Trapprenovering – kostnader och tips för att renovera trappa

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 32,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 32,99% (Uppdaterat november 2024).

Kostnad för trapprenovering
Så sparar du pengar
Hitta bästa lånet till renoveringen
Kostnad för trapprenovering
Så sparar du pengar
Hitta bästa lånet till renoveringen

En trapprenovering förbättrar både utseendet och funktionaliteten i ditt hem. Här går vi igenom olika steg för att renovera en trappa och tittar närmare på olika kostnader.

Hur går det till att renovera en trappa?

Istället för att köpa en helt ny trappa, kan du med rätt verktyg och material renovera din befintliga trappa och ge ditt hem ett både estetiskt och funktionellt lyft. Oavsett om du anlitar hantverkare eller renoverar din trappa själv, sker arbetet i följande steg:

1. Inspektion av trappan

Det första steget är att inspektera trappan och bestämma vilka material som behöver bytas ut eller repareras. Det kan exempelvis vara nödvändigt att byta ut trasiga trappsteg eller stödstrukturer. Se till att du har alla nödvändiga verktyg och material till hands innan du påbörjar arbetet.

2. Förarbete

Nästa steg är att förbereda trappan genom att ta bort den gamla mattan, klister och färg. Detta kan göras genom slipning eller användning av kemiska rengöringsmedel. Om trappan har spacklats tidigare kan det vara nödvändigt att ta bort spacklet för att kunna lägga nytt material.

3. Installation

Nu är det dags att installera de nya materialen, vilket kan inkludera att lägga nya trappsteg och bygga in räcken och stödstrukturer. Oavsett vilket material du använder, är det viktigt att följa tillverkarens instruktioner så att allt installeras säkert och stadigt.

4. Efterarbete

Efter att de nya materialen har installerats är det dags att ge trappan en ny finish. Detta kan innebära att du applicerar en ny färg, lackar eller bestryker trappan för att förbättra dess utseende och skydda mot framtida skador.

Vilka faktorer påverkar priset för att renovera en trappa?

Kostnaden för att renovera en trappa varierar från ett par tusen till tiotusentals kronor. Följande faktorer påverkar slutpriset:

Materialval

Valet av material påverkar kostnaden för en trapprenovering. Exempelvis är trätrappor generellt billigare än sten- eller marmortrappor.

Storlek på trappan

Ju större trappan är, desto mer material och tid kommer det att krävas för att renovera den, vilket i sin tur kan öka kostnaderna.

Arbetskraftskostnader

Kostnaderna för arbetskraft kan variera beroende på var du bor och hur komplicerad trapprenoveringen är.

Renoveringens komplexitet

Om trappan behöver mer omfattande reparationer eller anpassningar blir renoveringen dyrare. Det kan exempelvis handla om att flytta eller bygga om räcken eller stödstrukturer.

Förberedelser

En trapprenovering innebär ofta extra kostnader, exempelvis för hyra av utrustning. Speciella förberedelser, såsom att ta bort gammal färg eller klister, gör också att kostnaden för renoveringen ökar.

Läs fler av våra artiklar om husrenoveringar:

Bygga ut huset

Bygga altan

Bygga utekök

Vad kostar det att byta tak?

Renovera källare

Bygga garage – kostnader och regler

Köpa och renovera bostad för att sälja med vinst

Vad kostar det att renovera en trappa?

Kostnaden för att renovera en trappa varierar beroende på vilken typ av renovering du vill göra. Exakta priser kan du endast få genom att ta in offerter från olika hantverkare, men här är några grova estimeringar:

Renovering av trappa

Priserna för att renovera en svensk standardtrappa med 14 steg börjar omkring 18 000 kronor inklusive moms och efter rotavdrag. Trappsteg av populära material som ask eller massiv ek brukar ingå i priset. Många anger också ett pris per trappsteg på cirka 1 500 kronor.

Slipning av trappa

Slipning kostar cirka 350–650 kronor per trappsteg. Eftersom olika delar av trappan kan kosta olika mycket kan det vara bra att välja fasta styckepriser. Hantverkarna brukar vilja få in bilder på trappan för att kunna ge ett korrekt pris.

Målning av trappa

Förutom storleken på trappan och antal trappsteg påverkas priset även av färgvalet vid en ommålning. En grov uppskattning för en ommålning, allt inkluderat, är 10 000–30 000 kronor. Kom ihåg att du oftast behöver slipa trappan innan du kan måla den, annars kan färgen börja lossna i förtid.

Läs också: Måla kakel

Lägga in en matta

Att ta bort den befintliga trappmattan är i regel ett enkelt jobb för en hantverkare och kostar omkring 7000 kronor. Men du kan också behöva olja, lacka eller måla trappan innan du lägger in en ny matta. Här är fem faktorer som påverkar priset:

1. Storlek på trappan

Ju större trappan är, desto mer matta behöver du. Trappmattor brukar säljas som metervara.

2. Kvalitet på mattan

Mattor finns i olika prisklasser beroende på kvalitet och material. En högkvalitativ matta kommer att vara dyrare än en billigare matta, men håller också längre och ser bättre ut över tid.

3. Arbetskraftskostnader

Kostnaderna för arbetskraft kan variera beroende på var du bor och hur komplicerat jobbet är.

4. Förberedelser

Om trappan behöver förberedas innan mattan kan läggas – det handlar ofta om att ta bort gammal beläggning eller jämna till ytan – kan kostnaderna öka.

5. Övriga faktorer

Kostnaden kan också påverkas om du behöver köpa tillbehör som trappnosar eller om det krävs specialanpassningar för trappan.

Finansiera din trapprenovering

Behöver du låna pengar för att renovera trappa? Genom oss kan du ansöka om privatlån till renovering från över 40 banker och långivare samtidigt. En investering som oftast lönar sig den dag du ska sälja din bostad.

Vilka material är vanligast vid trapprenovering?

Trappor kan vara byggda i alla möjliga material. Här är några av de vanligaste i svenska bostäder:

Trä

Trä åldras vackert, vilket gör att trappan skänker karaktär till ditt hem. Trätrappor byggs exempelvis av ek, lönn, björk och ask. De kan utgöras av massiva trästeg eller vara konstruerade med trästomme och överdrag av träpaneler eller träplankor.

Betong

Om du föredrar en modern, industriell estetik och ett hållbart material är betong ett bra val. Trappsteg i betong kan formas och anpassas efter behov och kan vara täckta med olika material för att ge önskad yta och stil.

Sten

Exklusiva material som granit, marmor, kalksten och skiffer används ofta för att sätta en elegant prägel på trappan. Trappsteg i sten kan vara polerade eller ha en rå yta – allt efter tycke och smak.

Metall

Metalltrappor kan vara tillverkade av stål, järn eller aluminium. De kan vara öppna eller ha räcken och balustrader för säkerhet.

Keramikplattor

För badrum och trappor i utomhusmiljöer är keramiska plattor ett populärt alternativ. De är lätta att rengöra, vattentåliga och finns i mängder av färger och mönster.

Renovera trappa själv

Att renovera trappan själv kan spara mycket pengar, men det är inte ett jobb för nybörjaren. Du bör noga överväga alla de faktorer som påverkar arbetet och se till att du har den kunskap, utrustning och tid som krävs.

Om du känner dig osäker eller oviss på någon punkt, kan det vara bäst att anlita en professionell hantverkare för att undvika potentiella säkerhetsrisker och problem.

Att tänka på:

Säkerheten

Trappan är en av de farligaste platserna i hemmet, så säkerheten är av yttersta vikt när du renoverar. Rätt skyddsutrustning, som handskar och skyddsglasögon, är ett måste. Var noga med att säkra trappan innan du sätter igång och använd stöd om du jobbar på hög höjd.

Planering

Det är viktigt att planera renoveringsarbetet noggrant innan du börjar. Bestäm vilka material du ska använda och vilken typ av arbete som behöver utföras. Du kan också behöva ta bort mattor eller andra beläggningar innan du börjar arbeta på själva trappan. Genom att göra en budget för att renovera trappa kan du hålla kostnaderna nere.

Verktyg och material

För att renovera en trappa själv behöver du ha rätt verktyg. Du behöver också köpa eller beställa rätt typ av material och vara säker på att de passar trappan. Nödvändiga verktyg vid en trapprenovering inkluderar fogsvans, fogspruta, tumstock, vinkelhake, vattenpass, mattkniv, slipmaskin och målarpenslar.

Tid och tålamod

Att renovera en trappa tar tid och kräver tålamod. Se till att du är beredd att ta dig an utmaningen, eftersom en trapprenovering lätt skapar besvär i vardagen.

Lycka till – och kontakta gärna oss om du har frågor kring finansiering!

Vanliga frågor och svar – Renovera trappa

Vad kostar en trapprenovering?

Att renovera en trappa kan kosta alltifrån ett par tusen kronor om du gör arbetet själv, till tiotusentals kronor om du anlitar en hantverkare. Snittpriset för en trapprenovering ligger omkring 18 000 kronor inklusive material. Ta in offerter för att få en mer exakt estimering.

Hur mycket kostar trappslipning?

Om du endast vill slipa din trappa bör du ta in offerter baserat på antal steg i trappan. Pris per trappsteg brukar ligga mellan 350 och 650 kronor.

Vilka trappsteg är billigast och vilka är dyrast?

Trappsteg i trä är generellt billigast och kan hittas för några hundra kronor per steg hos stora byggvaruhus. Exklusiva material som granit och marmor startar runt 1 000 kronor per steg.

Vad kostar en trappmatta?

Ull och nylon är de vanligaste materialen på trappmattor. Mattorna säljs oftast som metervara och priserna ligger från ett par hundra kronor per meter och uppåt.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners