Solcellslån – bra för plånboken och planeten

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Solcellslån en långsiktig investering
Skattereduktion på material och installation
Helt fritt från koldioxidutsläpp
Solcellslån en långsiktig investering
Skattereduktion på material och installation
Helt fritt från koldioxidutsläpp

Elpriserna har har skenat den senaste tiden och allt fler tittar på vad de kan göra för att få ner sina elkostnader. Vad kan då vara en bättre energikälla än naturen själv? Här tittar vi närmare på solcellslån och hur snabbt du får igen pengarna du investerat.

Solceller – en god investering

Att installera solceller på ditt hus eller fritidshus är en investering som fortsätter att leverera år efter år. Sverige har dessutom goda förutsättningar för användning av solenergi.

Det finns många smarta vardagsknep att ta till om du vill sänka dina elkostnader. Men för att det ska bli verklig skillnad behöver du energieffektivisera din bostad genom större renoveringar eller installationer.

Då är en installation av solceller på taket bland det bästa du kan göra. Med över 1800 soltimmar per år i Sverige kan du vara säker på att få valuta för pengarna. Behöver du låna till solceller? Då kan du ansöka direkt via Sambla.

mamma och dotter försöjer elen i hemmet med solceller

Förmånliga sollån hos Sambla

Sambla förmedlar solcellslån utan säkerhet. Det betyder att lånet inte är låst till ett objekt, vilket exempelvis bolån är.

Den genomsnittliga kostnaden för solceller är i dagsläget runt 130 000 kronor. Det är mycket pengar, men till skillnad från andra köp är solceller en investering som du med stor sannolikhet får tillbaka de närmsta åren. Inte bara genom solenergin ditt hus producerar, utan även genom att solceller höjer värdet på din fastighet.

Dessutom – om slutsumman skulle understiga det du lånat, kan du avgiftsfritt betala tillbaka mellanskillnaden på ditt sollån direkt eller lägga pengarna på något annat. Tekniskt sett är alltså dessa solcellslån som vilket privatlån utan säkerhet som helst.

Bästa möjliga ränta på ditt sollån

När du ansöker om solcellslån hos Sambla skickas din ansökan ut till över 40 banker och långivare samtidigt. Det gör att räntan automatiskt pressas ner, då alla kreditgivare vill ha dig som kund. Dessutom delar alla på en och samma kreditupplysning.

Skulle du istället försöka låna till solceller med ett större antal separata ansökningar, kommer din kreditvärdighet att påverkas negativt vilket försämrar dina låneförutsättningar.

Lån efter plånbok

Villkoren för ditt sollån sätts individuellt. Det betyder att räntan och hur mycket du får låna baseras på din ekonomiska situation. Högsta möjliga lånebelopp via Sambla är 800 000 kronor.

Ett tips är att försöka ordna finansiering med privata pengar så långt det går, för att endast täcka en mindre del med ditt sollån. Om du skulle ha svårt att få ett lån på egen hand, kan du alltid ta hjälp av en medlåntagare.

Räntan på solcellslån viktigt för din investering

Som vi redan nämnt fungerar ett solcellslån som en investering. Förr eller senare kommer du att ha tjänat in pengarna du lånat till solcellerna på minskade elkostnader och såld överskottsel.

Men hur snabbt du får igen din investering beror på hur mycket du betalar för ditt sollån. Därför är det centralt att du har så låg ränta på lånet som möjligt. Allra störst chans att hitta lägsta möjliga ränta får du genom att jämföra många långivare med varandra.

Så går det till

Genom Sambla skickas din ansökan om ett solcellslån ut till alla våra 40 partners, som alla får chansen att ge dig ett bud. Att jämföra långivare maximerar dina chanser att få så låg ränta som möjligt – vilket leder till att solcellerna kommer betala av sig snabbare. Det bästa är dessutom att vår tjänst är kostnadsfri och att vi bara tar en kreditupplysning via UC.

Att fylla i en ansökan tar bara ett par minuter – och du har sedan fått svar inom 24 timmar. Efter signering kan du ha pengar till solceller på kontot inom ett 1-3 dagar.

Stor ökning hos intresset för solceller

Under de senaste tio åren har priset på solceller sjunkit med 84 %, vilket möjliggjort att fler svenskar kan börja producera sin egen el. Det i kombination med de höjda elpriserna har gjort att intresset för att installera solceller ökat lavinartat bara de senaste åren. I dag finns det över 150 000 solkraftsanläggningar i Sverige – jämfört med för ett par år sedan då det inte ens fanns 100 000.

Att solceller är något bra har nog de flesta redan förstått. Men vad innebär det egentligen i praktiken?

Solceller – så fungerar det

Solceller producerar el via solens instrålning, vilken mäts i kilowatt (kW). En solig dag är effekten cirka 1 000 W/m2. Om det är molnigt eller mulet blir den lägre. Själva anläggningen består av seriekopplade solceller som monteras på antingen taket eller marken. Det exakta antalet celler beror på om du har batteriladdning eller nätanslutning och på bostadens storlek.

Efter tillverkningsprocessen är solceller helt fria från koldioxidutsläpp. Och efter bara två års användning har de genererat mer energi än vad som krävdes för att tillverka dem.

Räkneexempel på solceller

Garantitiden på solceller är minst 30 år och du beräknas få tillbaka din investering efter ungefär halva den tiden. Alltså har du minst 15 år av gratis el och rejäla pluspoäng på karmakontot att se fram emot. Dessutom har du möjlighet att sälja överskottsenergin till elbolagen.

Hur pass effektiva solceller är beror på flera faktorer – däribland takhöjd, taklutning och väderstreck. Effektiviteten är också avgörande för hur snabbt du tjänar in vad du lagt ut.

Innan du tar ett sollån kan det vara bra att veta ungefär hur mycket pengar du faktiskt behöver. Här följer tre kostnadsexempel för olika hustyper, värmesystem och solcellspaket:

Exempel 1:

Du bor i en mindre villa med fjärrvärme och har en takyta på cirka 35 m2, vilket kräver en solcellsanläggning på 5kW. Din årliga elanvändning är cirka 6 000 kWh per år. Solcellerna motsvarar cirka 75 % av din årliga elanvändning. Totalpriset för installationen blir cirka 100 000 kronor före avdrag.

graf över hur många år det tar att få tillbaka solcellslånet

Om din årskostnad för hushållsel är 12 000 kronor (6 000 kWh x 2 kr per kWh), betalar solcellerna 9 000 kronor av dessa. Du har alltså fått tillbaka pengarna du investerat efter cirka 11 år.

Läs mer: När är elen billigast?

Exempel 2:

Du bor i en normalstor villa med värmepump och har en ungefärlig elanvändning på 13 000 kWh per år. Du vill installera en solcellsanläggning på 5 kW, vilket kräver en takyta på omkring 35 m2. Solcellerna motsvarar cirka 35 % av din årliga användning och totalpriset för installationen blir cirka 100 000 kronor före avdrag.

Om din årskostnad för hushållsel är 26 000 kronor (13 000 kWh x 2 kr per kWh), betalar solcellerna 9100 kronor av dessa. Du har alltså fått tillbaka pengarna du investerat efter cirka 11 år.

Exempel 3:

Du bor i en normalstor villa med direktverkande el. Din årliga användning ligger omkring 25 000 kWh. Storleken på din solcellsanläggning är 15 kW, vilket kräver en takyta på 105 m2. Solcellerna på 15 kW motsvarar drygt 50 % av din årliga elanvändning. Totalpriset för installationen blir cirka 250 000 kronor före avdrag.

Om din årskostnad för hushållsel är 50 000 kronor (25 000 kWh x 2 kr per kWh), betalar solcellerna 25 000 kronor av dessa. Du har alltså fått tillbaka pengarna du investerat efter cirka 10 år.

Skattereduktion för solceller

Globala och nationella energi- och klimatöverenskommelser kräver att vi blir bättre på att använda ickefossila bränslen. Därför beviljas du en generös skattereduktion på 15–50 % när du väljer att investera i solceller. Då de tidigare avsatta medlen tog slut, har Regeringen nu tillfört ytterligare 260 miljoner i solcellsstöd. Du kan få skattereduktion för både material, installation och projekteringskostnader. Du kan läsa mer på Skatteverkets hemsida.

Läs mer: Negativt elpris

Välskötta solceller håller längre – kom ihåg underhållet

Du ansvarar själv för underhållet av din solcellsanläggning. Precis som andra produkter håller solceller bättre om du vårdar dem väl. Du får alltid med en specifik skötselmanual för just din anläggning, men generella åtgärder är:

  • Årlig inspektion när våren kommer – leta efter synliga skador som kan ha gömts i snön.
  • Kontroll av kablar – ser allt helt ut? Ligger något och skaver mot vassa kanter? Eller har kanske gnagare varit framme?
  • Borttorkning av alger
  • Testning och översyn av larmindikatorer
  • Försäkran om att det inte uppstått vattenläckor

Att inspektera anläggningen kan låta svårt men faktum är att det mesta går att göra från marken. Läs mer om underhåll av solcellsanläggningar på Energimyndigheten eller där du inhandlade din anläggning.

Kontakta oss om du vill sänka dina elkostnader med ett sollån

Sambla hjälper dig gärna att komma ett steg närmare förnybar energi i hemmet. Hör av dig så går vi tillsammans igenom dina möjligheter att få ett solcellslån.

Relaterade sidor till solcellslån:

Frågor och svar - Solcellslån

Är solceller dyrt?

Den initiala kostnaden är relativt hög – ca 18 000 kronor per kilowatt. En medelstor anläggning motsvarar 5kW vilket gör att den totala kostnaden blir omkring 100 000 kronor. Detta är dock före skattereduktionen. Efter att investeringskostnaden betalats igen kostar solceller ingenting, utan genererar snarare pengar till hushållet.

Behöver jag byta någon del på min solcellsanläggning?

Själva anläggningen förväntas hålla mellan 30–40 år. Däremot rekommenderas byte av växelriktare efter 15–20 år. Kostnaden för detta ligger omkring 20 000 kronor.

Måste man ha bygglov för solceller?

Såvida inte byggnaden eller området inte omfattas av detaljplan eller områdesbestämmelser krävs inget bygglov för att installera solceller.

Hur mycket är solcellsbidraget?

Från den 1 januari 2021 gäller ett avdrag på 15 procent på material- och arbetskostnader för att installera solceller. Du kan maximalt få 50 000 kronor per person och år.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners