Köpa tomt och bygga hus – så går det till
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).
Det finns nog få drömmar som är härligare att uppfylla än den om tomtköp och husbygge. Men som med det mesta måste nöjet kompletteras med en hel del nytta – det krävs nämligen en stor dos planering och tankeverksamhet för att få tomtköpet och husbygget att flyta på. Vad ska man tänka på när man köper tomt och bygger hus? Vad kostar det och hur fungerar det med bolån inför tomtköpet? Det får du reda på här.
9 tips inför att du ska köpa tomt
1. Bestäm dig för område
Först och främst måste du bestämma dig för i vilket område du vill bo, för att därefter hålla stenkoll på både utbudet av tomter och prisnivån i ditt valda område. Utbudet hittar du bland annat via mäklare, i annonser eller via kommunens tomtkö.
2. Kontakta kommunen om bygglov
Kontakta kommunen för att veta hur det ser ut med bygglov och villkor för byggnation på tomten du är intresserad av. I vissa fall finns det redan ett existerande bygglov. Om inte, får du räkna med att betala en summa för att få bygglovet på plats.
3. Detaljplan
Kolla igenom detaljplanen för tomten du är intresserad av. I detaljplanen reglerar kommunen bland annat hur mark och vatten ska användas på tomten, vilket således talar om vad du får och inte får bygga på tomten.
4. Områdesplan
Kolla upp kommunens områdesplan. Den talar om vilken utveckling man planerar för området kring tomten.
5. Vatten, avlopp, el och fibernät
Kontrollera om tomten du är intresserad av redan är ansluten till kommunalt vatten och avlopp, el och fibernät. Om inte får du räkna med att kostnader för detta tillkommer.
6. Väderstreck och soltimmar
Besök tomten regelbundet och vid olika tider på dagen. Då får du ett hum om var solen och skuggan befinner sig på morgon, eftermiddag och kväll.
7. Kommunikationsmöjligheter och aktivitetsplatser
Se över hur bra kommunikationsmöjligheter det finns till och från tomten, samt hur långt avstånd det är till affärer, skolor och andra aktivitetsplatser.
8. Servitut
Kontrollera om det finns något servitut kopplat till tomten. Servitut innebär att andra har rätt att vistas på tomten av olika anledningar. Det kan exempelvis handla om en granne som har rätt att gena över tomten för att komma till sin tomt – något som kan påverka hur privat tomten känns.
9. Kolla om tomten är byggklar
Kolla upp om tomten är byggklar eller vad som krävs för att den ska bli det. Ibland krävs det större markarbeten som sprängning, schaktning eller pålningsarbete – vilket kan bli en relativt dyr historia.
7 tips inför husbygget
När du väl hittat en tomt du är intresserad av är det dags att börja planera för själva husbygget. Efter beviljat bygglov har du nämligen inte mer än två år på dig att påbörja bygget – om du inte har köpt tomten av helt andra anledningar. Nedan har vi listat saker som är värda att ta i beaktning innan du påbörjar husbygget.
1. Planera
Att spendera stora mängder tid på förarbete och planering må kännas trist, men det kommer underlätta enormt när husbygget väl tar fart. Innan du börjar drömma dig bortom inredning och interiör bör du alltså låta planeringsstadiet ta den tid det behöver.
2. Gör en budget
I planeringsstadiet ingår även kontakten med din bank och analyserandet av din egen ekonomiska situation. Se till att göra en tydlig budget där kostnader för allt från byggnadsmaterial till besiktning och arbetskraft inkluderas. På så sätt minimerar du risken för dyra överraskningar.
Lite längre ner har vi listat eventuella kostnader som kan tillkomma när du köper tomt och bygger hus.
3. Hitta samarbetspartner och skriv avtal
Välj de personer som ska vara inblandade i ditt husbygge med omsorg. Jämför olika entreprenörer och deras referensprojekt, pris och genomförandekapacitet.
4. Sök bygglov och lämna in alla handlingar till kommunen
Söka bygglov och lämna in eventuella övriga handlingar till kommunen kan du göra själv innan bygget påbörjas. Vanligt är dock att byggfirman du samarbetar med gör detta åt dig.
5. Välj kontrollansvarig för byggprojektet
Utse en certifierad kontrollansvarig för husbygget. Den kontrollansvarige ska bland annat se till att bygget uppfyller kraven i bygglagstiftningen, se till att kontrollplanen följs och vara med på besiktningar och kontroller. Den kontrollansvarige bör alltså vara någon du känner stor tillit till.
Läs också: Bygga utekök
6. Skaffa försäkringar
Se till att alla försäkringar är på plats när du ska börja bygga ditt hus. Om du har anlitat ett företag som ska bygga huset åt dig, är de nödvändiga försäkringarna ofta inkluderade i priset.
7. Slutbesiktning när huset är klart
När huset är färdigbyggt bör du genomföra en slutbesiktning av huset. Anlita en certifierad besiktningsperson för detta.
Läs också: Bygga altan – kostnad
Pris för tomtköp och husbygge
Det finns såklart inga exakta prisuppgifter att ange för tomtköp och husbygge, eftersom det skiljer sig otroligt mycket åt beroende på vilken tomt du vill köpa, huruvida den är byggklar eller ej samt hur stort hus du vill bygga och av vilka material.
Kostnad vid tomtköp
Köpet för själva tomten kan vara alltifrån några kronor till flera miljoner kronor. Om tomten är helt eller delvis byggklar, kommer du självklart billigare undan. Kostnader som kan tillkomma utöver köpeskillingen är bland annat:
- Kostnad för bygglov – pris cirka 13 500 kronor i genomsnitt
- Anslutning till kommunalt vatten och avlopp
- Anslutning till elnätet – pris från cirka 30 000 kronor
- Lagfart – 1.5% av köpeskillingen
- Kostnad för att göra tomten byggklar
- Geoteknisk markundersökning – pris från cirka 15 000 kronor
Kostnad när du bygger hus
Vad byggandet av själva huset kommer att kosta varierar förstås kraftigt. För ett mindre hus med icke-exklusiva materialval kan du komma ner i runt 17 500 kronor per kvadratmeter. För ett större och mer exklusivt hus får du räkna med att lägga åtminstone 30 000 kronor per kvadratmeter.
Saker som påverkar kostnaden är bland annat var huset byggs, vilka material du använder och vilken entreprenadform du väljer.
Läs mer här: Hur mycket kostar det att bygga ett hus?
Ta lån när du ska köpa tomt och bygga hus
Ibland kräver bostadsdrömmen lite ekonomisk skjuts, och att ta lån för att köpa tomt och bygga hus är relativt vanligt.
Får jag ta ett bolån för att köpa tomt?
Du får inte ta ett vanligt bolån för att köpa tomt, eftersom det inte finns en bostad som banken kan ta som säkerhet. Det du kan göra istället är att ansöka om privatlån för att finansiera ditt tomtköp. Då kan du ha möjlighet att låna upp till 600 000 kronor. Är ni två personer som ska köpa kan ni ta varsitt lån, och söka upp till 1 200 000 kronor.
Hur stort lån du får beviljat beror på din nuvarande ekonomiska situation – och att jämföra långivare genom oss kan hjälpa dig att få det bästa möjliga lånet.
Jämför privatlån till tomt
Det är viktigt att jämföra lån och långivare för att optimera räntan, inte minst då privatlån har högre ränta än bolån. När du jämför privatlån hos oss konkurrerar 800 000 banker och långivare om dig som kund vilket gör att du lättare kan hitta den allra bästa räntan för just dig.
Ta lån för att bygga hus
Om du vill låna pengar till husbygget kan du ta ett så kallat byggnadslån, även kallat byggkredit. Ett byggnadslån fungerar ungefär som en kontokredit, då det innebär att långivaren tillfälligt finansierar husbygget.
Långivaren betalar alltså alla fakturor för bygget och du betalar ränta på beloppet som använts. När huset är färdigt omvandlar banken byggnadslånet till ett vanligt bolån.
Har du tagit privatlån för att finansiera ditt tomtköp, kan det fungera som kontantinsats för byggnadslånet. På så sätt kan du få lägre ränta på lånet – och att ha en byggplan klar gör dina chanser till att få ett bra privatlån till din tomt större.
Vill du veta mer eller ansöka om ett privatlån till tomtköpet? Eller vill du ha hjälpt med att ta eller flytta ditt bolån? Kontakta oss!
Vanliga frågor och svar – Köpa tomt och bygga hus
Måste man bygga hus om man köper tomt?
Nja. Har du tagit byggnadslån och ansökt om bygglov, måste du påbörja ett bygge inom två år. Du kan köpa tomt utan bygglov, om du har för avsikt att använda den till något annat än ett bygge. Då har du dock inte möjlighet att beviljas ett byggnadslån.
Hur mycket kostar det att bygga hus och köpa tomt?
Kostnaden skiljer sig åt beroende på var tomten är och huruvida den är byggklar eller ej. Ett husbygge brukar i sin tur kosta absolut minst 17 000 kronor per kvadratmeter – beroende på faktorer som husstorlek och materialval.
Kan man ta bolån för att köpa tomt?
Nej, du kommer inte bli beviljad ett bolån för att finansiera ditt tomtköp. Det du kan göra för att finansiera tomten är att ta ett privatlån.
Mer om bolån och bostadsköp
VI HJÄLPER DIG FÅ LÅN TILL BÄST RÄNTA
Våra andra tjänster
Våra partners