Renovera lägenhet – kostnader och tips

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

kr

           
Lånetid

år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med NaN års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på NaN betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 32,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 32,99% (Uppdaterat november 2024).

Kostnad för att renovera lägenhet
Det kan du göra själv
Finansiering av renovering
Kostnad för att renovera lägenhet
Det kan du göra själv
Finansiering av renovering

Att renovera en lägenhet kan kosta alltifrån ett par tusen till en miljon kronor eller mer. Prislappen för en helrenovering beror dels på materialval och dels på hur mycket du kan göra själv. Här går vi igenom olika kostnader för att renovera lägenhet.

Vad innebär en helrenovering av lägenhet?

Omfattningen på renoveringen styr kostnaden. Medan en ytskiktsrenovering handlar om saker du kan göra själv, som puts och målning, kräver en helrenovering av lägenhetens boyta ofta experthjälp. Att på egen hand försöka riva upp golv och väggar, lägga rör och installera elektricitet eller ändra planlösningen, kan i slutändan kosta mycket mer än att anlita en fackman från början.

Vad räknas som boyta?

Kök, badrum, sovrum och hall räknas till boytan. Om du dessutom vill byta fönster, flytta bärande konstruktioner eller liknande blir kostnaderna betydligt högre.

Vad kostar en lägenhetsrenovering?

Arbetskostnaden är ofta den största utgiftsposten vid en lägenhetsrenovering. Priserna varierar beroende på byggfirmans erfarenhet och var i Sverige arbetet ska utföras. Det bästa sättet att hitta rätt entreprenör är att jämföra så många offerter som möjligt. Vid valet av byggfirma är det också bra att läsa kundrekommendationer.

12 000 per kvadratmeter – ett riktmärke

Många anger ett ungefärligt pris på 12 000 kronor per kvadratmeter för en helrenovering. Då ingår även materialkostnaden. Men det går även att komma undan betydligt billigare än så.

Läs också: Renovera möbler själv

Olika kostnader för olika rum

Olika rum kostar olika mycket att renovera. Många väljer att investera mest i kök och badrum, vilket också är de dyraste rummen att renovera. Här tittar vi på några prisexempel:

Renovera kök i lägenhet

En köksrenovering är i regel kostsam eftersom det brukar krävas nya apparater, vitvaror, skåp och ett nytt golv. För en omfattande renovering av köket bör du räkna med en kostnad på 150 000–300 000 kronor, medan kostnaden för att renovera ett mindre kök brukar bli 50 000–100 000 kronor.

Arbetstiden för ett normalstort kök på 20 kvadratmeter brukar estimeras till 160 arbetstimmar. Du kan få rotavdrag med 30 % av arbetskostnaden upp till 75 000 kronor. Är ni två i hushållet kan ni slå samman era rotavdrag för ett och samma projekt.

Renovera badrum i lägenhet

Att renovera badrummet kan också bli dyrt eftersom det kräver rörmokare och elektriker. En mindre renovering kan kosta omkring 30 000 kronor medan en större som innefattar kakel, väggpanel, badrumsmöbler och maskiner brukar kosta minst 100 000 kronor.

En vanlig estimering på arbetskostnaden är 15 000–20 000 kronor per kvadratmeter. Om ditt badrum är 5 kvadratmeter stort innebär det en arbetskostnad på minst 75 000 kronor före rotavdrag.

Renovera sovrum och vardagsrum i lägenhet

Sovrummet och vardagsrummet är generellt billigare att renovera än andra rum eftersom det oftast inte kräver stora förändringar eller dyra apparater. En mindre renovering kan kosta runt 20 000–40 000 kr, medan en mer omfattande renovering med nya golv, väggar och möbler kan kosta 50 000–100 000 kr eller mer.

Materialkostnad för renovering

Material vid renovering är nästan helt en fråga om tycke och smak. Här har du stor möjlighet att påverka totalkostnaden för renoveringen. Prisspannet på kakel, klinker, färg, trä och vitvaror på marknaden är mycket brett – och även billigare material kan räcka långt för att ge din lägenhet en ansiktslyftning.

Obligatoriska materialkostnader

Om du ska göra en helrenovering är dock vissa materialkostnader ett måste. Nya el- eller avloppssystem kräver exempelvis att materialet är godkänt enligt modern byggstandard. Byggentreprenören du anlitar kan hjälpa dig att hitta rätt material, ofta till ett mer förmånligt pris än du kan få på egen hand.

Hur lång tid tar det att renovera en lägenhet?

Att renovera en lägenhet kan ta alltifrån en månad till ett halvår eller ibland ännu längre tid. Faktorer som bostadens storlek, hantverkarnas tillgänglighet och om du ska göra delar av renoveringen själv spelar in. Vid en helrenovering behöver du ordna ett annat boende under tiden för arbetet.

När får man renovera i lägenheten?

Juridiskt får du renovera när du vill, men självklart handlar det om sunt förnuft. Både bostadsrättsföreningar och hyresrättsföreningar brukar ha ordningsföreskrifter för störande ljud. Vanliga rekommendationer är att renoveringsarbeten endast ska ske 08–22 på vardagar och 10–21 på lördagar och söndagar. Det är viktigt att meddela grannarna innan du sätter igång med renoveringen.

Hur finansierar man en lägenhetsrenovering?

Privatlån är ett smidigt sätt att finansiera en renovering. Du får använda pengarna till vad du vill och kan själv välja återbetalningstid. Det sista är extra bra vid projekt som renoveringar eftersom ekonomin i regel är ansträngd. Genom att välja en längre löptid påverkar lånet inte månadsutgifterna i lika hög grad, men samtidigt blir lånet lite dyrare i slutändan. Det gäller att hitta en balans som passar.

Ansök direkt med oss

Vi förmedlar privatlån på upp till 800 000 kronor, vilket räcker en bra bit på en renovering. Din ansökan skickas till över 40 banker och långivare samtidigt – en garanti för att du ska hitta bästa möjliga ränta och villkor utifrån dina personliga ekonomiska förutsättningar.

Läs mer: Renoveringslån

Se till att du har utrymme för att låna

Om du funderar på att köpa ett renoveringsobjekt eller en lägenhet som kräver omfattande renovering för att passa din smak, gäller det att se över ekonomin. Även renoveringsobjekt säljs dyrt på dagens bostadsmarknad och tar du ett högt bolån kan det bli svårt att få andra lån till renoveringen. För de som vill renovera en bostad för att sälja med vinst är det extra viktigt att kalkylen går ihop.

Genom att samla dina befintliga smålån samt avsluta sovande abonnemang och krediter kan du förbättra din kreditvärdighet, vilket ger dig bättre förutsättningar att få ett privatlån till bra ränta.

Läs också: Trapprenovering

Vad kan man renovera själv i lägenheten?

Eftersom renovering oftast innebär stora utgifter, är det bra om du kan göra delar av jobbet själv. Här är 4 relativt enkla saker att testa om du är händigt lagd:

1. Måla väggar och tak

Att måla om kan göra stor estetisk skillnad i en lägenhet och är dessutom inte speciellt svårt. Däremot kräver det stor noggrannhet eftersom ett slarvigt jobb kan göra att du behöver måla om igen.

Kostnader inkluderar färg, täckpapper, tejp, penslar och tillbehör. Slipmaskiner, stegar och annat som kan behövas går att hyra om du inte vill göra en investering för framtida bruk. Räkna med en totalkostnad på 5 000–10 000 kronor för att måla om en normalstor lägenhet.

2. Lägga nytt golv

Att byta ut ett golv är betydligt svårare än att måla, men med viss erfarenhet av att jobba med trä eller laminat ska det inte vara några problem. En klickparkett – vilket kräver minst förkunskaper – kostar från 150 kronor per kvadratmeter, medan massivt trä börjar på omkring 300 kronor per kvadratmeter.

3. Installera belysning

Om du har viss erfarenhet av elinstallationer kan du försöka byta ut belysningen i din lägenhet på egen hand. Kostnaden beror på antalet ljuskällor samt kvaliteten på belysningen. Räkna med en kostnad på 500–2000 kronor per rum. Tänk dock på säkerhetsrisken – tryggheten du får med en elektriker kan vara värd en extra kostnad.

4. Installera köks- och badrumsbeslag

Eftersom kök och badrum generellt är dyrast att renovera, är det också här du bör försöka få ner kostnaderna så mycket det bara går. Ett enkelt sätt är att byta ut eller installera alla köks- och badrumsbeslag själv. Kranar, duschhuvuden och handduksstänger är enkelt att sätta in. Prisspannet på produkter är stort, men räkna med en kostnad på 1 000–3 000 kronor per rum.

Kom ihåg! Kostnaderna varierar utifrån behoven för varje enskild lägenhet. Se också till att du verkligen har förmågan att utföra arbetet – och följ alltid säkerhetsföreskrifterna.

Så sparar du pengar när du renoverar

Att göra delar av renoveringen själv är bara ett av många sätt att hålla kostnaderna nere. Här är 6 andra tips på hur du kan spara pengar:

1. Gör en budget

För att undvika oväntade kostnader är det viktigt att planera renoveringen noggrant och att göra en tydlig budget för varje enskilt rum och för projektet i sin helhet. Om du är osäker kan du anlita en hantverkare eller en inredningsarkitekt för att hjälpa till med planeringen.

2. Använd återvunnet material

Att använda återvunnet material istället för att köpa nytt sparar pengar och minskar avfall. Gamla trägolv och dörrar kan exempelvis rustas upp istället för att bytas ut. Du kan också hitta bra material second hand.

3. Tänk enkelt och prisvärt

Om du har en begränsad budget bör du alltid leta efter enklare material – de kan vara nog så bra som dyrare och mer komplexa alternativ. Köp in så mycket du kan från stora byggvaruhus eftersom de oftast har bättre priser än mindre och nischade butiker.

4. Rör inte rören

Undvik att flytta elektriska ledningar och rör om det inte är absolut nödvändigt. Det brukar nämligen vara dyrt. Försök istället att planera en eventuell ombyggnad av rummen så att dessa komponenter inte behöver flyttas.

5. Tänk hållbart och långsiktigt

Att installera energieffektiv utrustning kanske kostar lite extra, men det betalar sig i princip alltid på sikt i form av minskade elkostnader. Dessutom har du rätt till avdrag för installation av grön teknik i hemmet.

6. Jämför priser

Oavsett vad du ska köpa lönar det sig alltid att jämföra priser från olika leverantörer. Många droppar små gör stor skillnad när du ska renovera lägenhet.

Kom ihåg! Bara för att du vill spara pengar behöver du inte alltid välja det billigaste alternativet. Försök istället att hitta en balans mellan att hålla kostnaderna nere och att få det önskade resultatet av renoveringen. Ju bättre resultat, desto bättre investering!

Vill du veta mer om våra privatlån till renovering? Kontakta oss eller ansök direkt och börja jämföra erbjudanden!

Vanliga frågor och svar – Renovera lägenhet

Vad kostar det att renovera lägenhet?

En siffra som förekommer frekvent är 12 000 kronor per kvadratmeter. Den faktiska renoveringskostnaden beror dock alltid på komplexiteten i renoveringen och på materialvalen. Om du kan renovera själv blir det billigare.

Vilka renoveringsåtgärder lönar sig mest?

Om du renoverar din lägenhet för att få upp försäljningspriset bör du effektivisera planlösningen och skapa bättre förvaring. Du bör också satsa på energieffektiva lösningar där det är möjligt. En annan rekommendation är att inte bortse från fastighetens byggår och stil.

Vilket rum är bäst att renovera?

Undersökningar visar att köpare bryr sig mest om köket. Kök och badrum är dyrast att renovera, men samtidigt kan du få tillbaka investeringen med råge den dag du säljer.

Hur får jag bra lån till lägenhetsrenovering?

Genom att jämföra så många erbjudanden som möjligt med en och samma ansökan kan du hitta lånet som ger bäst ränta och villkor utifrån dina ekonomiska förutsättningar. Genom oss går din ansökan ut till över 40 banker och långivare samtidigt.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners