Så fungerar tilläggslån på bolån – sök och jämför tilläggslån

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

kr

           
Lånetid

år

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med NaN års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på NaN betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så fungerar tilläggslånet
Amorteringskrav för utökat bolån
Tänk på detta innan du utökar ditt bolån
Så fungerar tilläggslånet
Amorteringskrav för utökat bolån
Tänk på detta innan du utökar ditt bolån

De flesta som köper ett hem behöver ta ett bolån för att finansiera köpeskillingen. Men vad händer när du har köpt ditt hem och behöver låna mer pengar? Där kommer tilläggslånet in i bilden. Här går vi igenom allt som har med tilläggslån och amortering av tilläggslån att göra.

Vad är ett tilläggslån?

Ett tilläggslån är ett lån som du kan ta utöver ditt befintliga bolån. Det är alltså ett utökat bolån som kan användas för att finansiera större utgifter och/eller renoveringar. När du utökar ditt bolån har du möjlighet att få en lägre ränta än när du ansöker om exempelvis ett privatlån. Detta beror på att banken har din bostad som säkerhet i lånet.

Vad kan man använda ett tilläggslån till?

Många som tar tilläggslån använder det till att bygga ut eller renovera sin nuvarande bostad. Det kan handla om allt från att lägga om taket till att finrenovera. Att utöka sitt bolån kan vara ett prisvärt alternativ till att ta ett helt nytt lån. Renoveringar kan nämligen bli riktigt dyra och ett tilläggslån kan hjälpa dig att finansiera dessa utan att du behöver ta ett separat lån med högre ränta.

Tillfällen då ett tilläggslån kan vara bra

Tilläggslånet kan vara en extra bra investering när:

  • Du vill genomföra en större renovering
  • Du vill bygga ut ditt nuvarande hus
  • Du vill bygga om ditt hus
  • Du vill ta ett solcellslån för att installera solceller
  • Du vill bygga nytt eller bygga om ett fritidshus
  • Du vill hjälpa ditt barn att köpa ett boende

Tillfällen då tilläggslån är mindre bra

Vissa väljer att ansöka om tilläggslån för att kunna konsumera dyra prylar, bilar eller dylikt. Att använda din bostad som säkerhet för lån till konsumtion är dock inte en särskilt smart investering.

Att tänka på innan du ansöker om tilläggslån

Tänk på detta innan du utökar ditt bolån:

  • Tilläggslånet kan medföra avgifter för pantbrev eller pantsättning.
  • Det kan innebära att du måste amortera mer. Har du tagit ditt nuvarande bolån innan juni 2016 kan de nya amorteringskraven ändå gälla för tilläggslånet.
  • Värdera din bostad för att ta reda på hur stort ditt belåningsutrymme är idag.
  • Kom ihåg att ett tilläggslån ökar din totala skuldsättning och kan påverka din kreditvärdighet.

Innan du ansöker bör du noga gå igenom din ekonomiska situation och göra en budget för att se hur mycket du har råd att betala tillbaka varje månad. Det kan även vara en bra idé att jämföra olika långivares villkor och räntesatser för att hitta det lån som passar dig bäst.

Detta gäller för tilläggslån

I Sverige har vi ett bolånetak som innebär att du endast kan låna upp till 85 % av marknadsvärdet på en bostad. Det innebär att du endast kan ansöka om tilläggslån om du har lånat mindre än 85 % av bostadens marknadsvärde.

Det lägsta beloppet som du kan höja ditt bolån med är 100 000 kronor. Vill du låna mindre än så kan ett privatlån vara ett bättre alternativ.

Exempel: Så stort tilläggslån kan du ta

Om du har ett nuvarande bolån på 3 miljoner kronor och en bostad som är värderad till 4 miljoner kronor, kan du som mest utöka ditt bolån till 3 400 000 kronor, vilket är 85 % av 4 miljoner kronor.

Avgift för pantbrev vid tilläggslån

När du ansöker om tilläggslån behöver du tillsammans med banken skriva ett nytt pantbrev. Kostnaden för pantbrev är 2 % av det nya lånebeloppet plus en expeditionsavgift på 375 kronor.

Om du exempelvis vill ta ett tilläggslån på 200 000 kronor blir kostnaden för pantbrevet 4 375 kronor.

Hur ansöker man om tilläggslån?

Ansökan om tilläggslån går till på samma sätt som andra låneansökningar. Tänk dock på att många banker kräver att man redan har sitt nuvarande bolån hos dem för att få ansöka om tilläggslån. I annat fall går det att flytta bolånet till en ny bank i samband med att du söker tilläggslån.

  1. Om du är intresserad av att utöka ditt bolån kan du skicka in en ansökan hos långivaren online. När du fyllt i hela ansökan får du ett förslag på låneupplägg. I låneupplägget ser du hur mycket du kan låna och vad det utökade bolånet skulle kosta dig.
  2. Långivaren kommer sedan bedöma din kreditvärdighet och betalningsförmåga för att avgöra om du är berättigad till tilläggslånet.
  3. Om lånet blir beviljat kommer du få lånehandlingarna skickade till dig digitalt eller via post.

Jämför och få lägre ränta på tilläggslånet

Hos oss kan du ansöka om tilläggslån kostnadsfritt. Vi jämför bolånebanker för att hitta lägst ränta på det nya, utökade bolånet. På så sätt kan du flytta ditt bolån till en lägre ränta. Skicka in din ansökan så hjälper vi dig!

Värdera din bostad inför tilläggslånet

Om du redan har en belåningsgrad på 85 % av bostadens värde, kan du fortfarande ha möjlighet att få ett tilläggslån. Din bostad kan nämligen ha stigit i värde sedan du köpte den. Därför är det klokt att du omvärderar din bostad.

Kontakta en fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att få en ny värdering av din bostads aktuella marknadsvärde. Om bostaden har stigit i värde kan du använda det som underlag för att ansöka om tilläggslån.

Hur fungerar amortering av tilläggslån?

När du utökar ditt befintliga bolån kan du behöva amortera mer. Reglerna för amortering av ditt tilläggslån varierar beroende på när du tecknade ditt första bolån och hur mycket du har lånat i förhållande till bostadens marknadsvärde. Om ditt bolån är under 50 % av bostadens värde finns det inget amorteringskrav.

Ordinarie amorteringskrav

  • Om du har ett bolån plus eventuellt tilläggslån över 70 % av bostadens värde måste du amortera minst 2 % av det totala lånebeloppet varje år.
  • Om du har ett bolån plus tilläggslån mellan 50 % till 70 % av bostadens värde måste du amortera minst 1 % av det totala lånebeloppet varje år.

Om du dessutom lånar mer än 4.5 gånger din årsinkomst före skatt måste du amortera ytterligare 1 % av det totala lånebeloppet varje år.

Alternativt amorteringskrav

Utökar du ett bolån som är tecknat före 1 mars 2018 kan du välja att amortera tilläggslånet enligt en alternativregel. Detta innebär att du kan amortera tilläggslånet separat. Då behåller du dina befintliga amorteringsvillkor på det gamla bolånet och amorterar tilläggslånet med rak amortering i 10 år.

Alternativ till tilläggslån

Om du inte kan, vill eller får ansöka om tilläggslån men ändå behöver pengar till exempelvis en renovering eller ett inköp, kan du ansöka om ett privatlån istället. Vi på Sambla kan hjälpa dig att ansöka om privatlån på upp till 600 000 kronor.

Med ett privatlån slipper du dessutom belåna ditt hem – något som kan innebära risker om du exempelvis behöver sälja din bostad.

Vill du veta mer om tilläggslån och bolån eller vill du ha hjälp med din ansökan? Tveka inte att kontakta oss.

Vanliga frågor och svar – Tilläggslån på bolån

Kan man ansöka om tilläggslån för att renovera?

Ja, att utöka sitt bolån för att finansiera en renovering av sin bostad kan vara en smart investering, inte minst då ett tilläggslån ofta har lägre ränta än ett konsumtionslån.

Vad krävs för att få ett tilläggslån?

Du kan få ett tilläggslån om du har lånat mindre än 85 % av din bostads värde – detta då man i Sverige inte kan låna mer än 85 % av marknadsvärdet på en bostad. Du måste också kunna låna minst 100 000 kronor för att få ett tilläggslån beviljat.

Är det bra att ansöka om tilläggslån?

Om du exempelvis behöver renovera, bygga ut eller bygga till är tilläggslånet en riktigt bra investering. När du utökar ditt bolån har du nämligen möjlighet att få en lägre ränta än vid andra lån – detta då banken har din bostad som säkerhet för lånet.

Hur mycket kan jag låna i tilläggslån?

Hur mycket du kan låna beror på hur hög belåningsgrad du har på din nuvarande bostad. Du kan låna upp till 85 % av bostadens värde, och minsta lånebelopp för tilläggslån är 100 000 kronor.

Våra partners