Bergvärme – så mycket kostar det

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 32,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 32,99% (Uppdaterat november 2024).

Kostnaden för bergvärme
Fördelar och nackdelar
Det påverkar priset
Kostnaden för bergvärme
Fördelar och nackdelar
Det påverkar priset

Bergvärme är lagrad solvärme som pumpas upp till värmepumpar via borrhål i marken. Totalkostnaden för material och installation av bergvärme brukar ligga mellan 100 000 och drygt 200 000 kronor, beroende på arbetets omfattning och typ av värmepump.

Här går vi igenom fördelar och nackdelar med bergvärme och jämför med andra typer av uppvärmning.

Hur fungerar bergvärme?

Varmvatten och uppvärmning står för de största energikostnaderna i ditt hus. Då bergvärme är grundvattenslagrad energi som utvinns med hjälp av en bergvärmepump och skickas vidare in i bostadens uppvärmningssystem, blir energikostnaderna låga.

Är bergvärme billigt?

Ja, du kan räkna med att minst halvera energikostnaderna om du installerar bergvärme. Du börjar spara pengar så fort systemet är installerat och många gånger ökar värdet på din bostad rejält om du byter till bergvärme. Inte minst för att bergvärme har låg miljöpåverkan jämfört med många andra energikällor.

Vad kostar installationen av bergvärme för en normalstor villa?

I snitt kostar det omkring 150 000 kronor att byta till bergvärme. Priset kan påverkas både upp och ner beroende på:

Tomtens förutsättningar

För att bergvärmeanläggningen inte ska förstöra grundvattnet och för att motverka jordras, måste foderrör installeras från markytan ned till berggrunden. Foderrör kostar mellan 500 och 900 kronor per metern, så totalkostnaden beror på hur jorden på din tomt ser ut. Foderrör kostar mer än själva borrningen som ligger omkring 300 kronor per meter.

Läs mer: Köpa tomt och bygga hus

Val av värmepump

Värmepumpar varierar stort i prestanda och pris. Dyrast är dock inte nödvändigtvis bäst, då dina energibehov styr vilken värmepump som passar bäst för din bostad. Din installatör kan hjälpa dig att hitta en modell som är rätt dimensionerad för ditt hushåll. Prisspannet på värmepumpar ligger mellan 60 000 och 120 000 kronor.

Billigare med rotavdraget

Du har rätt till rotavdrag med 30 % av arbetskostnaden för att installera bergvärme. I arbetskostnaden ingår borrning och installation av rör och värmepump. Tillsammans utgör dessa ca 35% av totalkostnaden. Om du får en offert på 150 000 kronor betalar du alltså 134 250 kronor totalt efter rotavdrag.

Hur kan jag finansiera installationen av bergvärme?

Om du saknar sparpengar till installationen av bergvärme finns det ett antal alternativ.

Utöka ditt bolån

Du kan exempelvis få loss kapital genom att låna på huset, vilket innebär att du utökar ditt befintliga bolån. Kom ihåg att en utökning av bolånet innebär högre belåningsgrad och eventuellt höjd amortering.

Ta ett privatlån

Du kan även ta ett privatlån till installationen av bergvärme. Via oss kan du ansöka om privatlån från över 40 banker och långivare samtidigt, vilket gör att du snabbt och enkelt hittar det bästa alternativet för dig, med endast en kreditupplysning via UC.

Oavsett om du utökar ditt befintliga bolån eller tar ett privatlån, är bergvärme en väldigt säker investering som betalar av sig på sikt. Vi kan hjälpa dig att hitta både bolån och privatlån. Fyll i din ansökan så hör vi av oss!

Läs också: Måla om huset – kostnad & tips

Vad är nackdelen med bergvärme?

Nackdelen är att de initiala kostnaderna för bergvärme – det vill säga material, borrning och installationsarbete – är höga. Du kan dock räkna med att investeringen betalar sig på mellan fem och tio års sikt.

På tio år förlorar du alltså mer pengar på att ha kvar ett dyrt system som exempelvis direktverkande el. Bergvärmepumpen behöver bytas ut efter 15–20 år.

Vad krävs för att installera bergvärme?

De flesta hus med berggrund kan ha bergvärme. Det måste dock finnas möjlighet till minst 20 meters avstånd mellan borrhålen ner i berggrunden.

Läs också: Dränering – kostnad & tips

Är bergvärme det mest ekonomiska alternativet?

Utetemperatur och elpris är två faktorer som styr kostnaden för olika värmesystem. Här är fem vanliga alternativ, listade från det dyraste till det billigaste i genomsnitt:

Olja

Olja är det dyraste och minst miljövänliga uppvärmningssättet. En gammal oljepanna med lägre verkningsgrad innebär högre kostnad än en modernare oljepanna med 90 % verkningsgrad. I tider av höga elpriser kan dock olja vara ett tillfälligt billigare alternativ än el.

Direktverkande el

Direktverkande el innebär att energin fördelas via ledningar till husets radiatorer eller golvvärme. Direktverkande el är väldigt dyrt vid höga elpriser, men har låg investeringskostnad och är enkel att reglera.

Kom ihåg att ett billigare alternativ som bergvärme eller solceller har en hög investeringskostnad, så om du inte kommer att bo kvar i ditt hus en längre tid kan det ändå bli billigare med direktverkande el.

Fjärrvärme

Om det finns ett fjärrvärmenät i området där du bor kan du ha fjärrvärme som källa. Den stora fördelen, förutom att det är billigt, är att fjärrvärme inte kräver något underhåll på din bekostnad. Ibland är anslutningen obligatorisk i området, vilket gör att du inte kan byta till en annan värmekälla.

Läs också: Kostnad för att bygga ut huset

Bergvärme

Bergvärme är både miljövänligt och billigt i längden, men installationskostnaden är högre än på andra lösningar. Ett alternativ är att istället installera en nästan lika effektiv luft-vatten-värmepump. Oavsett vilken modell du väljer bör du se över isoleringen i ditt hus i samband med installationen, då det är avgörande för att värmepumpen ska fungera så effektivt som möjligt.

Solceller

En solcellsanläggning på taket eller tomten skapar förnybar energi genom att lagra el från soliga dagar. Elen som blir över kan du sälja till elbolagen. Om dina solceller inte genererar tillräckligt mycket energi kan du dock behöva komplettera med en annan värmekälla under de kallare delarna av året. Att installera solceller är en stor men bra investering för framtiden och gör på sikt att du kan värma upp ditt hus gratis eller till och med tjäna pengar på din energilösning.

Läs mer: Solcellslån

5 fördelar med bergvärme

1. Bergvärme är en bra investering

Om du planerar att bo kvar i ditt hus på lång sikt är bergvärme definitivt en bra investering, då du får igen pengarna på mellan fem och tio år. Den lagrade energin i berggrunden kan minska dina uppvärmningskostnader med omkring 80 % jämfört med en dyr lösning som direktverkande el.

Bergvärme är extra bra för stora hus där uppvärmningskostnaderna generellt är väldigt höga. Dessutom är det värdehöjande för din bostad ur ett marknadsperspektiv – folk som ska köpa hus tittar extra noga på uppvärmningskostnaden.

2. Bergvärme är yteffektivt

Medan andra liknande lösningar – som jordvärme och solceller – kräver mycket utrymme, räcker det med att borra ett hål i marken för att installera bergvärme.

3. Bergvärme kräver minimalt underhåll

Till skillnad från många äldre system kräver bergvärme i princip inget underhåll alls. Livslängden för materialet som används i rör och värmepumpen är dessutom väldigt lång. Ditt bergvärmesystem behöver endast ses över eller bytas ut vart tjugonde år enligt rådande riktlinjer.

4. Bergvärme är miljövänligt

Bergvärme tillvaratar solenergi lagrad i berggrunden. Då bergstemperaturen är stabil över året är energiflödet pålitligt. Under sommarhalvåret kan du istället använda det till att generera kyla.

5. Bergvärme är energieffektivt – högt SCOP-värde

Bergvärme har högt SCOP-värde, vilket anger hur många kilowatt värmepumpen genererar per förbrukad kilowatt el. Bäst effekt får systemet om du har golvvärme i bostaden. Då den värmeavgivande ytan i golvet är större än hos radiatorer kan vattentemperaturen i systemet vara längre. Något som ökar verkningsgraden i värmepumpen.

Vanliga frågor och svar – bergvärme

Vad blir månadskostnaden för bergvärme?

Månadskostnaden varierar beroende på husets storlek och på hushållets individuella behov. Men kostnaden brukar ligga mellan 350 och 650 kronor per månad.

Är bergvärme alltid lönsamt?

Bergvärme bör främst ses som en långsiktig investering. Återbetalningstiden för en värmepump är minst fem år – därefter är bergvärme mycket lönsamt. Om du vet att du ska flytta inom ett par år är det inte en lika bra investering, även om det höjer marknadsvärdet på bostaden.

Finns det speciella bidrag för att installera bergvärme?

Du kan få rotavdrag med 30 % av arbetskostnaden för installationen av bergvärme. Arbetskostnaden räknas som ett schablonbelopp motsvarande 35 % av totalkostnaden. Den största kostnaden är bergvärmepumpen, som inte är avdragsgill.

Kräver bergvärme bygglov?

Nej, däremot behöver du ett tillstånd från miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners