Regler kring utgångspris vid bostadsförsäljningar

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så sätter du ett attraktivt utgångspris
Kan man buda under utgångspris?
Skillnaden på utgångspris och accepterat pris
Så sätter du ett attraktivt utgångspris
Kan man buda under utgångspris?
Skillnaden på utgångspris och accepterat pris

När man ska sälja sin bostad behöver man ta ställning till en mängd olika saker – däribland vilket utgångspris man ska sätta på sin bostad. Ett konkurrenskraftigt och väl genomtänkt utgångspris kan nämligen ha en direkt inverkan på hur snabb och lyckad din bostadsaffär blir. Här kikar vi på hur det här med utgångspris faktiskt fungerar!

Vad är utgångspris?

Utgångspriset är det pris som säljaren sätter som startpris för sin bostad. Detta är inte det slutgiltiga priset – alltså slutpriset – utan det fungerar mer som en riktlinje för att guida potentiella köpare inför budgivningen. Om utgångspriset exempelvis ligger på 2 miljoner kronor kan bostaden ändå säljas för både mer eller mindre än detta.

Vem bestämmer utgångspriset?

Det är du som säljare och din mäklare som tillsammans bestämmer vilket utgångspris som är rimligt för just din bostad. I slutändan är det säljaren som tar det slutgiltiga beslutet, men det är alltid klokt att lyssna på mäklaren som har stor erfarenhet av bostadsförsäljningar och utgångspriser.

Det är sedan du som säljare som bestämmer vilket pris du väljer att acceptera som slutpris.

Läs också: Strategi vid budgivning

Regler för utgångspris

Det finns inga direkta regler för hur ett utgångspris ska sättas. Det viktigaste är att man analyserar marknaden och kollar liknande objekt i området så att man kan sätta ett realistiskt utgångspris.

Förbjudet med lockpris

Den enda lagen som finns kring prissättning av bostäder är att sätta ett lockpris – vilket är förbjudet enligt lag. Detta innebär att man inte får marknadsföra bostaden till ett alltför lågt pris med syftet att öka intresset för en bostad. Utgångspriset måste alltid på ett eller annat sätt spegla marknadsvärdet.

Får man lägga bud under utgångspris?

Ja, det är fullt möjligt för en köpare att lägga ett bud som är lägre än utgångspriset. Det finns inga regler som säger att budgivningen måste starta på eller över utgångspriset.

Tänk på detta när du vill buda under utgångspris

Ett bud under utgångspris kan vara en klok idé om bostaden exempelvis har legat ute länge till försäljning. Detta är nämligen ett tecken på att det just nu är svårt att få bostaden såld. Då är chansen större att köparen accepterar ett bud under utgångspris.

Om det däremot finns många intresserade köpare kan det vara mer eller mindre lönlöst att försöka lägga ett underbud.

Läs också: Dolda bud

Vad händer om en säljare inte accepterar utgångspris?

Ingenting händer om säljaren inte accepterar utgångspris. Säljaren har nämligen ingen skyldighet att acceptera varken utgångspris eller ett annat pris, detta eftersom utgångspriset bara är en utgångspunkt inför budgivning och inte ett fast pris. Säljaren har rätt att avvakta i hopp om ett högre bud, vilket inte är ovanligt om det finns många intresserade köpare.

Skillnaden på utgångspris och accepterat pris

Ett utgångspris sätts ofta med förhoppningen om att en eventuell budgivning ska öka slutpriset på försäljningen. Ett accepterat pris är däremot ett pris som säljaren kan tänka sig att direkt acceptera som slutpris.

Med det sagt kan säljaren ändå välja att neka ett accepterat pris, vilket ofta händer om det finns flera bud.

Tänk på detta när du ska sätta utgångspris

Att sätta ett konkurrenskraftigt och rimligt utgångspris är viktigt för en lyckad försäljning. Här är tre tips för dig som är i färd med att sätta utgångspris:

1. Värdering

Först och främst bör du få din bostad professionellt värderad så att du har en solid grund att stå på när du ska sätta ditt utgångspris. Under en värdering kollar man bland annat på bostadens skick, läge och storlek.

Läs också: Värdera din bostad online

2. Analysera marknaden

Jämför liknande objekt i ditt område för att se vad andra bostäder är värderade till samt vad bostäder i ditt område har sålts för tidigare. Ligger det liknande bostäder ute på marknaden just nu? Vad har de för utgångspris? Detta är viktigt att kolla för att kunna sätta ett konkurrenskraftigt utgångspris och för att inte skrämma iväg eventuella köpare.

3. Prata med mäklaren

Använd mäklarens erfarenhet för att sätta ett attraktivt pris. Mäklaren har troligtvis erfarenhet av att sälja bostäder i ditt område och har därför god kunskap kring vad som är ett konkurrenskraftigt utgångspris.

Vill du ha hjälp att fixa ett bolån inför ditt kommande bostadsköp? Då är du varmt välkommen att kontakta oss!

Läs också: Mäklararvode – vad kostar en mäklare?

Vanliga frågor och svar – Utgångspris

Vad är ett utgångspris?

Ett utgångspris är det pris som anges som startpris för en bostadsförsäljning. Det fungerar som en riktlinje för att guida potentiella köpare inför en budgivning. Som köpare kan du välja att lägga bud både under och över utgångspris.

Måste man acceptera utgångspris?

Nej, som säljare behöver du inte acceptera utgångspriset. Det är helt upp till dig vilket pris du vill acceptera. Utgångspriset fungerar endast som en riktlinje för att guida eventuella köpare.

Hur mycket brukar priset stiga över utgångspris?

Hur mycket som brukar skilja sig mellan utgångspris och slutpris varierar stort. Under början av 2020 steg priset på en bostadsrätt med i genomsnitt cirka 7 % över utgångspriset och i början av 2023 låg samma siffra på endast 1 procent. Under 2023 varierade det mellan 0,7 % som lägst och 2,1 % som högst.

Våra partners