Byta fönster – kostnader och vad du bör tänka på

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Kostnad för att byta fönster
Energieffektiva val
Så får du ner priset
Kostnad för att byta fönster
Energieffektiva val
Så får du ner priset

Ett fönsterbyte kan vara mer eller mindre avancerat och kosta olika mycket beroende på fönstersort. Ett klassiskt 2-glasfönster är exempelvis billigare än en takkupol, och vill du att fönstren ska vara energieffektiva kostar det också mer. Här tittar vi närmare på vad det innebär att byta fönster.

Vad kostar det att byta fönster?

Att byta fönster är ett ganska stort projekt – speciellt i hus – och de flesta behöver anlita hantverkare. Dessutom kan resekostnader, hyra av maskiner och ställningar och liknande tillkomma.

Ett fönster kostar från 1 000 kronor och uppåt. Arbetskostnaden brukar bli någonstans mellan 1 000 och 4 500 kronor per fönster

3 saker som påverkar priset

Det är framför allt tre saker som avgör hur mycket det kostar att byta fönster:

  • Hur många fönster som ska bytas
  • Vilken typ av fönster du vill byta till
  • Storleken på fönstren

När du vet detta kan du enkelt ta in offerter från olika tillverkare och leverantörer för att jämföra fönsterpriser. Kom ihåg att fönster är mer än bara glasrutor. Materialet och kvaliteten på dina fönsterkarmar kommer också att påverka slutpriset. Dessutom måste du räkna in kostnader för foder, isolering, fönsterbräda och fönsterplåt.

Olika fönster att välja mellan

Träfönster, PVC-fönster och aluminiumfönster är de vanligaste varianterna på marknaden.

Träfönster

Träfönster finns i alla möjliga modeller och är lätta att anpassa efter arkitekturen på din bostad. De är också förhållandevis billiga. En stor fördel med träfönster är att du kan slipa eller måla om dem i takt med att du renoverar om eller gör andra förbättringar på ditt hus. Nackdelen är att trä bryts ned, vilket gör att du måste byta ut fönstren vart tjugonde år. Ett träfönster kostar från 1 200 kronor och uppåt.

PVC-fönster

PVC är en typ av plast. Därför påverkar PVC-fönster miljön mer än trä vid både framställning och återvinning. Det kompenseras dock av att PVC-fönster är hållbara, lättskötta och isolerar bra. De är dessutom de mest prisvärda fönstren på marknaden. Ett PVC-fönster kostar från 1 000 kronor och uppåt.

Aluminiumfönster

Inköpspriset på aluminiumfönster är högre än på både träfönster och PVC-fönster. Fördelen är att de är extremt hållbara och inte kräver något underhåll alls. Ett aluminiumfönster kostar från 2 500 kronor och uppåt.

Spara pengar på att köpa dyrare fönster

En tredjedel av värmeförlusten i din bostad sker via fönstren. Nya fönster av hög kvalitet är inte bara säkrare och hållbarare än äldre fönster, de hjälper även till att minska din energiförbrukning rejält. Ett exklusivare fönsterval kostar mer, men kan spara dig stora pengar i långa loppet.

Exempel på fördelar med nya kvalitetsfönster:

  • De sänker energiförbrukningen
  • De ljudabsorberar bättre
  • De är i princip underhållsfria (såvida du inte väljer träfönster)
  • De skapar ett jämnare inomhusklimat mellan sommar och vinter
  • De kan skydda bättre mot inbrott

Vad är U-värdet?

U-värdet är måttet på hur pass isolerat ett fönster är och hur mycket värme materialet släpper igenom. Ju lägre U-värde, desto högre isoleringsförmåga. När värmen inte försvinner genom fönstren kräver uppvärmningen av bostaden mindre energi. Det är bra för både miljön och din ekonomi.

2-glas eller 3-glas?

När du ska byta fönster kommer du snabbt ställas inför valet mellan 2-glas och 3-glas. Begreppen syftar på om fönstren innehåller två eller tre glasskivor, vilket påverkar både ljudabsorberingen, isoleringen och inomhusklimatet. Både moderna 2-glas och 3-glas faller under kategorin isolerglas, men då 2-glas har ett lite högre U-värde rekommenderas de endast till källarfönster och sommarbostäder. För året runt-bostäder säger Boverkets rekommendation att du alltid ska välja 3-glas när du byter fönster.

Kan jag byta fönster själv?

Det kan absolut vara lönsamt att byta fönster på egen hand, men samtidigt är det viktigt att installationen blir helt korrekt för att dina fönster ska ge den önskade effekten. En felaktig fönsterinstallation kan i längden bli dyrare, då en fackman ändå kommer att behöva göra om arbetet.

Att byta ett fönster inkluderar många olika moment. Bland annat följande:

  • Utrivning av det gamla fönstret
  • Rensning av gammal smuts, fogskum och isolering
  • Kontroll av mått
  • Montering av karmskruvar, stödklossar och bärklossar
  • Inlyftning och montering av fönstret
  • Drevning – isolering av utrymmet mellan väggreglarna och fönsterkarmen
  • Montering av fönsterfoder och täcklister

Behöver jag bygglov för att byta fönster?

Om dina nya fönster innebär en väsentlig ändring av fasaden behöver du bygglov. Bedömningen är individuell, men även till synes små förändringar kan anses vara väsentliga för byggnadens karaktär. Startpriset för en ansökan om bygglov är 10 000 kronor.

Låna pengar - ansök i formulär

Hur får jag ner kostnaderna när jag ska byta fönster?

Att köpa in det nödvändiga materialet och göra arbetet själv är det bästa sättet att få ner kostnaderna. Samtidigt kräver fönsterbyten en del förkunskaper och stor noggrannhet. Om du istället anlitar en erfaren byggfirma kan du vara säker på att jobbet blir fackmannamässigt utfört.

Här är 5 tips för att göra bytet av fönster billigare:

  • Använd rotavdraget
    Du kan söka skattereduktion för 30 % av arbetskostnaden när du byter fönster. Det maximala rotavdraget per person och år är 50 000 kronor. Är ni flera i hushållet kan ni slå samman era rotavdrag. Förmånen gäller endast för hus och fritidshus, inte om du bor i bostadsrätt eftersom fasad och yttre arbeten då är bostadsrättsföreningens ansvar.
  • Ta in så många offerter du kan
    Priserna på både fönster och byggfirmor varierar kraftigt. Läs på om olika fönstermodeller för att se vad som passar din bostad bäst och välj inte första bästa hantverkare. Stirra dig heller inte blind på priset utan tänk långsiktigt, då dyrare fönster ofta betalar sig i längden. Dessutom ökar exklusiva materialval värdet på din bostad inför en eventuell försäljning.
  • Förhandla
    Alla fönsterleverantörer och byggfirmor vill ha dig som kund. Här har du ett gyllene tillfälle att ställa dem mot varandra och förhandla fram bättre villkor och pris.
  • Specificera alla kostnader
    Be din hantverkare att skriva ner alla kostnader var för sig. På så sätt får du en bättre bild av priset och vad ni kommit överens om. Efter avslutat arbete kan ni tillsammans göra en inofficiell besiktning för att se att allt i avtalet uppfyllts. Det är mycket lättare – och många gånger billigare – att justera felaktigheter i ett tidigt skede än efteråt!
  • Ta hand om dina fönster
    Vissa fönster behöver mycket kärlek och omsorg, andra står pall för det mesta i väderväg. Om du väljer träfönster är det extra viktigt att du inte låter dem förfalla. Det gör bara att det blir dyrare nästa gång det är dags att byta.

Går det att låna till att byta fönster?

Att byta fönster är en investering som vanligtvis betalar sig på både kort och lång sikt. Fönsterbyten kan inkludera alltifrån ansökan om bygglov till köp av material och att anlita en byggfirma. Detta kan du finansiera med ett privatlån.

En ansökan, många långivare

Via oss kan du ansöka om privatlån från över 40 banker och långivare med en och samma ansökan. Genom att låta långivarna konkurrera om dig som kund kan du vara säker på att få bästa möjliga ränta utifrån dina personliga ekonomiska förutsättningar.

Ansök direkt eller kontakta oss så hjälper vi dig att hitta ett bra privatlån!

Vanliga frågor och svar – Byta fönster

Vad kostar det att byta ut alla fönster i huset?

Priset för att byta ut alla fönster i ett normalstort hus brukar likställas med kostnaden för att renovera köket. Räkna med en kostnad på runt 100 000 kronor om du inte utför arbetet själv.

Varför ska man sätta in nya fönster?

Precis som nya vitvaror är nya fönster väldigt mycket mer energisnåla än äldre varianter. Förutom att du sparar pengar är ljudisoleringen, livslängden och säkerheten högre i nya fönster.

Vad kostar 3-glasfönster?

Det finns 3-glasfönster som kostar drygt 1 000 kronor. Tänk dock på att dyrare fönster kan vara en bättre investering långsiktigt.

Vad händer om jag byter fönster utan bygglov?

Om du byter fönster utan bygglov riskerar du att få betala en sanktionsavgift. Avgiften måste betalas även om du skulle få bygglov i efterhand.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners