Renoveringslån – låna till renovering till lägre ränta
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).
Alla renoveringar är olika. Det kan vara allt från att byta panel på huset till att göra om en klädkammare till barnkammare. Men något som nästan alla renoveringar har gemensamt är att de ökar värdet på din bostad.
Med hjälp av Sambla hittar du renoveringslånet med bästa möjliga ränta.
Genom att använda Sambla till ditt renoveringslån så garanteras du bästa möjliga villkor. Att ta ett privatlån med låg ränta för renovering via Sambla har också många fördelar:
- Du behöver inte ta ut ett nytt pantbrev på ditt hus
- Du begränsas inte av bolånetaket
- Din förfrågan går ut till över 40 långivare
- Smidig ansökan och snabbt svar
- Personlig service genom hela processen
Så kan du låna till renovering
Så du har bestämt dig för att renovera hemma? Smart – det är ofta en god investering! Men det är sällan en billig affär – och få har den typen av pengar liggandes på sparkontot.
Är du lite osäker på hur du ska gå tillväga med lånet? Inga konstigheter. Det finns ett par sätt att göra det på.
1. Privatlån
Ett alternativ är att ta ett privatlån, även kallat fritidslån, för att finansiera din renovering. Det har vissa fördelar.
Ett privatlån tar du nämligen – i motsats till att utöka ditt bolån – utan att blanda in ditt boende och sätta det som säkerhet för lånet.
Låna utan säkerhet till renoveringen
Genom Sambla kan du låna upp till 600 000 kronor utan säkerhet för en renovering.
Det innebär att lånet är frikopplat från bolånet och att du inte behöver betala för ett nytt pantbrev eller oroa dig för att lånet ska påverka amorteringskravet.
Du kan också betala tillbaka ett privatlån när du vill utan kostnad. Vill du amortera extra på ett bundet bolån måste du betala ränteskillnadsersättning.
2. Utöka ditt bolån
Ett annat sätt att låna pengar till renovering är att utöka ditt befintliga bostadslån. Det innebär att du använder bostaden som säkerhet för att kunna låna upp till 85 % av bostadens värde.
Fördelen med att utöka bolånet är att du oftast får en lägre ränta, samt att vissa tycker det är skönt att ha ett stort lån i stället för två olika.
85 % av bostadens värde är max
Men eftersom du bara kan låna 85 % av vad huset är värt är det inte alla som har utrymme till att utöka bolånet. Det gäller att du hunnit amortera ner lånet eller att bostaden har ökat i värde.
Det finns också risk att ett utökat bolån gör att ditt amorteringskrav höjs och därmed också din månadskostnad. Ska du omvärdera bostaden för att kunna utöka ditt lån tillkommer också kostnader för att anlita mäklare samt att ta ut ett nytt pantbrev.
Grundregeln säger också att du inte kan omvärdera din bostad oftare än vad femte år.
Så går det till att ta ett renoveringslån
Vi förmedlar alltså renoveringslån i form av lån utan säkerhet. Det är en låneform med stor frihet som passar bra till använda till att renovera. Så här går det till när du hittar det bästa renoveringslånet genom oss:
1. Skicka in din ansökan
För att skicka in din ansökan fyller du bara i hur stort renoveringslån du vill ta och kompletterar med dina personuppgifter. Det tar bara 2 minuter, sedan är vi redo att ta över. Din ansökan om renoveringslån är alltid kostnadsfri och bindningsfri.
2. Låt oss jämföra renoveringslån åt dig
Vi skickar sedan ut din ansökan om att låna till renovering till alla våra 40 partners – med bara en kreditupplysning via UC. Inom 24 timmar har alla svarat och du kan hitta renoveringslånet med lägst ränta för just dig.
3. Signera och få pengarna på kontot
När du bestämt dig för vilket lån du vill teckna så återstår bara signering. Detta gör du smidigt och säkert via BankID och får sedan pengarna in på ditt bankkonto inom 2-3 dagar. Sedan är du redo att sätta i gång med renoveringen!
Vad kostar ett renoveringslån?
Vad ditt renoveringslån kommer att kosta går inte att säga på förhand. Det beror nämligen på flera saker:
- Hur stort lånet är
- Hur mycket du vill betala varje månad
- Hur låg ränta du erbjuds
Räntan sätts individuellt beroende på din kreditvärdighet sedan tidigare och därför är det svårt att säga exakt var varje persons renoveringslån kan kosta.
Men genom att använda vår lånekalkylator kan du räkna på ungefär vad lånet kommer att kosta dig.
Du kan göra en ansökan direkt här på Sambla för att se vad du blir erbjuden för ränta. Här får du kostnadsfritt svar inom någon dag utan att binda upp dig till något!
Ha en buffert för renoveringen
När du ska låna pengar till en renovering är det alltid vettigt att ta höjd för att vissa saker kan bli dyrare än du tänkt dig. Räkna med att ha en buffert på 10 % till 15 % extra när du tar ditt lån.
Visar det sig senare att du kunde hålla budget – eller att det till och med blev billigare? Då kan du utan problem betala av en del av privatlånet med pengarna som blev över och förkorta amorteringstiden.
Så kan du sänka kostnaderna för tidigare renoveringslån
Om du dras med tidigare renoveringslån – eller andra privatlån – är det en bra idé att samla de lånen med ditt nya lån.
Genom att samla dina lån kan du nämligen sänka din totala ränta och därmed också din månadskostnad.
Det kan du göra vare sig du ska ta ett nytt lån eller inte – men självklart är det extra skönt att samla alla sina gamla lån samtidigt som du står i begrepp att teckna ett nytt.
Därför är renoveringslån ofta en god investering
Förutom möjligtvis läget är skicket på bostaden det mest centrala när det kommer till bostadens marknadsvärde.
Kök- och badrumsrenoveringar är något som vi svenskar ofta tittar extra på – och att ha dessa nyrenoverade vid försäljning kommer garanterat att betala av sig. Här kan du läsa mer om vad det kostar att renovera köket.
Få värdet att öka med rätt investeringar i din bostad
Har du just bostadens värde i tankarna ska du försöka renovera ganska neutralt. Det kommer att intressera fler köpare och trissa upp priset.
Här några tydliga exempel på bra renoveringar:
- Altan. Att bygga en altan till huset kan kosta mellan 50 000 och 150 000. Men det kan samtidigt öka värdet på bostaden med det dubbla.
- Byta luckor i köket. Det gör att bostaden upplevs som genomtänkt och stilfull – och det kan ge en värdeökning på upp till 50 000 kronor.
- Vita väggar. Det tilltalar många och kan även detta innebära en värdeökning på runt 50 000 kronor.
Men gå också efter din egen smak och tänk inte bara på bostadens värde. Det är ju du som ska bo där – och så länge dina renoveringar förbättrar bostaden kan du lita på att värdet kommer att öka!
En annan bra investering som lär öka värdet på din bostad är att installera solceller. Faktum är att ett solcellslån kan betala av sig på 10-12 år – samtidigt som det ökar värdet på bostaden ordentligt.
Läs också: Renoveringarna som ökar värdet på bostaden
Renoveringslån vid husköp
För att sätta sin egen prägel på sin nya bostad är det vanligt att man vill sätta i gång med renoveringarna så fort man har flyttat in.
Men många har vid det laget lagt de 15 % som krävs i kontantinsats och lånat resterande 85 %. Då har du belånat bostaden så mycket det går och kan inte utöka det ytterligare.
Renoveringslån utan säkerhet är frikopplat från bostaden
I det läget är ett renoveringslån i form av ett privatlån den bästa lösningen – eftersom det är frikopplat från bostaden.
Då kan du göra dina renoveringar som antagligen höjer värdet på bostaden lagom till när du kan värdera nästa gång. Har du gjort en större renovering behöver du inte heller vänta de fem år som annars är standard innan du får omvärdera din bostad. Har din bostad då ökat kan du utöka ditt bolån och betala av ditt privatlån för att få en ännu lägre ränta.
På så sätt kan ett renoveringslån hjälpa dig när du ska omförhandla ditt bolån i framtiden – och sänka din månadskostnad.
Så kan du undvika ökat amorteringskrav vid renoveringslån
Amorteringskravet infördes 2016 för att minska svenskarnas skuldsättning och bromsa in bostadspriserna.
Det innebär i korthet att du måste amortera – alltså betala av – ditt bolån om du har en belåning som är högre än 50 % av bostadens värde.
Så mycket mer måste du betala
Är din belåning mellan 50 % och 70 % av bostadens marknadsvärde måste du amortera 1 % per år på lånebeloppet. Är din belåning över 70 % måste du amortera 2 % per år.
Är ditt lån på tre miljoner och du har ett amorteringskrav på 1 % måste du betala 30 000 kronor om året. Men har du ett amorteringskrav på 2 % måste du alltså i stället betala 60 000.
Då stiger plötsligt månadskostnaden för amortering från 2 500 till 5 000 kronor – rätt stor skillnad!
Renoveringslån som inte påverkar amorteringen
Har du ett äldre bolån eller äger en bostad som ökat mycket i värde kan det därför vara värt att ha koll så att du inte drabbas av ett ökat amorteringskrav samtidigt som du utökar ditt bolån.
Märker du att du behöver låna så pass mycket pengar till renovering att du kommer över 50- eller 70-procentsgränsen kan du tjäna på att ta ett privatlån i stället.
Ett privatlån påverkar nämligen inte ditt bostadslån. I stället kan du omvärdera bostaden efter dina renoveringar och ha chans på att omförhandla bolånet till ännu bättre villkor.
Omvärdera bostaden
Bostadspriserna höjs i snabb takt i Sverige i dag. Om du tror – eller vet – att bostaden du äger är värd mer i dag än den var när du köpte den kan du få bostaden omvärderad.
Genom att få ett nytt högre marknadsvärde på huset bekräftat sitter du plötsligt i en mycket bättre sits att förbättra villkoren för ditt bolån.
Har värdet på bostaden stigit blir också belåningsgraden relativt sett lägre – och du får då plötsligt möjlighet att utöka ditt bostadslån.
Kan göras endast var femte år
Att ta hjälp av en mäklare är det vanligaste sättet att omvärdera bostaden. De analyserar bostadens läge och skick och ger ett uppskattat pris.
För att banken ska godkänna omvärderingen krävs som regel ett skriftligt intyg från mäklaren. Det kostar oftast mellan 1 000 och 2 500 kronor.
Huvudregeln är också att du bara kan omvärdera din bostad var femte år. Planerar du en större renovering kan det därför vara smart att göra den innan du låter bostaden omvärderas – så att den fått ett ännu högre marknadsvärde.
Pantbrev krävs om du ska låna till renovering på huset
Ett pantbrev är bankens säkerhet för ett huslån. Det innebär att man lämnar en del av huset i pant till den du lånar pengar av.
Pantbrevet är bankens garanti och säkerhet för bostadslånet. Pantbrevet tillhör alltid fastigheten och följer med till nästa ägare.
Om du vill utöka belåningen – och låna mer pengar än vad det finns utrymme i ditt nuvarande pantbrev – måste du ansöka om ett nytt hos Lantmäteriet.
Kostnaden för pantbrev kan göra renoveringen dyrare
Då måste du betala 2 % av det nya pantbrevsbeloppet i stämpelskatt. Dessutom tillkommer en expeditionsavgift på 375 kronor och en administrativ kostnad på runt 700 kronor.
Säg att du vill utöka ditt bolån med 1 miljon kronor – då skulle det kosta över 20 000 kronor för ditt nya pantbrev.
För att slippa ta ut ett nytt pantbrev kan du i stället ta ett privatlån för din renovering. Genom Sambla kan du låna allt från 5 000 till 600 000 kronor för en renovering utan att ha ditt hus som säkerhet.
Om du ska utöka lånet på en bostadsrätt behövs inget pantbrev. Däremot kan din förening ta ut en administrationsavgift.
Så sparar du pengar på din renovering – 5 tips
Det är som sagt lätt hänt att renoveringar drar i väg i kostnad. För att du inte ska behöva låna mer pengar än vad som krävs kan det vara bra att känna till några smarta sparknep.
1. Gör så mycket du kan själv
Det är alltid billigast att renovera själv. Vissa saker är faktiskt ganska lätta att göra själv – och till det andra kan du ta hjälp av Google! På nätet hittar du instruktionsfilmer för det mesta.
2. Välj rätt hantverkare
Det kan alltid bli dyrt om det blir fel. Välj en auktoriserad hantverkare som har F-skatt så du kan använda rotavdrag. Be om referenser till tidigare kunder!
3. Be om skriftlig offert
Be alltid om en skriftlig offert som anger vad som ska göras, när det ska göras och vad det kommer att kosta.
4. Köp begagnat
På säljsidor på nätet kan du faktiskt hitta mycket bra begagnade grejer till din renovering! Allt från verktyg till vitvaror eller byggmaterial.
5. Låna till renoveringen så billigt som möjligt
Behöver du ta ett renoveringslån är det såklart centralt att du får en låg ränta – annars höjs ju priset på hela din renovering. För att låna till renovering billigare ska du alltid se till att få så låg ränta som möjligt genom att jämföra banker och långivare.
Så väljer du rätt typ av lån till renovering
Hur du väljer rätt typ av lån vet du nog bäst själv. Vissa har bättre förutsättningar för ett utökat bolån och för vissa passar ett privatlån bättre.
Se över din ekonomiska situation och dina förutsättningar innan du tar ett beslut.
Jämför renoveringslån med Sambla
Är du intresserad av att ta ett privatlån för din renovering finns Sambla här för att hjälpa dig. Via oss jämför du kostnadsfritt erbjudanden från flera banker samtidigt.
För att det inte ska bli fel och att du ska få en så bra deal som möjligt erbjuder vi också personlig service hela vägen!
Fyll i din ansökan här eller hör av dig så berättar vi mer om hur du kan komma närmare ditt drömboende!
Marcus har under flera år förklarat och tydliggjort runt ämnet privatekonomi och utgör en central del av innehållet som finns tillgängligt på Sambla.se. Hans mål är att erbjuda en välkomnande och informativ plattform för alla som söker en bättre förståelse av privatekonomi och hur man kan ta kontroll över sin ekonomiska framtid.
Frågor och svar - Renoveringslån
Hur snabbt kan jag få mitt renoveringslån utbetalt?
Signerar du med Bank-ID så kan du ringa hantverkaren redan i eftermiddag eller inom 1-2 dagar.
Kan jag ta ett renoveringslån trots flera betalningsanmärkningar?
Ja det kan du göra. Du kan låna pengar till en renovering trots att du har upp till 10 betalningsanmärkningar.
Måste jag använda hela lånet till renoveringen?
Nej du kan välja att använda lånet till vad du vill. Det är populärt att ta ett större lån för att samla ihop sina gamla lån och krediter samtidigt, och på så vis få en bättre ränta.
Vad får jag för ränta på mitt renoveringslån?
Det är långivarna, som efter en kreditupplysning hos UC, väljer vilken ränta de kan erbjuda dig. Därför kan Sambla inte på förhand säga vilken ränta du får på ditt renoveringslån.
VI HJÄLPER DIG FÅ LÅN TILL BÄST RÄNTA
Våra andra tjänster
Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners