Så gör du en budget – och så gör du för att hålla dig till den

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så gör du en budget och håller dig till den
Därför bör du ha en budget
Så kan en budget se ut
Så gör du en budget och håller dig till den
Därför bör du ha en budget
Så kan en budget se ut

Att göra en budget är något som ofta kommer på tal när man diskuterar ekonomi. Oavsett om du är en privatperson som vill ha bättre ordning på pengarna eller om du driver ett företag som behöver planera för framtiden är en budget ett måste om du vill få bra koll på din ekonomi.

Men vad betyder budget egentligen och hur gör man en rimlig budget som man faktiskt lyckas hålla sig till? Det kikar vi på här.

Vad är en budget?

En budget är en plan som visar hur mycket pengar du har att röra dig med och hur du tänker använda dessa pengar under en viss tidsperiod. Det kan handla om allt från en månad till ett helt år. Kort sagt hjälper en budget dig att hålla koll på dina inkomster, dina utgifter och dina sparade pengar.

Ordet “Budget” kommer faktiskt från franskans “bougette”, som betyder kappsäck. Idag är vi dock relativt få som förvarar våra guldmynt i en kappsäck – och termen har istället kommit att användas för att beskriva en ekonomisk plan som hjälper oss att inte spendera mer än vad vi har råd med.

Varför är det bra att ha en budget?

Anledningarna till att ha en budget är många, men några av de främsta fördelarna är:

  • Översikt: Du får en klar och total bild av din ekonomi.
  • Kontroll: Du kan undvika onödiga utgifter när du har en budget att förhålla dig till.
  • Sparande: Det kan bli enklare att spara pengar.
  • Mål: Du kan sätta upp och nå ekonomiska mål.

För företag är en budget nästintill oundviklig för att kunna planera och följa upp verksamheten.

Så gör du en budget som privatperson – steg för steg

Ekonomisk stabilitet strävar de flesta efter, men vägen dit är ofta kantad av diverse utgifter som kan vara en djungel att hålla reda på. Här är en steg-för-steg-guide som hjälper dig att upprätta en effektiv budget som privatperson:

1. Identifiera dina inkomster

Först och främst måste du få en översikt över dina inkomster. Allt ska med – både lön efter skatt, eventuella bidrag och andra regelbundna inkomster.

2. Upprätta utgiftskategorier

Gå igenom dina utgifter och dela in dem i kategorier som mat, hyra, transport, fritid och sparande. Detta hjälper dig att förstå var dina pengar går.

3. Fördela pengar

Nu när du vet både var pengarna kommer ifrån och vart de ska gå, är det dags att sätta upp en plan; en budget för varje enskild utgiftskategori. Du anger helt enkelt den summa som du planerar att spendera inom varje kategori.

4. Följ upp

I slutet av varje månad bör du jämföra din faktiska användning av pengarna med din budget. Om du ser några större avvikelser kan du välja att antingen justera din budget eller justera dina vanor inför nästa månad.

Det finns flera budgetmallar online som du kan använda dig av. Annars fungerar även Microsoft Excel utmärkt – där finns det redan färdiga mallar att utgå ifrån.

Läs också: Bästa ekonomiapparna för budget och spara pengar

Exempel på hushållsbudget

Detta är endast ett övergripande exempel på en hushållsbudget som visar hur en budget kan se ut. I de flesta hushåll tillkommer såklart fler utgifter såsom gymkort, hygienartiklar och kläder. När du gör en egen hushållsbudget kan du med fördel vara detaljerad och skriva in exakt vilka utgifter som exempelvis ingår i fritid, vilka som ingår i boendekostnad och vilka som ingår i övrigt. På så sätt kan du enklare räkna på din budgetkalkyl.

Hushållets inkomst efter skatt: 25 000 kronor

 

Utgifter Budget (kronor) Utfall (kronor)
Hyra 8 000 8.000
Försäkringar och a-kassa 1 000 950
Mat 4 000 3 500
Transport 2 000 2 000
Fritid 1 000 950
Sparande 2 000 2 000
Övrigt 2 000 1 500

 

Totala utgifter: 18 900 kronor
Överskott: 6 100 kronor

Så gör du en budget för företag – steg för steg

Precis startat eget företag? Då lär det vara dags för dig att göra din första företagsbudget. En välstrukturerad budget är viktigt för att ett företag ska bli och fortsätta vara framgångsrikt. En budget kan dock se olika ut beroende på bolagsform och prioriteringar, men här är fyra övergripande steg som kan vara bra att följa när du ska upprätta en budget för ditt företag:

1. Bedöm inkomster och kostnader

Inventera företagets intäkter och utgifter. Räkna med allt från löner till driftskostnader.

2. Skapa en vinst- och förlusträkning

Genom att sätta upp en vinst- och förlusträkning får du en överskådlig bild av företagets ekonomiska situation och om det går med vinst eller förlust.

3. Fastställ prioriteringar

Nu när du har en översikt av företagets ekonomi kan du börja prioritera. Bestäm vilka delar av företaget som behöver mer resurser och vilka delar av företaget som har besparingsmöjligheter.

4. Övervaka och justera

Glöm inte bort att en budget inte är statisk, utan den behöver kontrolleras, granskas och justeras väldigt ofta. Se till att regelbundet jämföra den faktiska ekonomin med budgeten och att göra de ändringar som behövs.

5 tips för dig som ska göra en budget

  1. Var realistisk: Sätt realistiska siffror som du faktiskt kan följa.
  2. Spara: Lägg alltid in en del av inkomsten i sparande.
  3. Oförutsedda händelser: Se alltid till att ha en buffert för oförutsedda avgifter.
  4. Använd verktyg: Det finns både budgetappar och mallar som kan underlätta arbetet.
  5. Följ upp: Granska din budget regelbundet och gör justeringar.

Så lyckas du hålla din budget

Följ upp

För att lyckas bör du se till att kontinuerligt följa upp din budget och justera vid behov. Se till att vara konsekvent med att jämföra dina faktiska utgifter med din budget.

Justera

Om du ofta överskrider budgeten i en kategori kan du se över möjligheten att överföra pengar till den kategorin från en annan kategori.

Sätt upp mål

Det är alltid enklare att hålla sig till en budget om man har ett mål. Oavsett om du vill köpa en bil, spara till en kontantinsats eller skaffa en ny kaffemaskin, kan dessa mål fungera som en bra morot under de stunder då lusten börjar tryta.

Glöm inte belöningen

När du lyckats hålla dig till din budget i en hel månad eller om du når ett sparmål kan det vara på sin plats att ge dig själv en liten belöning – det gör det enklare att fortsätta upprätthålla budgeten.

Lycka till med budgeten!

Frågor och svar – Budget

Vad betyder budget?

En budget är en plan som hjälper dig att hålla koll på dina inkomster och utgifter under en viss period, exempelvis en månad. Målet med en budget är att säkerställa att du inte spenderar mer pengar än du tjänar och att du kan planera för sparande och investeringar. Det är helt enkelt ett verktyg som hjälper dig förstå och ta kontroll över din ekonomiska situation.

Vad är rimligt att leva på i månaden?

Vad som är rimligt att leva på i månaden är individuellt och beror bland annat på din boendesituation, var du bor och din inkomst. Enligt en uträkning gjord av Swedbank är en vanlig levnadskostnad för ensamboende cirka 12 520 kronor i månaden och för sambos cirka 19 750 kronor i månaden. Då är inte hyran inräknad.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners