Mäklararvode – mäklarens ersättning för att sälja din bostad

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

kr

           
Lånetid

år

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med NaN års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på NaN betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad är ett mäklararvode?
Olika typer av mäklararvode
Det ingår i priset
Vad är ett mäklararvode?
Olika typer av mäklararvode
Det ingår i priset

Om du vill sälja din bostad på egen hand går det alldeles utmärkt. Men att anlita en mäklare gör oftast affären både enklare, snabbare och smidigare. Mäklararvodet är den ersättning mäklaren tar ut för försäljningen. Här tittar vi närmare på mäklararvode och relaterade kostnader!

Vad är mäklararvode?

Mäklararvodet är ersättningen du betalar till fastighetsmäklaren som säljer din bostad. För att undvika missförstånd längs vägen är det viktigt att tydligt diskutera och fastställa mäklararvodet innan försäljningsprocessen påbörjas.

Hur stort är ett mäklararvode i procent?

Det finns mängder av fastighetsmäklare i Sverige och prisspannet är stort. Mäklararvodet beror bland annat på var i landet du bor, hur pass profilerad mäklaren är och värdet på din bostad. Generellt får du räkna med ett mäklararvode på mellan 1–7 % av försäljningspriset, men det kan också bli betydligt dyrare än så.

Finns det olika typer av mäklararvoden?

Det finns många olika varianter på mäklararvoden. Här är de tre absolut vanligaste:

Fast mäklararvode

Med ett fast arvode vet du som säljare exakt hur mycket försäljningen kommer att kosta. Om slutpriset blir högt tjänar du på ett fast arvode, men skulle du inte komma upp till det önskade försäljningspriset hade ett rörligt pris varit mer gynnsamt. Det genomsnittliga fasta mäklararvodet ligger på cirka 55 000 kronor.

Rörligt mäklararvode

Rörligt mäklararvode innebär att mäklaren får en överenskommen procent av köpeskillingen. Vid ett lågt slutpris kostar det mindre och vid ett högt slutpris mer. Fördelen för dig som säljare är att mäklaren får ett verkligt incitament att göra en bra försäljning som gynnar er båda. Det genomsnittliga rörliga mäklararvodet ligger på cirka 68 000 kronor.

Arvodestrappa

En arvodestrappa ger mäklaren en procentuell ersättning upp till en förutbestämd nivå, och om budgivningen överstiger detta belopp ökar procentandelen för den överstigande summan. Även denna variant ger mäklaren incitament att få upp slutpriset eftersom det innebär att arvodet blir högre. Det genomsnittliga mäklararvodet med denna modell ligger på cirka 66 000 kronor.

Hur beräknas provisionen vid en bostadsförsäljning?

Ett vanligt upplägg är att grundarvodet gäller upp till ett visst försäljningsbelopp. Om du exempelvis sagt att du vill ha 5 miljoner kronor för din bostad och ni inte når upp till beloppet, tar mäklaren endast ut grundarvodet.

På allting över 5 miljoner kronor betalar du en överenskommen extra procentandel. Provisionsdelen är ofta förhandlingsbar medan grundarvodet brukar vara fast.

Vad ingår i ett mäklararvode?

I mäklararvodet ingår normalt sett marknadsföringskostnader inklusive fotografering och visningar. Budgivning, deponering av handpenningen samt juridiska tjänster ingår också. Detta är dock inte skrivet i sten, så det är väldigt viktigt att du vet exakt vad som ingår innan ni skriver ett avtal.

Speciellt då ett kontrakt oftast innebär ensamrätt på försäljningen inom en viss tidsram. Om du skulle upptäcka att viktiga delar saknas i avtalet kan det vara svårt att dra sig ur i förtid.

Vad ingår inte i ett mäklararvode?

Förenklat kan man säga att allt avgörande som rör själva affären ingår i mäklararvodet. Men det finns också många relaterade kostnader som inte ingår. Här är några av de vanligaste:

Annonsering

Hemnet är den största marknadsplatsen för bostäder i Sverige. Din bostadsannons ingår vanligtvis inte i mäklararvodet. Priset startar runt 2 000 kronor och det finns även tilläggstjänster som gör att din annons får bättre exponering på sajten.

Läs mer: Allt om att annonsera på Hemnet

Värdering

En försäljning börjar ofta med en värdering av bostaden. Värderingen ger en fingervisning om marknadspriset, men kan också användas för att låna pengar på bostaden hos din bank.

En värdering kostar egentligen ett par tusen kronor och ingår inte i mäklararvodet, men många mäklare erbjuder ändå gratis värderingar i hopp om att vinna dig som kund.

Läs mer: Värdera din bostad online

Styling

Hur bostaden presenteras och upplevs på visningen kan spela stor roll för slutpriset. Styling ingår ibland, men då brukar mäklararvodet ligga en bit över genomsnittet.

Att styla en normalstor lägenhet kostar omkring 30 000 kronor. Branschkunniga menar att det oftast är väl investerade pengar.

Städning

Det är väldigt viktigt att bostaden är ren och fräsch vid visningstillfället. Säljaren ansvarar alltid själv för detta samt för flyttstädningen inför tillträdesdagen.

Kom ihåg! Vad som ingår i mäklararvodet är förhandlingsbart. Du bör alltid försöka baka in så mycket som möjligt i priset.

Är mäklararvodet olika mellan bostadsrätt och villa?

Ett mäklararvode behöver inte vara högre bara för att du säljer en villa, men husförsäljningar är i regel mer komplicerade och tar längre tid än bostadsrättsförsäljningar. Det speglas också i mäklarnas arvoden.

Det genomsnittliga arvodet för en bostadsrätt ligger på omkring 65 000 kronor, strax under 3 % av försäljningspriset. Genomsnittet för en villa ligger på omkring 72 000 kronor, cirka 3,2 % av försäljningspriset.

Är mäklararvoden för höga?

Mäklarbranschen har fått mycket kritik för prisnivån, men samtidigt ingår mycket i priset som är lätt att ta för givet. Marknadsföringen är kanske den svåraste biten att lösa på egen hand, då bostadsköpare oftast går genom mäklare när de vill se och köpa bostäder.

En bostadsaffär kan gå väldigt snabbt eller dra ut på tiden, och mäklaren måste ta höjd för det senare. En annan fördel med att anlita en mäklare är att du själv slipper förhandla med spekulanterna.

Läs också: Köpa hus utan mäklare

Är mäklararvodet avdragsgillt?

Mäklararvodet får alltid dras av i deklarationen. Hur du redovisar det beror på om du gick med vinst eller förlust. Om du sålde med vinst minskar du det skattepliktiga beloppet genom avdraget, och vid förlust får du i stället högre skatteåterbäring.

Precis som med alla andra avdrag är det viktigt att du sparar kvitton och fakturor till deklarationen.

Läs också: Ränteavdrag på bolån

Är mäklararvodet förhandlingsbart?

Att förhandla om mäklararvodet är vanligt. Både vad gäller själva priset och vad som ingår i det. Mäklare är ofta öppna för diskussion och kan exempelvis gå ner i pris om du kan ge dem flera bostäder att sälja.

Måste jag sälja om jag anlitat en fastighetsmäklare?

Du bestämmer själv till vem du vill sälja din bostad, när och för hur mycket! Eftersom konkurrensen om kunderna är så stor brukar mäklare endast ta betalt om bostaden blir såld.

Det är också väldigt vanligt att byta mäklare om en försäljning inte går som det var tänkt, och då betalar du normalt inget arvode alls. Men om du kommer upp i det försäljningspris ni estimerat och ändå väljer att inte sälja, kan du med all rätt bli svartlistad hos mäklaren.

Vad händer om bostaden inte blir såld?

Det finns flera vägar att gå om en bostad inte blir såld. Antingen bestämmer ni er för att ta bort annonsen och försöka igen när det gått en tid. Eller så avbryter ni samarbetet och du får testa med en annan mäklare i stället.

Om uppdraget inte förlängs brukar många mäklare välja att helt avstå från arvodet, men vid komplicerade försäljningar som dragit ut på tiden kan det bli tal om en avgift för nedlagt arbete. Det är väldigt viktigt att ni avtalar om detta innan processen påbörjas.

Innan du anlitar en mäklare

Kom ihåg att läsa på om varje mäklare innan du bestämmer dig. En nyexaminerad mäklare kan ofta erbjuda ett lägre pris, men en erfaren mäklare med ett brett kontaktnät kan leda till en snabbare och bättre affär i slutändan. Ta alltid in flera offerter för att jämföra priser.

Funderar du på att köpa bostad och vill ha hjälp att hitta ett bolån? Kontakta oss!

Vanliga frågor och svar – Mäklararvode

Vad är ett mäklararvode?

Mäklararvodet är ersättningen till fastighetsmäklaren som förmedlar din bostad till köparen. När du anlitar en mäklare upprättar ni ett förmedlingsuppdrag som gäller under en överenskommen tid, vanligtvis tre månader.

Går det att pruta på mäklararvodet?

Fastighetsmäklare verkar på en av de mest konkurrensutsatta marknaderna i Sverige. Priset och villkoren kan därför vara flexibla. Framgångsrika fastighetsmäklare brukar dock hålla fast vid sina priser, då deras kundbas är så stor.

Får man dra av mäklararvodet?

Precis som med styling och andra omkostnader kring försäljningen av din bostad är mäklararvodet avdragsgillt i deklarationen. Vid vinst får du dra av arvodet och vid förlust får du igen mer på skatten.

Vilket slags mäklararvode är vanligast?

Fast mäklararvode och provision är de vanligaste varianterna. Ett fast arvode gör att du vet exakt vad mäklarens insats kommer att kosta dig, medan ett provisionsbaserat arvode skapar ett incitament för mäklaren att anstränga sig mer för ett högt slutpris.

Våra partners