Låna trots skuld hos Kronofogden?

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Kronofogden begränsar möjligheterna
Individuellt från bank till bank
Kom på fötter igen
Kronofogden begränsar möjligheterna
Individuellt från bank till bank
Kom på fötter igen

Kronofogden är en myndighet som arbetar med skuldfrågor. För dig som hamnat i ekonomisk knipa och inte kan betala sina skulder är detta lite av en sista instans. Om du har en aktiv skuld hos Kronofogden minskar dina chanser att få ta nya lån kraftigt. Helt omöjligt är det dock inte.

Alla kan drabbas av ekonomiska bakslag ibland. Men om dina skulder går hela vägen via betalningspåminnelser och inkassokrav till ett betalningsföreläggande hos Kronofogden är det en stark indikator på att det kan vara dags att verkligen se över din privatekonomi.

Låna genom Sambla trots skuld hos Kronofogden?

För att kunna låna pengar genom Sambla måste du ha varit skuldfri hos Kronofogden de senaste sex månaderna. Det bästa är att betala av dina skulder och efter det vänta sex månader för att kunna jämföra lån och få bäst ränta.

Men det finns andra alternativ till att låna pengar om du verkligen behöver. Dessa skriver vi mer om här.

Kronofogden gör vardagsekonomin svårare

Om du inte har möjlighet att betala dina lån eller avbetalningar så får du en skuld hos Kronofogden tillsammans med en betalningsanmärkning som ligger kvar i tre år.

Att ha en aktiv skuld hos Kronofogden, betalningsanmärkningar eller pågående inkassoärenden gör det svårt att få låna pengar samt att teckna abonnemang, hyresavtal och annat som påverkar vardagslivet.

En skuld hos Kronofogden kan alltså lätt skapa en ond cirkel, då ett lån kanske är ett måste för att lösa de befintliga skulderna. Men även om många långivare stänger dörren, finns det saker du kan göra för att förbättra dina chanser.

Så får du ett lån trots skuld hos Kronofogden

Först och främst: Det är betydligt lättare att få lån med betalningsanmärkningar än om du har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden. Då en betalningsanmärkning ligger kvar så pass länge, finns det ju goda möjligheter att du har lyckats komma på fötter innan den försvinner. Många banker tittar mer på din nuvarande ekonomiska situation än på din historik.

Att försöka få ett lån trots skuld hos Kronofogden är svårt just av anledningen att du ännu inte löst problemet. Du har fortfarande obetalda skulder som tidigare långivare gör allt för att försöka driva in. Det ser illa ut i bankens ögon.

Om du får låna pengar eller inte är högst individuellt. Är din skuld väldigt stor är chansen till lån liten. Men om du endast har ett skuldsaldo på några tusen och dessutom en avbetalningsplan att visa upp, kan vissa banker ibland bevilja din ansökan.

Det kan finnas andra sorters lån att överväga än de traditionella – men det finns inga långivare som beviljar alla.

Medlåntagare vid skuld hos Kronofogden?

Har du en aktiv skuld hos Kronofogden kan du inte vara med på en ansökan av privatlån. Du måste ha varit skuldfri sedan minst sex månader tillbaka – sedan kan du ansöka om ett lån med en medlåntagare för att förbättra dina chanser till ett bättre lån.

Skulle du med en aktiv skuld ansöka om ett lån spelar det ingen roll om det finns en medlåntagare med stabil ekonomi. Ansökan kommer att nekas.

Med ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden har du 3 förmånliga lånealternativ. Du kan:

1. Låna av en privatperson

Du kan låna pengar privat av någon du känner. Självklart är det viktigt att ni skriver ett skuldebrev, precis som vilket annat låneavtal som helst. Fördelen med att låna av exempelvis en familjemedlem är att du säkerligen slipper räntan och att återbetalningstiden inte är lika strikt.

2. Gå till pantbanken

Du kan ”låna pengar” av en pantbank. Detta kräver så klart att du har saker av värde att lösa in. Kom även ihåg att du måste lösa ut dina ägodelar inom en avtalad tidsperiod, annars förlorar du dem. Saker du pantsatt och löst ut kan du lämna in direkt igen – en förmånlig lånevariant när du behöver pengar på minuten.

3. Belåna ett värdefullt objekt

Du kan belåna bilen, huset eller motsvarande objekt som ofta har ett högt värde. Hos vissa bolånebanker kan du till exempel utöka ditt bolån trots skuld hos Kronofogden.

Hur länge ligger en skuld kvar hos Kronofogden?

Det finns en preskriptionstid på tre år för konsumentfordringar. Att ducka för kraven är dock en mycket dålig idé, då det endast leder till att skuldberget växer och att allt du äger sannolikt kommer att utmätas förr eller senare.

Självklart kan du hamna hos Kronofogden utan att din ekonomi egentligen är i gungning. Då behöver du endast betala fakturan de skickar ut för att slippa betalningsanmärkningar och fortsatta bekymmer. Men många gånger är problemet lite större än så.

Oavsett vilket gäller det att försöka bli kvitt skulden så fort det bara går.

Läs också: Omöjligt att få lån

Om du inte betalar en skuld hos Kronofogden

Kronofogden vidtar en rad åtgärder för att se till att fordringsägaren får betalt. När din skuld fastställts görs en utredning för att se vilka tillgångar du har. Därefter kan Kronofogden börja utmäta dessa – alltså sälja dina ägodelar eller ta delar av din lön för att lösa skulderna.

Om situationen är hopplös och du gjort allt i din makt för att lösa skulderna, kan det bli tal om skuldsanering. Det betyder att du betalar vad du kan på skuldbeloppet under ett par års tid och därefter skrivs den resterande delen av. Detta kan låta som en enkel utväg men innebär i själva verket att du kommer att få leva på existensminimum under lång tid framöver.

Innan något av det ovanstående händer, bör du se över alla möjligheter att lösa skulderna på annat sätt. Om fordringsägarna går med på en avbetalningsplan och du dessutom lyckas få ett samlingslån, har du goda chanser att vända den nedåtgående trenden.

Läs också: Bankgironummer

Bör jag ta ett lån för att betala ett annat?

Nej, men för att betala flera andra. Att ta ett större samlingslån för att lösa flera mindre, men betydligt dyrare lån, kan leda till att du blir skuldfri snabbare. Dels blir räntan lägre än den sammanlagda på dina befintliga krediter, dels får du längre återbetalningstid då samlingslånet har ett högre belopp.

Pengarna du sparar in kan du använda för extra amorteringar – då minskar lånebeloppet vilket ger dig möjlighet att omförhandla räntan ytterligare.

Samtidigt bör du alltid tänka till en extra gång innan du tar ett lån med skuld hos Kronofogden. Om din arbetssituation är osäker kan nya lån i värsta fall bara förvärra situationen långsiktigt. Det du definitivt vill undvika är att låna pengar av mindre nogräknade aktörer som kanske bortser från Kronofogden men samtidigt tar ut väldigt hög ränta.

När kan jag låna pengar efter Kronofogden?

Om du betalat av en skuld hos Kronofogden behöver du i regel vänta i 6 månader innan du kan få ett nytt lån på egen hand – åtminstone hos seriösa långivare som erbjuder en rimlig ränta. Det är mycket bättre att vänta ut tiden än att ta ett på tok för dyrt lån även om möjligheten finns.

Om du en gång hamnat hos Kronofogden på grund av att dina månadsutgifter är höga – vilket är vanligt för den som har många lån och krediter – vill du så klart inte vara med om det igen. Då kan det vara en god idé att se över hur din skuldbild faktiskt ser ut och vad du kan göra för att förbättra den.

Förbättra din skuldbild efter skuld hos Kronofogden

Tiden det tar att förbättra sin ekonomiska situation och skuldbild är individuell och kan självklart ta olika lång tid. Två saker du relativt enkelt och snabbt kan göra för att växa i bankens ögon är att avsluta krediter, även de du inte använder, och att baka ihop alla dina lån, kreditkort och avbetalningar i ett större samlingslån.

Avsluta gamla krediter

Att avsluta krediter du inte använder är mycket enkelt – allt du behöver göra är att kontakta kreditgivaren. Det kan handla om alltifrån kreditkort där du inte har något skuldsaldo till kreditkonton och abonnemang i olika former. Ju färre du har, desto bättre är det för ditt kreditbetyg som påverkar hur mycket pengar du får låna i framtiden.

Samlingslån via Sambla

Sambla jämför och förmedlar samlingslån från över 40 olika banker och långivare via en enda ansökan. När du ansöker via oss delar alla på en och samma UC, vilket gör att ditt kreditbetyg inte påverkas nämnvärt.

Genom Sambla kan du lösa krediter upp till 600 000 kronor med ett samlingslån. Hur mycket du faktiskt får låna är dock individuellt. Riktlinjen är att samlingslånet ska täcka dina befintliga skulder men inte överstiga dessa.

Bra ränta eller bekväm löptid? Helst båda.

När du jämför erbjudanden bör du inte stirra dig blind på räntan. Återbetalningstiden, även kallad löptiden, är minst lika viktig. För att undvika att hamna i ekonomiska trångmål med Kronofogden än en gång, bör du se till att amorteringen (månadskostnaden) inte är för hög.

Även om räntan är lägre på ett lån med kortare löptid, kan en alltför hög återbetalningstakt bli övermäktig. Kom ihåg att skynda långsamt ur skuldfällan.

Hör gärna av dig för mer information om våra samlingslån och dina möjligheter om du hamnat hos Kronofogden.

Vanliga frågor och svar

Vilka lån är lättast att få trots skuld hos Kronofogden?

SMS-lån utan UC är lätta att få till och med om du har ett skuldsaldo hos Kronofogden. Räntan på dessa lån är dock skyhög och därför är de aldrig ett bra alternativ för dig som redan befinner dig i en ansträngd sits ekonomiskt. Istället hjälper Sambla dig med att sätta upp en plan där du kan betala av dina skulder genom ett samlingslån.

Kan jag låna pengar trots att jag har Kronofogden på mig?

Ja, det finns ett flertal sätt att låna pengar trots Kronofogden, exempelvis att låna med medlåntagare. Vi går igenom 4 olika möjligheter för dig som just nu har en aktiv skuld.

Hur betalar jag Kronofogden?

Du betalar din fastställda skuld till ett bankgiro hos Kronofogden och anger OCR-numret från skuldebrevet du fått med posten. Precis som vilken faktura som helst.

När får jag en betalningsanmärkning?

När Kronofogden skickar ut ett betalningsföreläggande till dig kan du antingen betala skulden eller bestrida kravet. Gör du ingetdera före ett angivet datum skickar de ett utslag, vilket kan likställas med en dom. I samband med detta brukar du även få en betalningsanmärkning.

Kan jag få bra ränta trots betalningsanmärkningar?

Betalningsanmärkningar påverkar din kreditvärdighet negativt. Men även om det kan bli svårt att få ett lån hos en bank som erbjuder förmånlig ränta, är dörren inte helt stängd. Din nuvarande ekonomiska situation är många gånger det viktigaste.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners