Stämpelskatt – så funkar det

Stämpelskatt är en skatt till staten som läggs på när du köper en fastighet eller tomt. Den betalas när du ansöker om lagfart, som innebär att du blir den officiella ägaren av fastigheten, eller om du tar en inteckning i form av pantbrev på fastigheten. Här förklarar vi mer om vad stämpelskatten innebär.

Ska du köpa hus? Jämför bolån här!

När tillkommer stämpelskatt?

När du köper en ny fastighet och ska få fastigheten registrerad i ditt namn behöver du betala stämpelskatt. Skatteregeln gäller för både lagfart och pantbrev.

Varför finns stämpelskatt?

När en fastighet byter ägare måste alla steg göras på rätt sätt och dokumenteras korrekt i fastighetsregistret. Stämpelskatten kan ses som en administrativ avgift som betalas för att skapa de officiella handlingarna kring ägarbytet eller belåningen av fastigheten.

Skatten gör det även lite dyrare att köpa fastigheter, vilket kan bidra till att förhindra att marknaden blir för het.

Stämpelskatt för lagfart

Lagfart är ett bevis på att du är den rättmätige ägaren av en fastighet. När lagfarten beviljas och du registreras som ägare i fastighetsregistret, tas stämpelskatt ut av staten. Stämpelskatten för lagfart baseras på antingen köpeskillingen eller fastighetens taxeringsvärde från året innan lagfarten beviljas.

Så mycket får du betala

Stämpelskatten beräknas alltid på det högsta beloppet av köpeskillingen och taxeringsvärdet. Beloppet rundas av nedåt till närmaste tusental kronor.

För privatpersoner är stämpelskatten på köpeskilling/taxeringsvärde 1,5 %. Förutom stämpelskatten tillkommer också en expeditionsavgift på 825 kronor.

Stämpelskatt för pantbrev

När du lånar pengar till att köpa en fastighet används pantbrev som säkerhet för lånet. Beloppet på pantbreven motsvarar oftast storleken på ditt lån, och banken behåller pantbreven som garanti så länge du äger fastigheten eller tills du har betalat av lånet. Om det redan finns pantbrev på fastigheten vid köpet måste du ta över dem och det tillkommer ingen skatt eller avgift.

Skapar du däremot nya pantbrev för att finansiera köpet, måste du betala stämpelskatt. Denna skatt är 2 % av pantbrevets belopp. En expeditionsavgift på 375 kronor tillkommer.

Stämpelskatt och expeditionsavgift per handling

Vid fastighetsaffärer betalar du avgifter för varje handling som upprättas, oavsett om det gäller pantbrev, gåvobrev eller något annat. Om flera pantbrev upprättas tillkommer alltså både stämpelskatt och expeditionsavgifter per brev.

Stämpelskatten är då 2 % och beräknas på respektive belopp i pantbreven.

Läs också: Köpa bostad för första gången

Vad händer om fastigheten inte har ett taxeringsvärde?

Ibland händer det att en fastighet saknar taxeringsvärde från året innan försäljningen eller överlåtelsen. Då måste du ha ett värdeintyg att komplettera din lagfartsansökan med. En bankman, mäklare eller motsvarande sakkunnig kan utfärda ett intyg åt dig, vilket styrker fastighetens aktuella marknadsvärde vid överlåtelsen.

 

Jämför bolån genom oss

Hitta ett bolån som passar dig

Ansök

Kan man ändra ett felaktigt taxeringsvärde?

Om taxeringsvärdet är felaktigt, till exempel på grund av en avstyckning eller skador, kan du överklaga och be Skatteverket rätta till det. Om ändringen på fastigheten har skett under det aktuella året påverkar det inte Lantmäteriets beslut om stämpelskatt, eftersom de jämför köpeskillingen med föregående års taxeringsvärde.

Det är också viktigt att komma ihåg att ett nyligen utfärdat taxeringsvärde inte kan användas för att beräkna stämpelskatten.

När ska stämpelskatten betalas?

Lantmäteriet hanterar både ansökan om lagfart och pantbrev. Efter att din ansökan om lagfart har behandlats får du en faktura på stämpelskatten, vilket kan ta några veckor beroende på handläggningstiden. Om nya pantbrev behövs för att finansiera köpet, betalas stämpelskatten för dessa när de utfärdas. Vanligtvis betalas pantbreven vid tillträdet om du har tagit ett lån till fastigheten, eftersom de används som säkerhet för lånet.

Går det att slippa stämpelskatt?

Om du får en fastighet som gåva kan du slippa stämpelskatten. Ibland vill den som ger bort fastigheten ha en viss betalning, men inte hela marknadsvärdet. Detta kallas gåva mot vederlag. För att slippa stämpelskatt får vederlaget inte överstiga 85 % av fastighetens taxeringsvärde från föregående år. Men även om du slipper stämpelskatt måste expeditionsavgiften betalas.

Räkneexempel på stämpelskatt

Du lånar 2 miljoner kronor för att köpa en fastighet för 3,5 miljoner kronor. Du behöver ta ut nya pantbrev. Stämpelskatten för lagfart blir 52 500 kronor och för pantbrev 40 000 kronor. Expeditionsavgifter tillkommer.

Stämpelskatt lagfart: 3 500 000 × 1,5 % = 52 500 kr

Stämpelskatt pantbrev: 2 000 000 × 2 % = 40 000 kr

Expeditionsavgift lagfart: 825 kronor

Expeditionsavgift pantbrev: 375 kr

Totalt: 52 500 + 40 000 + 375 + 875  = 93 700 kronor i stämpelskatt

Vad innebär dödning av inteckning?

Dödning av inteckning betyder att en inteckning – det vill säga pant – tas bort från en fastighet. Det sker vanligtvis när lånet är helt återbetalt, vilket innebär att fastigheten inte längre är belastad av inteckningen. Om den nuvarande ägaren eller köparen av fastigheten behöver teckna nya pantbrev tillkommer avgifter samt stämpelskatt på 2 % av inteckningsbeloppet.

Vanliga frågor och svar – Stämpelskatt

Vad är stämpelskatt?

Stämpelskatt är en skatt som betalas till staten vid köp av fastighet eller tomt. Den tas ut när du ansöker om lagfart eller pantbrev.

Hur hög är stämpelskatten?

För privatpersoner är stämpelskatten 1,5 % på köpeskillingen eller marknadsvärdet vid lagfart och 2 % på pantbrevets belopp.

Våra partners