöka om ett kreditkort eller det bästa, spara ihop innan du handlar något.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners