Lån med säkerhet – så funkar det
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med NaN års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på NaN betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).
Vad är egentligen ett lån med säkerhet? Hur skiljer det sig från ett lån utan säkerhet och vad är viktigt att tänka på när du ska ansöka? Här reder vi ut allt du behöver veta om att ta ett lån med säkerhet.
Vad är ett lån med säkerhet?
Lån med säkerhet innebär att du ställer något av värde som säkerhet för lånet. Om du inte klarar av att betala tillbaka lånet har långivaren rätt att ta denna säkerhet från dig för att betala för lånet. Detta gör att risken för långivaren minskar vilket i sin tur kan resultera i en lägre ränta för dig som låntagare.
Exempel: Lån med hus som säkerhet
Om du äger ett hus är chansen stor att du har tagit ett lån med säkerhet för att finansiera husköpet. Bolånet är nämligen ett av de vanligaste lånen med säkerhet. När du tar ett bolån ställer du den bostad du ska köpa som säkerhet för lånet. Utan bostaden som säkerhet skulle inte banken vara villig att låna ut flera miljoner till dig – och det är samtidigt den som gör att du kan en förhållandevis låg ränta på ett så stort lån. Samtidigt innebär det att långivaren kan välja att ta huset ifrån dig om du misslyckas med återbetalningen – för att täcka för förlusterna.
Andra lån med säkerhet
Utöver bolån finns det andra typer av lån med säkerhet. Exempel på detta är billån med fordonet som säkerhet och lån med aktier som säkerhet. Då ställer du helt enkelt din bil eller din aktieportfölj som säkerhet för lånet. På samma sätt som med bolånet kan långivaren alltså ta din bil eller din aktieportfölj från dig om du skulle misslyckas med återbetalningen av lånet.
Detta gäller för billån med säkerhet
När du vill låna pengar med bil som säkerhet finns det vissa krav du måste uppfylla. Dels kommer du behöva finansiera en kontantinsats på 20 % av bilens pris. Detta eftersom du som mest kan låna upp till 80 % av bilens värde. Andra krav kan vara att bilen måste köpas av en auktoriserad bilhandlare eller att bilen inte har överstigit en viss ålder. Kraven varierar dock mellan långivare.
Detta gäller för lån med aktier som säkerhet
Ett aktielån – eller värdepapperskredit – innebär att du lånar med värdepapper som säkerhet. Detta kan du göra om du exempelvis vill skapa extra avkastning i din aktieportfölj. Du kan låna med aktier som säkerhet hos exempelvis Avanza och Nordnet.
Skillnaden på lån med och utan säkerhet
När man talar om lån utan säkerhet syftar man ofta på privatlån – även kallat blancolån. Precis som namnet “lån utan säkerhet” antyder innebär denna typ av lån att du inte behöver lämna någon säkerhet för lånet. Om du misslyckas med återbetalningen kan långivaren alltså inte ta något ifrån dig. Däremot innebär det stora negativa konsekvenser för din kreditvärdighet.
Eftersom ett lån utan säkerhet innebär en högre risk för långivaren kommer dessa lån ofta med högre ränta jämfört med lån med säkerhet.
Krav för lån med säkerhet
Kraven för att få ta ett lån med säkerhet, som exempelvis ett bolån, är olika beroende på vilken långivare du vänder dig till. Grundkraven brukar dock vara att:
- Du ska vara minst 18 år gammal – i vissa fall har bankerna högre ålderskrav
- Du ska vara folkbokförd i Sverige
- Du ska inte ha några betalningsanmärkningar – det finns dock vissa aktörer som möjliggör bolån med betalningsanmärkning
- Du ska ha en regelbunden inkomst.
Vid lån med säkerhet som bolån och billån behöver du även kunna finansiera en kontantinsats. 15 % är krav för bolån och 20 % brukar vara standard för fordonslån.
Lån med bostaden som säkerhet – så går processen till
Oavsett om det är ett bolån eller någon annan typ av lån med säkerhet som du ska ansöka om så går låneprocessen till på ungefär samma sätt. Så här ser en bolåneprocess ut:
1. Hitta en långivare
Jämför olika långivare och deras erbjudanden hos oss för att hitta en bättre ränta och bra villkor som passar just din ekonomiska situation.
2. Ansök om lånelöfte
När du vet ungefär hur mycket du vill låna är det dags för dig att skaffa ett lånelöfte. Du fyller i en ansökan online där du ger information om din ekonomiska situation.
3. Kreditupplysning
Långivaren kommer att göra en kreditupplysning för att kontrollera din kreditvärdighet. Ju högre kreditvärdighet du har desto lättare är det att få ett lån med säkerhet beviljat. Långivaren kommer i samma veva göra en bedömning av värdet på bostaden.
4. Gå på visning och buda
När du fått ditt lånelöfte är det dags för dig att gå på visning och buda på den bostad du vill ha.
5. Ansök om bolån
När du vunnit budgivningen kontaktar du den långivare du har valt och ansöker om bolån. Det är viktigt att du gör detta innan du skriver på några papper hos mäklaren – detta då banken vill godkänna bostaden först.
6. Godkännande och signering
När långivaren har granskat din ansökan kommer de att fatta ett beslut. Om din ansökan godkänns kommer de att skicka dig ett låneerbjudande med ränta och villkor.
7. Skriv kontrakt hos mäklaren och betala kontantinsats
När din bolåneansökan blivit godkänd skriver du kontrakt med mäklaren och betalar en handpenning på 10 % av bostadspriset. Resterande kontantinsats betalar du vid överlåtandet av bostaden.
8. Återbetalning
När du fått ditt lån utbetalt börjar du göra månatliga betalningar enligt de överenskomna villkoren.
Tänk på detta när du ska ta ett lån med säkerhet
Att ta ett lån med säkerhet, som ett bolån, kräver sin lilla dos planering. Först och främst och kanske viktigast av allt är att du redan innan du ansöker bör vara säker på att du faktiskt har råd att låna pengar. Det kan vara bra att räkna ut vad bolånet kommer kosta dig i månaden och hur mycket du har råd att avsätta varje månad.
Tänk på att det utöver amortering tillkommer ränta och ibland även andra avgifter.
Har du råd med kontantinsats?
När du ska ta ett billån eller ett bolån behöver du kunna finansiera en kontantinsats, vanligtvis 15–20 % av köpeskillingen. Fundera på om du har råd att betala denna själv eller om du behöver låna till kontantinsatsen.
Ska du ha fast eller rörlig ränta – eller både och?
När du tar ett lån med säkerhet, som ett bolån, kan du välja mellan fast ränta eller rörlig ränta. En fast ränta ger dig stabila månatliga betalningar och kan skydda dig från räntehöjningar. Å andra sidan kan en rörlig ränta vara lägre än en fast ränta beroende på marknadsräntan. Valet beror på din risktolerans och huruvida du har möjlighet att hantera eventuella räntehöjningar. Vanligt är att man delar upp sitt bolån med både fast och rörlig ränta.
Läs mer: Binda räntan på bolån eller inte?
Jämför lån och långivare
Räntor och villkor kan variera stort mellan olika långivare. Vi kan hjälpa dig att jämföra bolån så att du kan hitta det lån som passar dig bäst.
Så får du ett lån med säkerhet till bättre ränta
När du ska ansöka om ett lån med säkerhet, exempelvis ett bolån, finns det vissa saker du kan göra för att få en bättre ränta.
1. Jämför lån med säkerhet hos oss
Genom att jämföra bolån kan du hitta ett lån till bättre ränta och villkor. Vi samarbetar med flera långivare som välkomnar dig oavsett anställningsform och ekonomisk situation.
2. Förbättra din kreditvärdighet
Din kreditvärdighet påverkar hur stort lån du kommer att få beviljat och till vilken ränta. Du kan förbättra din kreditvärdighet bland annat genom att betala av skulder och genom att samla lån och krediter.
3. Ansök med en medsökande
Att ansöka tillsammans med en medsökande, eller medlåntagare, kan öka dina chanser till att få ett högre lån med bättre ränta. Detta beror på att långivare ser två personer som ansöker tillsammans som en mindre risk.
4. Förhandla
Var inte rädd för att förhandla med olika långivare om räntan. Ränteförhandling är ett vanligt inslag när man ansöker om lån med säkerhet.
Samla lån med säkerhet
Om du har flera olika lån kan det vara ekonomiskt fördelaktigt att samla dessa lån. Om du har ett bolån med låneutrymme kvar kan du samla dina lån genom att utöka bolånet.
Krävs att du har utrymme i bolånet
Då behöver du alltså äga en bostad som är belånad till mindre än 85 %, eftersom du inte får låna mer än 85 % av bostadens marknadsvärde.
Vill du veta mer om lån utan säkerhet eller vill du ha hjälp med att jämföra bolån för att hitta ett lån med bättre ränta? Då är du välkommen att kontakta oss!
Vanliga frågor och svar – Lån med säkerhet
Vad är ett lån med säkerhet?
Ett lån med säkerhet innebär att du måste lämna något av värde, exempelvis en fastighet eller en bil, som säkerhet för lånet. Om du inte kan återbetala lånet enligt avtalet har långivaren rätt att ta den säkerheten från dig som ersättning för lånet.
Vad gör man om man inte får lån med säkerhet?
Om du inte får till exempel ett bolån beviljat kan det exempelvis bero på flera faktorer, som inkomst eller anställningsform. Men olika bolånebanker har olika krav – och det bästa är alltid att jämföra flera aktörer för att hitta lånet som passar dig bäst.
Kan man låna med bilen som säkerhet?
Ja, du kan använda din bil som säkerhet för ett lån. Detta kallas ofta för ett billån. I dessa fall fungerar bilen som säkerhet för lånet vilket innebär att om du inte kan betala tillbaka lånet kan långivaren ta bilen från dig som ersättning för lånet.
Mer om bolån och bostadsköp
VI HJÄLPER DIG FÅ LÅN TILL BÄST RÄNTA
Våra andra tjänster
Våra partners