Förskollärare lön – så mycket tjänar en förskollärare

Förskollärare spelar en viktig roll i barns tidiga utveckling och lärande – men den stora frågan är hur detta ansvar återspeglas i deras lönekuvert? Här har vi – med utgångspunkt i den senaste statistiken – tagit reda på hur lönesituationen ser ut för förskollärare i Sverige. Vi kikar på hur lönen skiljer sig beroende på bland annat ålder, kön, plats, erfarenhet och utbildningsnivå. Slutligen siar vi lite om förskollärarnas löneutveckling under 2024.

Hoppa direkt till:

Se också vår huvudsida för lönestatistik!

Hur mycket tjänar en förskollärare per månad?

Den senaste statistiken från SCB visar att medellönen för en förskollärare ligger på cirka 33 600 kronor. Efter skatt blir det cirka 27 000 kronor.

Lönen skiljer sig dock åt en hel del beroende på en drös olika faktorer. Bor du i Åsele är medellönen exempelvis flera tusenlappar lägre än om du bor i Stockholm. På samma sätt är lönen ofta högre om du jobbar som förskollärare inom privat sektor jämfört med lönen i offentlig sektor.

Så mycket tjänar förskollärare beroende på ålder

Hur mycket du tjänar som förskollärare skiljer sig stort beroende på hur gammal du är. En förskollärare under 25 år tjänar i genomsnitt 24 000 kronor medan en förskollärare över 50 år tjänar 35 400 kronor. En skillnad på cirka 11 000 kronor.

I tabellen här under ser du hur lönerna ser ut i olika åldersgrupper.

Ålder Medellön (kr)
18-24 år 24 000
25-34 år 32 100
35-44 år 33 300
45-54 år 34 900
55-64 år 35 400
65-66 år 35 000

Lönerna kommer från SCB:s senaste lönestatistik.

Se också: Hur mycket tjänar en sjuksköterska?

Så mycket tjänar förskollärare beroende på kön

Generellt tjänar kvinnor mer än män inom förskoleyrket. Medellönen för kvinnor ligger på runt 33 700 kronor. För män ligger samma siffra på 31 500 kronor.

Läs mer: Bäst betalda jobben i Sverige

Så mycket tjänar förskollärare beroende på kommun

Medellönen skiljer sig med några tusenlappar beroende på var du bor. Den lägsta medellönen hittar vi i Åsele, där lönen ligger på 30 215 kronor. Högst medellön hittar vi i Sollentuna där lönen ligger på 39 082 kronor.

I Stockholm ligger medellönen på 38 938 kronor och i Göteborg ligger den på 36 339 kronor. Den lägsta medellönen bland storstäderna hittar vi i Malmö där medellönen ligger på 35 503 kronor.

Läs också: Så mycket tjänar en lastbilschaufför

Vanliga frågor och svar – Förskollärare lön

Vart tjänar man bäst som förskollärare?

Bäst lön får du i Stockholmsområdet. Där ligger medellönen på 38 938 kronor. Inom Stockholms län tjänar förskollärarna i Sollentuna absolut bäst: där ligger medellönen på hela 39 082 kronor (2022).

Vad är en bra löneökning för förskollärare?

Vad som är en bra löneökning är individuellt och beror på alltifrån var du jobbar, inom vilken sektor och vilken lön du hade sedan tidigare. Enligt en undersökning från Sveriges Lärare låg den genomsnittliga löneutvecklingen för förskollärare i offentlig sektor på 3% under åren 2021-2022.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

kr

           
Lånetid

år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med NaN års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på NaN betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så mycket får en förskollärare i lön beroende på erfarenhet

Som med alla yrken ökar lönen i takt med att du får erfarenhet. I tabellen nedan ser du hur mycket lönerna ökar i genomsnitt.

 

År i yrket  Medellön (kr) 
1-5 år 33 000
6-10 år 33 800
11-20 år 35 000
21-30 år 36 200
30+ år 36 700

 

Så mycket får en nyexaminerad förskollärare i lön

Det finns inga direkta ingångslöner för nyexaminerade förskollärare. Däremot brukar en förskollärare under 30 år tjäna runt 32 000 kronor i månaden.

Lönen blir sedan högre ju längre tid du befinner dig i yrket.

Så mycket tjänar en outbildad förskollärare

Det finns ingen statistik för hur mycket en outbildad förskollärare får i lön. Faktum är att du behöver en utbildning för att kunna kalla dig själv för förskollärare. Däremot kan du bli anställd på en förskola som barnskötare om du saknar utbildning.

Medellönen för en barnskötare ligger på cirka 26 000 kronor.

Förskollärare lön 2024

Hur lönen kommer utvecklas för förskollärare under 2024 är lite för tidigt att säga. Det beror på alltifrån inflationstakten, resultatet av kollektivavtalsförhandlingar och den allmänna ekonomiska situationen i Sverige och dess påverkan på kommunernas budgetar.

Sveriges Lärare förväntar sig dock att förskollärarnas löneökningar hamnar i nivå med märket på 7,4% under 2024.

Så kan du få upp din lön som förskollärare

Här är några konkreta tips på hur du kan få upp din lön som förskollärare:

  • Utvecklas professionellt: Satsa på vidareutbildning och kompetensutveckling inom områden som är efterfrågade. Det kan vara alltifrån specialpedagogik, flerspråkighet, digitala läromedel och ledarskapskurser.
  • Förhandla smart: Var beredd och informerad när du går in i löneförhandlingar. Känn till vad som är en rimlig lön för din position, erfarenhet och region. Använd dina prestationer och utveckling som argument.
  • Överväg sektorbyte: Att byta från offentlig sektor till privat sektor kan ibland innebära högre lön. Statistik visar att förskollärare inom den privata sektorn tjänar cirka 2 % mer än förskollärare i den offentliga sektorn.

Läs också: Hur mycket tjänar en lokförare?