OB-tillägg – Vad det är och hur det fungerar

I många yrken är OB-tillägg ett vanligt inslag i lönekuvertet. Men vad är det egentligen? Hur mycket får man och när? Det kikar vi på här. Vi kollar även på vad som gäller inom Sveriges största fackförbund.

Sammanfattning – OB-tillägg

  • OB-tillägg är extra ersättning för arbete under obekväm arbetstid
  • Obekväm arbetstid är ofta kvällar, nätter, helger och helgdagar
  • OB-tillägg är inte lagstadgat i Sverige
  • Ersättningen varierar beroende på kollektivavtal och bransch – det är inte en fast summa
  • Även timanställda kan få OB-tillägg
  • Är din arbetsgivare inte bunden till något kollektivavtal kan du själv förhandla fram OB-ersättning

Se också vår huvudsida för lönestatistik!

Vad är OB-tillägg?

Vad OB-tillägg är blir tydligare om man först benar ut bokstävernas innebörd. OB betyder nämligen obekväm arbetstid. Tillägget är med andra ord en extrapeng man får när man jobbar under arbetstider som anses vara obekväma. Det kan handla om sena kvällar, nätter eller helger.

Kort och gott avser det tidpunkter som anses vara utanför den “vanliga” arbetsdagen, vilken ofta definieras som åtta timmar dagtid. Tilläggets syfte är att kompensera för den tid då många av oss egentligen skulle vilja vila eller ägna sig åt något icke-jobbrelaterat.

Vem bestämmer OB?

Hur mycket OB-tillägget är och när det gäller beror på kollektivavtal, bransch och arbetsgivarens regler.

Det är inte lagstadgat i Sverige utan styrs av avtal mellan arbetsgivare och fackföreningar.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 32,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 32,99% (Uppdaterat november 2024).

Hur mycket är OB-tillägg?

OB-tilläggets storlek varierar beroende på bransch och kollektivavtal. Det är alltså inte en och samma summa för alla.

I många kollektivavtal delas OB-tillägget in i olika nivåer beroende på exakt tid och veckodag. Exempelvis kan tillägget vara högre för nattarbete än för kvällsarbete och högre på helger än på vardagar.

När får man OB-tillägg?

Som tidigare nämnt varierar OB-tillägget beroende på kollektivavtal. Samma gäller för när man får tillägget. Ofta kan det se ut ungefär så här:

  • Vardagskvällar: Vanligtvis från klockan 18.00 till 24.00
  • Vardagsnätter: Ofta från klockan 23.00 eller 24.00 fram till tidig morgon
  • Helger: Lördag från klockan 07.00 till söndag klockan 24.00
  • Helgdagar: Röda dagar såsom julafton, midsommarafton och andra högtider

Exakta tider för OB-tillägg fastställs dock av kollektivavtalet inom den specifika branschen.

Får man alltid OB-tillägg på helger?

Exakt när du får OB beror – som tidigare nämnt – på kollektivavtal, bransch och arbetsgivarens regler. Det kan låta lite tjatigt, men eftersom tillägget inte är lagstadgat ser det ofta väldigt olika ut beroende på var du jobbar.

Med det sagt har du i princip alltid rätt till ersättning om du jobbar helger. Är din arbetsgivare inte bunden till något kollektivavtal kan du själv förhandla fram OB-ersättning

Det som däremot kan skilja är exakt när på helgen tillägget gäller. Vissa avtal specificerar att tillägget bara gäller under vissa timmar på helgen eller att det tillämpas olika beroende på om det är lördag eller söndag.

Läs mer: 10 tips inför lönesamtal

Så betalas ersättningen ut

Antingen betalas OB ut som en viss summa per timme eller som en procentsats av lönen. Den kan också betalas ut som en viss del av din månadslön.

Läs också: Framtidsjobb och bristyrken

OB-tillägg i olika branscher

Vid det här laget har du nog förstått att OB-tillägget tillämpas olika beroende på kollektivavtal och bransch.

Här går vi igenom några av de största fackförbunden och branscherna.

OB-tillägg inom Kommunal

Kommunal är ett av de största fackförbunden i Sverige och representerar bland annat anställda inom vård och omsorg, skola och renhållning.

Under 2024 förhandlade Kommunal fram ett nytt avtal för Sveriges kommuner och regioner. Då höjdes också OB-ersättningen med 3,3 %. Kommunals OB-tillägg betalas ut som en viss summa per timme.

Exakt vilken ersättning du får beror dock på vilket kollektivavtal du tillhör.

Här kan du läsa mer om Kommunals OB-ersättning.

Läs också: Bruttolön

OB-tillägg inom Handels

Handelsanställdas förbund betalar ut OB-tillägg som en procentsats av lönen. Om du har 100 % OB får du alltså dubbelt så mycket lön. Exakt hur mycket du ska ha i OB-ersättning beror dock på i vilken bransch du jobbar.

Jobbar du i butik får du 50 % eller 70 % OB under vardagskvällar. Lördagar efter klockan 12.00 samt söndagar och helgdagar får du 100 %.

Här kan du läsa mer om Handels OB-tillägg.

Jämför lån med oss

Se om vi kan sänka din ränta

ANSÖK GRATIS

OB-tillägg inom Unionen

I Unionens kollektivavtal snackar man sällan om “obekväm arbetstid”. Istället kallas det för förskjuten arbetstid.

Hos Unionen består OB-tillägget av en viss del av din månadslön. Detta skiljer sig från Kommunal – där ersättningen betalas ut som en viss summa per timme – och Handels – där det betalas ut som en procentsats av lönen.

På vardagskvällar är ersättningen per timme nästan alltid din månadslön delad med 600. På nätter delar man istället månadslönen med 400, på helger med 300 och på storhelger med 150.

Exempel

Anta att din månadslön är 30 000 och att du är schemalagd att arbeta en tisdag klockan 14.00 till 23.00. Den obekväma arbetstiden på vardagar gäller från klockan 18.00. Då ska du alltså få OB-tillägg för 5 timmar (18.00-23.00).

Då räknar du ut din ersättning så här:

5 timmar x 30 000 kronor/600 = 250 kronor.

Din ersättning utöver ordinarie lön för dessa timmar blir alltså 250 kronor.

Här kan du läsa mer om Unionens OB-tillägg.

OB-tillägg inom vården

För vårdpersonal som sjuksköterskor, undersköterskor och läkare varierar OB-tillägget beroende på vilket fackförbund och vilket kollektivavtal du tillhör.

OB-tillägg inom restaurang

Samma sak gäller inom restaurangbranschen: vilket OB-tillägg du får beror på vilket fackförbund och vilket kollektivavtal du tillhör.

I Hotell- och Restaurangfackets vanligaste kollektivavtal ligger den ordinarie OB-ersättningen på 25,91 kronor per timme.

Arbetar du mellan klockan 01.00 och 06.00 får du dessutom OB-ersättning vid nattarbete utöver den ordinarie ersättningen. OB-ersättning vid nattarbete ligger på 48,74 kronor per timme.

Här kan du läsa mer om Hotell-och restaurangfackets OB-ersättning.

OB-tillägg för timanställda

Som timanställd jobbar man ofta på oregelbundna arbetstider och inte sällan på kvällar, nätter och helger. Du ska då, precis som alla andra på ditt jobb, få OB-ersättning utbetald.

Om din arbetsgivare inte är bunden till något kollektivavtal behöver de dock inte betala ut någon ersättning. Då är det istället upp till dig att förhandla med din arbetsgivare.

Vanliga frågor och svar – OB-tillägg

Vad menas med OB?

OB står för “obekväm arbetstid”. OB-tillägg är en extra ersättning för arbete under tider som anses vara obekväma, till exempel kvällar, nätter, helger och helgdagar.

Hur mycket får man i OB-tillägg?

Hur mycket du får i OB-tillägg varierar beroende på bransch och kollektivavtal. Det kan vara ett påslag på den vanliga timlönen och är ofta högre för nattarbete eller arbete på helger.

När börjar OB på kvällen?

OB-tillägget för kvällsarbete börjar vanligtvis gälla från klockan 18.00 eller 19.00. Det varierar dock beroende på kollektivavtal.

Får man OB på söndagar?

Ja, OB-tillägg är vanligt förekommande på söndagar och är ofta högre då jämfört med exempelvis vardagskvällar. Exakt belopp regleras av kollektivavtalet.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners