Vad kostar det att byta tak?

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Kostnad för takbyte
Prisskillnader bland olika material
Så sparar du pengar
Kostnad för takbyte
Prisskillnader bland olika material
Så sparar du pengar

Att byta tak innebär alltid en stor kostnad. Lyckligtvis behöver du bara göra det med 30–50 års mellanrum. Här går vi igenom kostnader för olika sorters tak och vad du kan göra för att få ner priset.

Så mycket kostar ett takbyte

Kostnaden för takbyte beror på en rad faktorer inklusive takets storlek, dess lutning, typen av material som används och arbetets omfattning. Själva arbetet med en takomläggning kostar cirka 800–1 800 kronor per kvadratmeter.

Totalkostnaden inklusive material för att byta ett tak på 150 kvadratmeter skulle alltså bli minst 120 000 kronor innan rotavdrag.

Du har rätt att använda rotavdraget på 30 % av arbetskostnaden upp till 50 000 kronor per år. Är ni två personer i hushållet kan ni slå samman era rotavdrag.

Olika material påverkar kostnaden vid byte av tak

Det finns många olika material att välja på vid ett takbyte. Här är några av de vanligaste:

Tegelpannor

Tegelpannor är ett av de dyraste materialen och priset varierar beroende på kvalitet och stil. Priserna för tegelpannor börjar runt 120 kronor per kvadratmeter, men riktigt exklusiva varianter kan kosta flera hundra kronor per kvadratmeter.

Förutom att det åldras vackert är den stora fördelen med tegel att materialet är extremt hållbart. Ett korrekt lagt tegeltak kan ha en livstid på omkring 100 år, vilket i slutändan gör materialet väldigt prisvärt.

Betongpannor

Betongpannor är ett billigare alternativ till tegelpannor och har vuxit i popularitet under senare år. Det efterliknar teglets lera men kostar bara hälften så mycket, omkring 60–100 kronor per kvadratmeter. Enligt många åldras inte betong lika vackert som tegel – men materialet har mycket lång livslängd. En nackdel är att betong tenderar att dra till dig mossa, vilket kräver en del underhåll.

Takplåt

Takplåt är ett vanligt val för platta eller svagt lutande tak. Priset på takplåt varierar från 80–120 kronor per kvadratmeter. Lång livslängd och minimalt underhåll är de stora fördelarna.

Takpapp

Takpapp är ett prisvärt alternativ till takpannor och takplåt. Kostnaden ligger på 40–80 kronor per kvadratmeter. Takpapp har en relativt kort livslängd jämfört med andra takmaterial, men kan vara ett bra val för mindre tak eller för tillfälliga taklösningar.

Skiffer

Skiffer är ett av de dyraste materialen för tak. Priset ligger på 600–1 000 kronor per kvadratmeter. Skiffer brukar dock generera en värdeökning på bostaden som ofta täcker kostnaden för takbytet.

Gräs

Grästak är ett miljövänligt och estetiskt tilltalande val, men kräver mycket underhåll och är inte lämpligt för alla tak. Priset på gräs varierar från 500–1 000 kronor per kvadratmeter.

Solpaneler

Kan solpaneler verkligen användas som tak? Absolut! Det är vanligt att sätta solpaneler på takpannorna – men det finns även solcellstakpannor. Det finns inget annat tak som är så energieffektivt. Priset på solpaneler varierar beroende på storlek, kvalitet och effektivitet. Genomsnittspriset för solpaneler ligger omkring 2 500 kronor per kvadratmeter.

Läs mer: Solcellslån

Det är viktigt att komma ihåg att dessa priser bara är en uppskattning och att det faktiska priset kan variera beroende på faktorer som geografisk plats, arbetskraftskostnader och installationsteknik. För att få en mer exakt uppskattning av kostnaderna för takbyte kan du jämföra offerter.

Övriga kostnader vid takbyte

Förutom material och takläggning bör du ta höjd för andra eventuella kostnader. Det kan exempelvis bli nödvändigt att installera bättre isolering under det nya taket. Om du vill lägga till dekorativa funktioner på ditt tak, som takfönster eller kupor, kostar det extra. Det är också vanligt att byggfirman upptäcker skador och läckor som behöver åtgärdas innan arbetet med det nya taket kan påbörjas.

Läs fler av våra artiklar om husrenoveringar:

Bygga ut huset

Bygga altan

Bygga utekök

Trapprenovering

Renovera källare

Bygga garage – kostnader och regler

Går det att byta tak själv?

Med tanke på hur stor arbetskostnaden är för ett takbyte, kan det vara lockande att göra jobbet själv istället. Det är dock en ganska krävande uppgift som du bara bör ta dig an om du har tillräckligt med tid, resurser och kunskap. Här är 5 steg till ett vackert och funktionellt tak:

1. Skaffa rätt utrustning

Den första och viktigaste faktorn att överväga vid ett takbyte är säkerheten. Taket är en av de farligaste platserna att arbeta på och fallolyckor kan orsaka allvarliga skador eller till och med dödsfall. Innan du påbörjar arbetet är det därför viktigt att se till att du har rätt skyddsutrustning.

Det inkluderar alltifrån hjälm till säkerhetssele och skyddsskor. Helst bör du arbeta med en partner eller i grupp för att minimera risken för skador. Tänk även på att ett takbyte kan kräva byggställningar och lyftkran – ännu en kostnad att räkna in i prisbilden.

2. Välj material med omsorg

Nästa steg är att välja rätt material för taket. Det finns många olika typer av takmaterial att välja mellan – några av dem har vi listat i stycken ovan. Förutom materialkostnaden behöver du även ta hänsyn till klimatförhållanden och arkitektonisk stil på byggnaden när du gör ditt val.

3. Jobba försiktigt

När du planerat arbetet och valt material är det dags att ta bort det gamla taket. Detta är oftast den mest tidskrävande delen av processen och det är viktigt att vara noggrann för att undvika skador på underliggande konstruktioner eller andra delar av byggnaden. Beroende på takets storlek och material kan det ta flera dagar att helt ta bort det gamla taket.

4. Lämna inget åt slumpen

När det gamla taket tagits bort är det dags att installera det nya taket. Detta innefattar att lägga ut takduk, skarva takpannor och se till att allt sitter på plats ordentligt. Det är också viktigt att ta hänsyn till ventilation och isolering för att undvika problem med fukt och mögel i framtiden.

5. Vårda din investering

När du installerat ditt nya tak är det viktigt att sköta det löpande underhållet. Detta innefattar att regelbundet inspektera taket för skador och rengöra det från löv, skräp och andra föremål som kan skada materialet och huset.

Vad kostar det att byta tak själv?

Kostnaden för att byta taket själv varierar beroende på flera faktorer. Här illustrerar vi med ett räkneexempel:

En byggfirma ger dig en offert på 800 kronor per timme i arbetskostnad för att byta ditt tak på 100 kvadratmeter. Materialet är inte medräknat i priset, vilket gör att priset för själva arbetet blir 80 000 kronor. Med fullt rotavdrag på 30 % av arbetskostnaden – 24 000 kronor – blir totalkostnaden 56 000 kronor. Det är alltså summan du sparar på att istället göra arbetet själv.

När du byter tak själv måste du inhandla material. Du köper tegel för 200 kronor per kvadratmeter, vilket innebär en materialkostnad på 20 000 kronor. Övriga kostnader som arbetsmaterial, isolering och hyra av byggställningar tillkommer.

Kom ihåg! En fördel med att anlita en byggfirma är att de ofta kan få bättre pris på material. Men räkna ändå med att du sparar minst 50 000 kronor på att byta taket själv.

Takmålning – ett alternativ till takbyte

Att byta tak är en kostsam och tidskrävande process. En alternativ lösning som blir allt vanligare är att måla det befintliga taket istället för att byta ut det. Detta kan vara ett kostnadseffektivt och estetiskt tilltalande alternativ för att ge ditt tak ett nytt utseende och samtidigt förlänga dess livslängd. Målning förutsätter dock att taket inte är alltför illa åtgånget.

Fördelar med takmålning

Att måla taket istället för att byta ut det har flera fördelar. För det första är det en betydligt billigare lösning. För det andra är det en snabbare process som oftast kan utföras på bara några dagar, beroende på storleken på ditt tak och på vilken typ av målning som används. Jämför detta med ett vanligt takbyte som kan dra ut på tiden i månader.

Ett miljövänligare alternativ

Takmålning förbättrar takets isolering och hjälper till att reflektera bort solens strålar från taket. Det gör att inomhustemperaturen sänks under varma sommardagar vilket minskar behovet av luftkonditionering så att du sparar energikostnader.

Dessutom är takmålning ett mer miljövänligt alternativ än att byta hela taket, eftersom det minskar avfallet betydligt. Du behöver inte heller transportera material till och från byggplatsen.

Nackdelar med takmålning

Takmålning som alternativ till takbyte bör ses som en tillfällig lösning. Målning isolerar bra och ökar takets livslängd med cirka åtta år – så länge brukar garantin gälla. Samtidigt innebär även takmålning en relativt stor kostnad och någon gång i framtiden kommer du ändå behöva lägga om ditt tak. Givet att de flesta nya tak har en livslängd på minst 40 år, kan det vara värt den större investeringen i långa loppet.

Kostnad för att måla om taket

Takmålning kostar omkring 600 kronor per kvadratmeter. Att måla taket själv är naturligtvis betydligt enklare än att byta ut det. Processen kräver rengöring, torkning och målning i flera lager. För bästa skyddseffekt bör du välja färg som är vattentät och som skyddar mot UV-strålning.

Jämför minst 5 byggfirmor

För att du ska kunna få en rimlig prisbild av takbyte eller takmålning rekommenderar vi att du jämför minst 5 olika byggfirmor. Kostnaden är så klart viktig, men tänk även på hur lång tidsperiod arbetet fördelas på.

En takrenovering innebär ofta besvär i vardagen, så ett något dyrare alternativ kan vara värt det om det innebär en smidigare process.

Granska omdömen och ta in referenser

Vid en så omfattande insats som ett takbyte är det väldigt viktigt att välja en duktig och pålitlig byggfirma. Var noga med att läsa kundomdömen och be om referenser när du tar in offerter. Att välja en mindre nogräknad aktör kan bli mycket dyrare i längden.

Att byta tak är en gynnsam investering

Att sälja en bostad med ett tak i dåligt skick drar garanterat ner försäljningspriset, medan ett nylagt tak höjer bostadens värde rejält. Bortsett från den stora kostnaden ett takbyte innebär, vill få köpare börja med massiv exteriör renovering direkt vid inflytt.

Låna till takbyte

Om du saknar sparkapital till att byta tak kan du finansiera det med ett privatlån. Hos oss jämför du snabbt och enkelt privatlån från över 40 banker och långivare samtidigt – ett effektivt sätt att hitta bästa räntan och få ut mer på din investering.

Ett lån som täcker alla utgifter

Fördelen med privatlån är att de får användas till vad som helst. Du kan alltså täcka in såväl arbetskraftskostnader som materialkostnader. Genom att använda rotavdraget på 30 % av arbetskostnaden slipper du ta ett onödigt högt lån. Om du inte använder hela lånet till takbytet kan du kostnadsfritt betala tillbaka mellanskillnaden.

Vill du veta mer om de privatlån vi förmedlar? Kontakta oss gärna!

Vanliga frågor och svar – Byta tak

Vad kostar ett takbyte?

Kostnaden för att byta tak varierar beroende på vilket förarbete som krävs och vilket material du väljer. Ett takbyte som utförs av en byggfirma brukar kosta mellan 800 och 1 800 kronor per kvadratmeter, inklusive material.

Hur lång är livslängden på ett tak?

Takmaterial håller olika länge och kräver olika mycket underhåll. Rekommendationen är att byta tak med 30–50 års mellanrum, men välgjorda och välskötta tegeltak kan klara sig bra i 100 år eller mer.

Ska man måla eller byta taket?

Om ditt tak inte är alltför slitet kan det räcka med att måla det. En professionell takmålning skyddar bra mot väder och vind och brukar ha en garantitid på åtta år. Å andra sidan håller ett helt nytt tak fyra gånger så länge.

Vilket slags tak är billigast?

Plåttak och papptak är de två budgetalternativen. Plåt kostar 80–120 kronor och papptak endast 40–80 kronor per kvadratmeter.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners