Framtidsjobb – 10 bristyrken värda att satsa på
Dyra utbildningar som inte leder till jobb är skräckscenariot för dagens unga, så det gäller att veta vilka yrken som har framtiden för sig. Här tittar vi närmare på jobb där efterfrågan väntas bli stor på några års sikt.
Se också vår huvudsida för lönestatistik!
Den svaga arbetsmarknaden och ökade arbetslösheten under senare år har slagit hårt mot många branscher. Så var kommer jobben att finnas framöver? Arbetsförmedlingen har nyligen utvärderat framtiden för cirka 180 yrken under de kommande fem åren.
De ser bra jobbmöjligheter för högskoleutbildade inom områden som utbildning, IT och hälso- och sjukvård. Men även personer med kortare utbildning, som undersköterskor, kockar och bilmekaniker, kommer ha lätt att få jobb.
Utbildning är nyckeln till bra framtidsjobb
Enligt Arbetsförmedlingen är och förblir utbildning den viktigaste faktorn för att ta sig fram på arbetsmarknaden. En gymnasieutbildning är endast grundkravet – numera behöver du oftast även en högskoleutbildning. Samtidigt finns det flera yrkesinriktade gymnasieprogram som öppnar upp för jobbmöjligheter direkt efter examen.
Hur stor skillnad gör en utbildning för lönen?
Lönerna skiljer sig mellan korta och långa utbildningar beroende på yrkesområde, bransch och plats. Generellt sett ger längre utbildningar, som universitet eller högskola, högre löner än kortare utbildningar eller certifikat. Yrken inom teknik och finans ger ofta högre lön för längre utbildningar, medan andra branscher kan vara mer flexibla. Var du bor påverkar också lönen, och erfarenhet kan ibland ersätta en kortare utbildning. En högre utbildning innebär större insats i tid och pengar, vilket kan speglas i din framtida lön.
Läs också:
Lön för sjuksköterskor
Lön för förskollärare
Lön lastbilschaufför
Vad är ett bristyrke?
Ett bristyrke är ett yrke där det råder stor efterfrågan på arbetskraft men brist på kvalificerade personer. Detta kan bero på att branschen är ny eller växande, utbildningsmöjligheterna är begränsade, eller att arbetsmarknaden inte matchar kompetenserna.
För den som har rätt utbildning och erfarenhet kan det innebära goda jobbmöjligheter och ofta högre lön. Exempel på bristyrken inkluderar vissa områden inom teknologi, vård och omsorg, samt specifika roller inom bygg- och ingenjörsvetenskap. Dessa framtidsjobb tittar vi närmare på nedan!
10 framtidsjobb
Här presenterar vi tio yrken med lovande framtidsutsikter: fem med kort utbildning och fem som kräver högskole- eller universitetsutbildning.
Framtidsjobb – gymnasienivå
Installations- och serviceelektriker
Bland framtidsjobb med kort utbildning är installationselektriker och serviceelektriker ett av de mest attraktiva. Allt pekar nämligen på att efterfrågan på dessa yrken kommer att vara stor även framöver. Utbildningen finns på El- och energiprogrammet på gymnasiet och därefter behöver du ett år som lärling. Men på ETG College ingår lärlingstiden och du får ett certifikat direkt. Du jobbar mest på egen hand med installationer, material och dokumentation. Lönen ligger runt 34 800 kronor i snitt, med lägre och högre löner beroende på erfarenhet.
Undersköterska
Efterfrågan på undersköterskor är hög inom vården. Utbildning till undersköterska erbjuds på gymnasiets vård- och omsorgsprogram, och från sommaren 2021 krävs godkänd yrkesutbildning. Undersköterskor observerar och rapporterar patientens tillstånd, mäter temperatur, puls och blodtryck, samt tar blodprover och lägger om sår. Genomsnittslönen är 30 700 kronor, med variationer mellan 25 600 och 36 200 kr beroende på erfarenhet.
Svetsare
Efterfrågan på svetsare är hög. Svetsare arbetar med tillverkning, montering eller reparation av metallprodukter och stålkonstruktioner. Yrket kräver gymnasieutbildning inom industriteknik och svetsteknik. Lönespannet varierar med en genomsnittlig lön på 32 600 kronor. 10 % tjänar under 26 600 kronor och 10 % tjänar över 40 000 kronor.
Kock
Efterfrågan på kockar förutspås öka under de kommande fem åren. Kockar lagar mat på restauranger eller i storkök. Kunskap om hygien och råvaror är grundläggande för att arbeta som kock och utbildning på gymnasienivå eller yrkeshögskola krävs. Genomsnittslönen är 28 500 kronor, med variationer från under 24 000 kronor till över 33 000 kronor beroende på erfarenhet.
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med NaN års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på NaN betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).
Bilmekaniker
Nu finns det goda arbetsmöjligheter för personbilsmekaniker och efterfrågan de kommande fem åren ser stabil ut. Bilmekaniker utbildar sig på gymnasiets fordons- och transportprogram och har möjlighet till lärlingsutbildning, som varierar beroende på plats. Arbetsuppgifterna inkluderar service, felsökning och reparation av lätta fordon samt kundkontakt. Den genomsnittliga lönen är 31 400 kronor, där de lägst betalda tjänar under 24 000 kronor och de högst betalda över 38 700 kronor.
Framtidsjobb – högskole- eller universitetsnivå
Tandläkare
Behovet av tandläkare är stort och efterfrågan tros öka på fem års sikt. Utbildningen är fem år lång på universitetsnivå och legitimation från Socialstyrelsen krävs för att praktisera. Tandläkare förebygger, diagnostiserar och behandlar sjukdomar i munhålan, inklusive lagningar och rotfyllningar. Vanliga arbetsuppgifter är att samarbeta med tandtekniker och att utföra olika behandlingar. Genomsnittslönen är 50 300 kronor, med variation från 36 000 kronor till över 70 500 kronor beroende på erfarenhet.
Läs mer: 10 tips inför lönesamtal
Systemutvecklare
Det finns gott om möjligheter till arbete som systemutvecklare och efterfrågan förväntas vara stabil de kommande fem åren. Utbildningar finns på högskola och universitet från grundnivå till forskarnivå. Systemutvecklare skapar och förbättrar IT-system och behöver vara logiska, kreativa och bra på samarbete. Lönerna varierar med en genomsnittlig månadslön på 48 600 kronor. 10 % tjänar mindre än 34 400 kronor och 10 % tjänar över 63 000 kronor. Det är också vanligt med rekryteringar över landsgränserna, vilket gör systemutvecklare till ett av de mest attraktiva framtidsjobben.
Tolk
Det finns goda jobbmöjligheter för tolkar och efterfrågan förväntas hålla i sig. Tolkar översätter talad kommunikation mellan språk och arbetar inom en mängd olika områden. Det finns också många typer av tolkar, inklusive kontakttolkar, konferenstolkar, teckenspråks- och dövblindtolkar. Utbildningar erbjuds på folkhögskolor, universitet och yrkeshögskolor, med varierande längd beroende på specialisering. Även lönen varierar och genomsnittet ligger på 34 300 kronor i månaden.
Ingenjör inom elektroteknik
Ingenjörer inom elektroteknik har goda arbetsmöjligheter och efterfrågan förväntas vara stabil de kommande fem åren. De behövs inom områden som elektronik, elkraft, kommunikation, rymdteknik och medicinsk teknik. Utbildning krävs på universitet, där du kan välja mellan högskoleingenjör (3 år) eller civilingenjör (5 år). Den genomsnittliga lönen är 50 600 kronor per månad, med ett spann från 36 100 kronor till 67 400 kronor beroende på erfarenhet och specialisering.
Revisor
Revisorer har goda arbetsmöjligheter och efterfrågan ser bra ut även framåt. En revisor granskar redovisning och förvaltning, bedömer ekonomi och effektivitet, samt ger råd om förbättringar till företag. För att bli revisor krävs en högskoleutbildning inom ekonomi, med en normal studietid på 3–4 år. Genomsnittslönen är 46 700 kronor, med variationer beroende på erfarenhet och företagets storlek, då en revisor kan arbeta med allt från små butiker till stora internationella koncerner.
Förutom de yrken vi listat ovan är efterfrågan även stor på bland annat specialistläkare, arbetsterapeuter, förskollärare, lastbilsförare och receptarier.
Vilka jobb ger högst lön med kort eller ingen utbildning?
Ett jobb som endast kräver snabbutbildning är säljare. Lönen kan variera mycket eftersom många säljare arbetar på provision, men en månadslön på omkring 50 000 kronor är inte ovanligt för den som har några års erfarenhet. Fastighetsmäklare har också en hög lön, mellan 40 000 och 62 000 kronor i genomsnitt, men yrket kräver två års studier på högskola inom juridik, redovisning och byggnadsteknik. Systemutvecklare är ett framtidsjobb med bra lön efter endast två års utbildning på folkhögskola.
Lån till utbildning – ditt livs viktigaste investering?
Hos Sambla kan du jämföra studentlån från över 40 banker och långivare med en och samma ansökan. Ett studentlån kan vara bra som komplement till CSN om du har merkostnader eller om din utbildning inte är CSN-berättigad. Ansök nu eller kontakta oss så hjälper vi dig att se över dina möjligheter!
Vanliga frågor och svar – Framtidsjobb
Vilka jobb behövs i framtiden?
Typiska bristyrken – exempelvis inom teknologi och vård och omsorg – förutspås öka ännu mer i efterfrågan under de kommande fem till tio åren. Men så kallade framtidsjobb inkluderar allt från specialistläkare och revisorer till kockar och förskollärare.
Vilka jobb ger bäst lön efter kort utbildning?
Jobb som ger hög lön med kort utbildning är exempelvis säljare, fastighetsmäklare, elektriker och systemutvecklare.
Vilka jobb kommer inte finnas kvar i framtiden?
Vissa yrken försvinner helt medan andra förändras med tiden. Tre exempel på det senare är brevbärare, bankkassör och kassabiträde – yrken där stora delar av arbetsuppgifterna har digitaliserats.
Finns det jobb som AI inte kan ersätta?
AI och digitalisering finns överallt, men roller inom hälsa och sjukvård och hantverksyrken är exempel på mänskliga resurser som är svåra att ersätta, enligt tankesmedjan Futurion.
Fler artiklar om lönestatistik
Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners