Vad är belåningsgrad för något?

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 32,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 32,99% (Uppdaterat november 2024).

Sambla förklarar belåningsgrad
Räkna ut belåningsgrad
Låg och hög belåningsgrad
Sambla förklarar belåningsgrad
Räkna ut belåningsgrad
Låg och hög belåningsgrad

Det är förhållandet mellan bostads värde och lånets storlek. En lägre belåningsgrad kan innebära att banken ger dig en lägre ränta på bostadslånet. Vilken belåningsgrad du har kan också påverka hur mycket du måste amortera varje månad.

Hur räknar man ut belåningsgraden?

För att räkna ut din belåningsgrad så delar du ditt bolån med bostadens marknadsvärde. Om du exempelvis har en bostadsrätt som är värd 2 000 000 kr och ditt bostadslån är på 1 000 000 kr så ser uträkningen för belåningsgraden ut som nedan.

Varför spelar belåningsgraden roll?

Ju större lån du har på din bostad i förhållande till dess värde, desto mindre ytterligare låneutrymme har du kvar på bostaden. Du får som mest låna 85 % av bostadens värde. I bankens ögon är det mindre riskabelt att låna ut till dig om du har en lägre belåningsgrad. Lånet är taget med din bostad som säkerhet, därför kan räntan bli lägre när belåningsgraden är mindre.

Om du misstänker att din bostad ökat i värde kan det vara värt att låta mäklare gör en ny värdering. Den går sedan att använda den nya värderingen som ett argument för sänkt ränta när du förhandlar med banken.

Läs också: Värdera bostad online & med app

Det finns ett par lagar och regler kring belåningsgraden som du bör ha koll på innan du lånar till bostaden:

Bolånetaket

Bolånetaket är en begränsning för vilken belåningsgrad du kan ha som mest. Sedan bolånetaket infördes får du låna som mest 85 % av bostadens värde i bolånet. De sista 15 % utgör din kontantinsats. Din belåningsgrad får alltså vara som mest 85 %. Bolånetaket gäller alla bolån som tecknats från och med 1 oktober 2010. Notera att detta skiljer sig mot handpenning, som oftast är 10 % av priset och betalas i samband med att kontrakt signeras.

Läs mer: Låna till hus

Amorteringskravet

Amorteringskravet fungerar så att om belåningsgraden är över 70 % så måste bolånet amorteras minst 2 % av det som lånades från början varje år. När belåningsgraden är mindre än 70 % måste lånet amorteras med minst 1 % per år tills belåningsgraden är nere på 50 %.

Kravet gäller lån tagna från och med 1 juni 2016 och syftet är att minska belåningsgraden i Sverige vad gäller bolån.

Bör man sträva efter en så låg belåningsgrad som möjligt?

När du har möjlighet att själv bestämma för hur mycket du ska amortera kan det vara värt att tänka igenom saken ordentligt. Det kan vara så att du snarare bör investera pengarna i något annat sparande istället för att amortera. Det går inte att ge något generellt svar på frågan om du ska amortera eller spara på annat sätt.

För att det rent ekonomiskt ska löna sig att spara istället för att amortera måste avkastningen på det du sparar vara högre än räntekostnaden på ditt bolån. Du bör även väga in om du har behov av en buffert på kontot.

Har du flera andra dyra små lån och krediter är det klokt att samla ihop dessa till ett större och billigare lån. Vi på Sambla hjälper dig gärna om du vill samla dina gamla lån i ett nytt lån med låg ränta.

Fördelar med att jämföra bankerna med oss

Alla banker specialiserar sig på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att någon bank är bättre än en annan när det gäller lån. Just därför är det viktigt att man jämför olika låneerbjudanden för att hitta vilken bank som passar just dig bäst!

Om du som privatperson går till flera olika banker för att jämföra villkoren tar de varsin kreditupplysning på dig. Detta påverkar din kreditvärdighet och kan försämra din möjlighet att få en riktigt låg ränta. Om du väljer att jämföra med Sambla görs endast en kreditupplysning. Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till något när du gör en jämförelse. Sambla får istället betalt direkt av banken eller långivaren när vi hjälper dem att få en ny nöjd kund.

Vanliga frågor och svar – Belåningsgrad

Vad innebär belåningsgrad?

Belåningsgraden är förhållandet mellan din bostads värde och storleken på ditt bolån. Det är alltid fördelaktigt med en låg belåningsgrad, då kan du få en lägre ränta.

Hur räknar jag ut min belåningsgrad?

Bolånet / Bostadens värde = Belåningsgrad

Ska jag ha hög eller låg belåningsgrad?

Låg belåningsgrad är att föredra.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners