Strategi vid budgivning – 10 tips
Att vinna en budgivning på en bostad handlar väl bara om att lägga det högsta budet? Om det vore så enkelt! Bostadsaffärer kan gå snabbt idag och det finns såväl skrivna som oskrivna regler du måste ha stenkoll på. Låt oss därför gå igenom dem här.
Dags att börja buda
När du och andra spekulanter vill köpa samma bostad blir det budgivning. En sådan kan pågå i ett par timmar, några dagar eller till och med flera veckor. Mindre lägenheter med många spekulanter brukar i regel säljas mycket fort, medan större bostäder som villor kan ta lite längre tid. En anledning till detta är att hus kräver en mer grundlig besiktning än bostadsrätter.
Bud är aldrig bindande
En viktig sak att veta när du ger dig in i en budgivning är att dina bud aldrig är bindande. Fram till att du fattar pennan och skriver under köpekontraktet har du när som helst rätt att dra dig ur. Detsamma gäller för säljaren.
Att ta tillbaka bud är dock inget du vill sätta i system, då det kan leda till att du blir svartlistad hos mäklarna. Då många fastighetsmäklare nischar in sig på en viss typ av bostäder i ett begränsat område, kommer du sannolikt att träffa på dem igen.
Hur mycket måsta man höja budet med?
Josefine Schöön, mäklare och franchisetagare på HusmanHagberg Södermalm, säger så här om belopp vid budgivning:
– Minsta rekommenderade belopp vi använder vid budgivningar är allt som oftast enligt kutym 10 000 kronor, men det är alltid upp till säljaren att bestämma förutsättningarna för budgivningen. Vissa säljare vill ha minsta höjning på 5000 kronor och andra 50 000 kronor. Vi rekommenderar dock alltid 10 000 kronor, säger Josefine Schöön.
Nyfiken på om priset på bostaden stämmer överens med marknaden? Se också vår sida för utvecklingen av bostadspriser.
Är mäklaren skyldig att framföra bud?
Mäklaren måste redovisa alla bud som kommer in till säljaren. Det är däremot inte självklart att alla bud redovisas till spekulanterna, varken under en budgivning eller efter en försäljning. Ett exempel på detta är när dolda bud förekommer (se mer nedan).
Säljaren har makten
Det är alltid säljaren som bestämmer om, när, till vem och till vilket pris bostaden ska säljas. Så även om du lägger högsta budet, kan säljaren tacka nej då den förväntade nivån inte uppnåtts. Eller av vilket annat skäl som helst. Om budgivningen går högt är det vanligt att säljaren inte väljer det allra bästa budet, då 5000 kronor mer eller mindre spelar liten roll i sammanhanget. Att säljaren väljer ett lägre bud kan exempelvis bero på:
Tillträde
Om personen som lagt det högsta budet vill ha snabbt tillträde och säljaren inte hunnit hitta en ny bostad, kan en mer flexibel spekulant vinna med ett lägre bud.
Krav på åtgärder på bostaden
Varje sak som måste fixas för att affären ska gå i lås är både kostsamt och tidskrävande. Säljare vill i regel ha så lite krångel som möjligt. Om det högsta budet kommer med alltför stora krav kan säljaren istället acceptera ett lägre bud.
Läs också: Gå på visning hos grannen
Att den som lagt högst bud inte har sitt lånelöfte klart
Det här är den viktigaste punkten. Om säljaren accepterar budet och köparen visar sig sakna täckning för affären, kan det leda till att alla övriga spekulanter drar sig ur eller kommer med nya motkrav.
En hundraprocentig strategi? Slå till innan alla andra!
Populära objekt som kommer ut på Hemnet säljs ofta långt innan det blir dags för första visningstillfället. Så när en drömbostad du faktiskt har råd med läggs ut, gäller det att agera direkt. Den allra bästa strategin för att få en bostad är alltså att undvika budgivning – men då får du också räkna med att säljaren kommer att kräva en köpeskilling som kompenserar för eventuella spekulanters bud.
10 beprövade metoder vid budgivning
Har du inte råd att dra till med en fantasisumma är det bättre att ha is i magen och gå den långa vägen. Förutom att du har chans att få bostaden till ett lägre pris, förutsatt att alla andra spekulanter lägger sig, är en budgivning mycket mer spännande än att köpa innan visning.
Läs mer: Gå på visning – checklista
Vad gäller tips vid budgivningar är svenska fastighetsbyråer rörande överens om vad som fungerar och inte. Här följer en summering av vad mäklare generellt ser som potentiellt vinnande strategier:
1. Ha ekonomin klar
Utan att finansieringen är färdig kommer du inte långt vid en budgivning. Säljare drar sig för att ordna förhandsvisningar till den som inte har ekonomin klar. Och då andra spekulanter är redo att skriva vilken sekund som helst, har säljaren lite intresse av att vänta på dig.
Ett lånelöfte ger även dig som köpare en större trygghet i både bostadsletandet och budgivningsprocessen. Du vet exakt hur mycket du har att röra dig med, vad ditt bolån kommer att kosta och var du vill sätta din egen gräns.
2. Visa beslutsamhet
Att gå in med ett första högt bud är ett klassiskt exempel på smart budgivning. Det kommer garanterat att få många andra spekulanter att dra sig ur. Samtidigt gäller det att hitta rätt nivå. Lägger du ett på tok för högt bud kanske alla andra skräms bort, men du riskerar också att betala överpris.
Om du skulle vilja sälja bostaden tidigare än du tänkt, är risken stor att du inte får igen pengarna. Studera vad liknande objekt i samma område sålts för och bestäm dig för vad du är villig att betala.
3. Dra ner på takten
Efter ditt första höga bud kan du istället prova att höja lite i taget. Många vill få till en snabb affär och om budgivningen blir seg kan folk som har bråttom börja dra sig ur. Det minsta beloppet att höja med brukar vara 5000 kronor. Om andra budgivare är lika intresserade som du får du dock räkna med att någon plötsligt chockhöjer för att istället skrämma bort dig.
4. Lägg ett tidsbegränsat bud
Du kan också försöka lägga ett högt, tidsbegränsat bud för säljaren att ta ställning till. Kanske vill säljaren inte chansa på att någon annan lägger över. Skulle någon göra det innan säljaren bestämt sig fortsätter så klart budgivningen.
Dock säger Josefine Schöön detta om tidsbegränsade bud:
– Tidsbundna bud kan göra att säljaren känner sig väldigt stressad av den budgivaren, vilket kan leda till att de i slutändan väljer att sälja till någon annan. Det finns även flera säljare och mäklare som kan bli irriterade av tidsbegränsade bud när budgivningen är igång. Ha med dig detta i tankarna om du väljer att framföra ett tidsbundet bud – säger Josefine Schöön, mäklare på HusmanHagberg.
5. Var snabb
När andra spekulanter lägger sina bud kan du kontra ögonblickligen. Det visar att du inte tänker ge dig.
6. Satsa allt på ett kort
Om du bestämt dig redan innan hur högt du är villig att gå kan du lägga ett bud på maxsumman direkt. Risken här är att du betalar för mycket helt i onödan. Men om någon lägger över är det lättare att acceptera att du inte fick bostaden. Dessutom går budgivningen mycket snabbare för din del.
7. Dra ut på processen
En annan vanlig strategi vid budgivning är att maska, exempelvis genom att begära betänketid över helgen eller säga att du behöver kolla upp saker med din bank. Det kan få spekulanter med dåligt tålamod att försvinna, men det kan även slå tillbaka mot dig då säljaren kan uppfatta dig som krånglig. Om budgivningen slutar med att du och en till spekulant ligger på ungefär samma prisnivå, kan säljaren favorisera din konkurrent.
8. Lägg ett dolt bud
Det här tipset är lite av en gråzon. Det diskuteras flitigt om dolda bud ska förbjudas, då de anses som orättvisa och skapar stor irritation vid budgivningar. Ett dolt bud måste godkännas av säljaren och är precis vad det låter som. Andra spekulanter får endast höra att ett dolt bud är lagt och har möjlighet att kontra med ett motbud på ren chansning. De flesta säljare föredrar dock en öppen och transparent budgivning helt enligt boken.
9. Gå över gränsen
Den psykologiska, alltså. Många spekulanter sätter sin köpgräns vid jämna tal. Tror du att folk stannar vid 2,5 miljoner kronor – lägg på 10 000 kronor direkt.
10. Vänta ut alla andra
Genom åren har det gjorts många undersökningar på hur vi svenskar budar vid budgivningar. Många visar att den som kommer in med ett chockbud från ingenstans på sluttampen oftast vinner. Strategin kan få alla övriga spekulanter att ge upp, då det är psykologiskt påfrestande att en budgivare öppnar där de flesta nått sin gräns. Å andra sidan kan både mäklaren och säljaren uppfatta dig som oseriös och välja ett säkrare kort.
Har du finansieringen klar inför budgivningen? Du vet väl att privatlån får användas till kontantinsatsen? För fler tips inför budgivningen eller frågor om lån via Sambla – kontakta oss.
Marcus har under flera år förklarat och tydliggjort runt ämnet privatekonomi och utgör en central del av innehållet som finns tillgängligt på Sambla.se. Hans mål är att erbjuda en välkomnande och informativ plattform för alla som söker en bättre förståelse av privatekonomi och hur man kan ta kontroll över sin ekonomiska framtid.
Vanliga frågor och svar - Strategier vid budgivning
Vilken är bästa strategien vid en budgivning?
Vilken strategi som är bäst skiljer sig åt beroende på hur stor din budget är och hur väldigt gärna du vill ha bostaden. Vi ger dig i artikeln 10 välbeprövade strategier som gör att du är väl rustad för en budgivning.
När får jag lägga ett bud?
När du vill! Många gånger sätter budgivningen igång under eller efter första visningen, men ingenting hindrar dig från att lägga ett bud i förtid.
Hur mycket ökar priset i snitt vid en budgivning?
Bostadspriserna går upp snabbt nu, speciellt i storstadsregionerna. Enligt mätningar från senare år har såväl småhus som bostadsrätter ökat omkring 10 % i snitt vid budgivning.
Hur högt förhandsbud bör jag lägga?
Om du absolut vill ha en bostad innan visning får du räkna med att höja utgångspriset med 10–15 %. Ibland kan det krävas betydligt mer än så om det är ett väldigt populärt objekt. Säljaren måste få ett tillräckligt högt bud för att en budgivning ska kännas onödig.
Hur många budgivare brukar delta i en budgivning?
På bostadsrätter är snittet i Sverige 2,6 budgivare och 8,6 bud. På villor är motsvarande siffror 2,7 budgivare och 9,4 bud. Detta enligt en undersökning från 2018.
VI HJÄLPER DIG FÅ LÅN TILL BÄST RÄNTA
Mer om bolån hos oss
Våra partners