Pris för att renovera badrummet – vad kostar det?

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 32,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 32,99% (Uppdaterat november 2024).

Kostnad för att helrenovera badrummet
Så kan du renovera billigare
Så får du lägst ränta för ett renoveringslån
Kostnad för att helrenovera badrummet
Så kan du renovera billigare
Så får du lägst ränta för ett renoveringslån

Att renovera badrummet hemma är ofta en god investering både för bostadens värde och för din egen livskvalitet. Men det kan kosta en rejäl slant – här går vi igenom pris för att renovera badrummet, hur du kan göra det billigare och hur du kan finansiera renoveringen.

En av de dyrare renoveringarna

Sett till pris per kvadratmeter är badrum i regel de dyraste renoveringarna vi gör i våra hem. Saker som kakel, klinker, golvvärme och rörarbete är saker många inte kan göra själv och behöver anlita hantverkare till.

Ett nyrenoverat badrum.

Hur mycket kostar det att renovera badrummet?

Så vad är egentligen priset för att renovera ett helt badrum, hur mycket kostar det? Vi har pratat med Rasmus Lindh, som driver byggkonsultbolaget Leadme. När vi frågar honom om ungefärlig kostnad för en badrumsrenovering syftar vi på ett standardbadrum som är 4-5 kvadratmeter stort och där följande ska göras:

  • Kakel och klinker på väggar och golv
  • Nytt tvättställ/handfat
  • Ny dusch/badkar
  • Golvvärme
  • Spotlights.

Arbetskostnader och pris för inköp för en badrumsrenovering

Den största utgiftsposten vid en badrumsrenovering är normalt arbetskostnaden.

– Det totala priset för arbetet, utan inköp, brukar landa på ungefär 220 000 kronor, säger Rasmus Lindh och fortsätter:

– Alla inköp av material och inredning kostar sedan ungefär 50 000 kronor, om man varken köper skit eller tar i så man spricker.

Rotavdrag på badrumsrenovering

På en badrumsrenovering har du rätt att göra rotavdrag, vilket drar av 30 procent av kostnaderna för arbetet. Du får inte göra rotavdrag på dina inköp.

rotavdrag är dock maximalt 50 000 kronor per person, vilket gör att renoveringskostnaderna i detta exempel skulle bli 170 000 kronor. Är ni två personer som äger bostaden kan ni slå ihop era rotavdrag, men det ni kan aldrig dra av mer än 30 procent på den totala arbetskostnaden. Här har vi räknat med en persons rotavdrag.

Slutgiltigt pris för en badrumsrenovering:

Den totala kostnaden blir då alltså 170 000 + 50 000 = 220 000 kronor.

– Men då räknar jag på ett typiskt Stockholmspris, eftersom vi är verksamma i Stockholm. Det blir lite dyrare i Stockholms innerstad på grund av logistiken, säger Lindh och fortsätter:

– I övriga landet skulle jag snarare säga att det kostar runt 200 000. Sedan kan det skilja 50 000 kronor åt båda hållen – alltså mellan 150 000 kronor och 250 000 kronor beroende på vilka val man gör. Det finns mycket som kan göra ett badrum både billigare och dyrare.

Enligt Rasmus Lindh har priset för att renovera badrummet ökat mycket den senaste tiden, på grund av ett ökat materialpris.

Läs också: Måla kakel

Renovera badrum billigt – 4 tips för att hålla nere priset

Runt 200 000 kronor för ett nytt badrum är såklart en saftig peng. Men finns det något man kan göra för att hålla nere kostnaderna? Mycket handlar om vilka val du gör för utseendet av ditt nya badrum. Samtidigt kan man inte snåla in på vad som helst.

1. Handla billigare på nätet

– Jag tycker inte att man ska tumma på de tekniska materialen, som tätskikt, rördelar eller golvvärmeslingor. Där är det svårt att komma undan billigt, säger Lindh och fortsätter:

– Men i stället kan det vara gynnsamt att handla inredning, kakel och klinker på nätet. Säkerställ bara att det det är en svensk, godkänd handlare så att det inte blir något strul. Förankra gärna inköpen med din hantverkare så att de är okej med det du köper.

2. Riv det gamla badrummet själv

Mycket av en badrumsrenovering är svårt att göra själv. Men gällande rivningen är det inte så mycket som kan gå fel, och där kan du enkelt spara pengar på att göra det själv.

– Be en fackman koppla bort el och vatten, sedan river du badrummet och kör det till soptippen själv. Att riva är inga konstigheter – det kan vara skönt att få ut aggressioner.

Detta är något som man kan spara en väsentlig summa pengar på.

– Företag måste betala för sophanteringen, medan en privatperson bara kan lämna det gratis. Det kan du spara 20 000 – 30 000 kronor på.

3. Välj litet kakel och klinker

Något som lätt fördyrar en badrumsrenovering är också ett storformatigt kakel och klinker.

– Många vill ha stora plattor men det är mycket dyrare både i inköp och montering. Håll dig till ett litet format så sparar du mycket pengar. Många tycker att de vita standardplattorna är tråkiga, men de är väldigt billiga. Sätt de i halvstensförband och du får en levande vägg utan att det varken blir för dyrt eller tar för mycket tid.

 

Kakelvägg i halvstensförband.

4. Välj bort saker som spotlights och designbrunnar

Det finns även en rad andra saker du kan välja bort om du vill spara pengar på ditt nya badrum. Ofta handlar det om utseendemässiga val.

– Spotlights är dyra till exempel, och behöver inte överanvändas. Ibland kan det räcka med en taklampa mitt i rummet – och så har du sparat några tusenlappar.

Något som har blivit populärt de senaste åren är också en designbrunn i duschen.

– Många googlar det och vill ha brunnen längs väggen eller i ett hörn. Det kostar mer i inköp och mer i montering – det kan totalt bli en merkostnad på 10 000 kronor. I stället kan man göra en standardbrunn med tile in-lösning, alltså att du lägger samma klinker i brunnen som på resten av golvet, för en diskret och snygg brunn.

Fler av våra renoveringsartiklar:

Kostnad för att renovera köket

Dränering – kostnad & tips

Kostnad för att renovera lägenhet

Bygga altan – kostnad & tips

Så kan du finansiera kostnaden av ett nytt badrum

Att en renovering av badrummet innebär en stor kostnad har du nog insett om du kommit så här långt i texten. Men det kan också vara en bra investering, eftersom den kan öka värdet på bostaden med mer pengar än vad renoveringen kostade.

Har du tillräckligt med sparpengar för att täcka renoveringen är det såklart bra, men många väljer att ta lån för att täcka kostnaderna för ett nytt badrum.

Få råd med renoveringen genom att utöka bolånet

Ett vanligt sätt att få loss pengar till en renovering är att utöka bolånet på din bostad. Om ditt hus är värderat till en högre summa än ditt lån kan du utöka ditt bolån och låna mer pengar. 

Vi kan hjälpa dig med detta om du skickar in en ansökan!

Ta ett badrumslån genom ett privatlån

Men det är inte alltid det går att utöka bolånet. Kanske har du precis flyttat in och redan lånat så mycket pengar som du får från banken.

Då kan ett alternativ vara att ta ett badrumslån genom ett privatlån. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet som tas oberoende av bolånet. Du kan låna upp till 800 000. När du söker ett badrumslån genom oss jämför vi bud från över 40 banker och långivare samtidigt, med bara en enda kreditupplysning.

Det gör att vi enkelt kan hitta lånet med lägst ränta till dig för att göra din renovering så billig som möjligt. Har du privatlån sedan tidigare kan vi också hjälpa dig att samla dina lån och sänka räntan på dessa. En lägre ränta innebär lägre månadskostnad för dig och mer pengar över till annat – som att renovera badrummet.

Här kan du ansöka om ett renoveringslån!

Renovera badrum själv – hur mycket kan du göra utan hjälp?

Eftersom arbetskostnaderna är så stora för ett badrum vill många göra det själv för att spara pengar. Vi har redan nämnt att du med fördel kan göra rivningen själv, men hur är det med de andra delarna?

– Rent teoretiskt sett kan du göra allt själv förutom el- och vatteninstallationer. Men med saker som tätskikt och golvfall riskerar du trassel med försäkringsbolaget om något blir fel. Vid en vattenskada har du ingen att vända dig till utan bevisbördan ligger på dig – det är du som måste kunna bevisa att du gjort allt fackmannamässigt.

Tips för dig som vill renovera badrummet själv

Samtidigt finns det såklart de som är händiga nog att renovera badrummet på egen hand – och som husägare är valet upp till dig. Men då är vår rekommendation att läsa på innan du börjar, så att du har koll på alla regler och förberedelser. På branschsidorna BKR.se och GVK.se kan du läsa om det du behöver ha koll på för att göra en korrekt våtrumsrenovering och kakelsättning.

Kontakta även ditt försäkringsbolag på förhand så du vet vilka krav renoveringen behöver uppfylla för att din försäkring ska gälla.

Gör en budget för din badrumsrenovering

Oavsett om du ska göra mycket själv eller anlita hantverkare till det mesta är det en bra idé att göra en ungefärlig budget innan arbetet börjar.

Räkna på vad material och arbetskraft tillsammans får kosta och gör dina val utefter detta. Kanske får du kompromissa på några punkter för att få ihop det – men hellre det än att du står med ett halvfärdigt badrum när pengarna är slut.

Badrumsrenovering – ofta en bra investering

Även om det kostar kan som sagt ett nytt badrum vara väl värt pengarna, eftersom det ökar värdet på din bostad.

– De mäklare vi pratar med säger att badrum är en stor och tydlig värdeökare. De flesta som letar bostad vet att det är en ansenlig investering och att det är tråkigt att vara utan ett badrum i de veckor som en renovering tar. Därför säger ofta mäklare att det kan vara bra att renovera innan du säljer, säger Rasmus Lindh.

Inspiration – expertens tips om hur du ska (och inte ska) renovera badrummet

För att få ett badrum som håller länge och som dessutom är attraktivt om du ska sälja bostaden i framtiden tycker Rasmus på Leadme att du ska hålla det stilrent.

– Trenden är ganska sund nu gällande färger, det har blivit lite mer neutralt. För några år sedan var det väldigt populärt med färgglatt kakel, men det skulle jag inte rekommendera. Måla i stället taket i en rolig färg, eller jobba med textilier eller möbler i färger. Det kostar mycket mer att byta kakel för att man har tröttnat jämfört med att måla om en vägg, säger han.

Är du nyfiken på vad du kan få för ränta på ditt badrumslån? Skicka in din ansökan här så har du får du svar inom bara ett par dagar. En ansökan är kostnads- och bindningsfri!

Vanliga frågor – renovera badrum

Vad kostar det att renovera ett badrum?

Att totalrenovera ett standardbadrum med kakel, klinker, golvvärme och spotlights kostar i snitt runt 200 000 kronor. Beroende på vilka val du gör kan det kosta mellan 150 000 och 250 000 kronor.

Hur lång tid tar det att renovera ett badrum?

Det beror såklart på om du ska kakla badrummet och hur mycket av badrummet du ska göra om. Men räkna med mellan 3 och 6 veckor.

Hur ofta bör jag renovera badrummet?

En enkel tumregel är att ett badrum bör hålla i 20 år innan det behöver renoveras igen. Vissa skulle säga en normal livslängd till och med är 25-30 år, och så länge du vädrar ut fukt och sköter ditt badrum kan ett badrum hålla mycket länge.

Vad kostar det att renovera badrummet per kvadratmeter?

Det är såklart svårt att säga med tanke på hur olika ett badrum kan renoveras, men räkna med att det kan kosta mellan 12 000 och 30 000 kronor per kvadratmeter, beroende på en rad faktorer.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners