Så går det till att köpa in sig i hus
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).
Har du och sambon börjat smida planer på att äga huset ni bor i tillsammans? Om du planerar att köpa in dig i sambons eller någon annans hus finns det en del att fundera över. Här går vi igenom vad du ska tänka på innan du köper in dig i hus samt hur det fungerar rent praktiskt.
Tänk på detta om du ska köpa in dig i sambons hus
Att köpa in sig i ett hus – oavsett om det är din sambos hus eller någon annans – är ett stort beslut som kan påverka både din ekonomi och din relation. Därför är det viktigt att du förbereder dig väl. Detta bör du tänka på när du ska köpa in dig i ett hus:
Fundera på dina mål och behov
Först och främst bör du, innan du ens börjar överväga att köpa in dig i en annans persons hus, se till att du verkligen är redo. Det är en väldigt stor investering och du bör vara helt säker på att du vill fortsätta leva i huset under en längre tid. Se därför till att fundera ordentligt på dina egna ekonomiska behov och mål.
Läs mer: Köpa hus
Bestäm dig för hur mycket du ska investera
När du har bestämt dig för att köpa in dig i huset är nästa steg att bestämma hur mycket du ska investera. Det är en viktig faktor att ha hänsyn till och du bör vara realistisk i hur mycket du har råd med.
Vanligt är att köpa in sig på hälften av marknadsvärdet, så att ni äger halva bostaden var, men det är inte ett måste. Beroende på dina ekonomiska förutsättningar kan ni komma överens om en mindre – eller större – del för dig att köpa in dig på.
Tala med en finansiell rådgivare
Det kan vara en bra idé att ta ett snack med en finansiell rådgivare för att se till att du gör en investering som passar din ekonomiska situation.
Gå in som ägare av hälften av huset
Om du vill att det ska bli så rättvist som möjligt är det klokt att betala hälften av det marknadsvärde som huset är värt idag.
Värdera huset
Det kan vara svårt att veta exakt vad huset är värt idag. Därför är det klokt att anlita en mäklare eller annan värderingsperson som omvärderar bostaden innan du köper in dig.
Det går även att få ett hum om vad bostaden är värd genom att värdera bostaden online. Det finns flera onlinetjänster som erbjuder kostnadsfri värdering. Dessa ger dig dock bara en fingervisning om vad bostaden kan vara värd baserat på försäljningshistorik i området.
Ta bolån och finansiera kontantinsats
Det finns olika sätt att gå tillväga för att köpa in sig i hus. Ett vanligt sätt är att du helt enkelt tar ett eget bolån på halva eller delar av beloppet av bostaden, som du sedan betalar till ägaren av huset. Som alltid när du tar ett bolån behöver du kunna finansiera 15 % av köpeskillingen själv – detta är den så kallade kontantinsatsen.
Läs också: Spara till kontantinsats
Så ansöker du om bolån
Att ansöka om bolån för att köpa in sig i hus går till på samma sätt som när du ansöker om bolån för att köpa en helt ny bostad, där dina ekonomiska förutsättningar styr hur stort lån du kan få och till vilken ränta.
Jämför bolån för att få lägre ränta
Det är alltid klokt att jämföra bolån och långivare innan du tar första bästa lån. Detta för att få så bra villkor och så låg ränta som möjligt. Hos oss kan du jämföra bostadslån från flera banker och långivare för att hitta det lån som passar dig bäst. Ansök i formuläret så hjälper vi dig kostnadsfritt och bindningsfritt.
Kan jag ta över delar av ägarens bolån?
Ett bolån är personligt och formas efter låntagarens ekonomiska situation. Därför kan du inte ta över ett bolån, utan du måste alltid ansöka och bli beviljad ett bolån själv.
Köpa in sig i hus – skatt
Om du väljer att köpa in dig i bostaden till marknadspris, säljs alltså halva bostaden till dig. Detta kan medföra att personen som säljer sin halva får betala skatt på eventuell vinst denna gör. Vill man slippa skatt kan man välja att istället ge bort halva huset som gåva.
Läs också: Köpa hus utomlands
Överlåtelsehandling
För att köpet ska godkännas måste det upprättas en överlåtelsehandling. Den ska innehålla en skriftlig överlåtelseförklaring och uppgifter om eventuell köpeskilling, och måste skrivas under av både dig och ägaren till huset.
Ansök om lagfart när du köper in dig i hus
När du köpt in dig i huset måste du enligt lag ansöka om lagfart hos Lantmäteriet.
Detta ska göras inom tre månader från det att ni signerat överlåtelsehandlingen. Lagfarten fungerar nämligen som bevis på att du äger huset i fråga.
Kostnad för lagfart
När du köper in dig i huset får du betala lagfartskostnaden. Den består av 1.5 % av köpeskillingen. Dessutom tillkommer en expeditionsavgift på 825 kronor.
Läs också: Ta över bolån vid separation
Lagen om samäganderätt
När du köpt in dig i huset kommer reglerna i lagen om samäganderätt att börja gälla. Det innebär bland annat att huset inte kan säljas eller renoveras utan bägge parters samtycke – oavsett om ni betalat olika mycket för huset.
Om ni inte skriver något avtal mellan er är det samäganderättslagen som gäller. Vill ni avtala bort något i samäganderätten måste ni skriva ett juridiskt bindande avtal som reglerar detta.
Skriva samboavtal när man köper in sig i hus
Om ni inte vill att samäganderätten ska gälla när du köper in dig i huset, kan ni skriva ett samboavtal. I avtalet kan ni exempelvis skriva att endast viss egendom ska delas lika mellan er om ni separerar.
Läs mer: Bodelning sambor
Ta hjälp av en jurist när du köper in dig i hus
Det finns alltså en hel del att tänka på när du ska köpa in dig i ett hus – inte minst när det kommer till det juridiska. För att överlåtelsen ska bli korrekt och för att processen ska flyta på så smidigt som möjligt är det klokt att ni tar hjälp av en jurist.
Juristen kan hjälpa er att upprätta överlåtelseavtalet samt ge er all den information ni behöver för att köpet ska vara rätt och lagenligt.
Vill du veta mer om hur det går till att köpa in sig i hus eller vill du ha hjälp med din bolåneansökan? Tveka inte att kontakta oss!
Vanliga frågor och svar – Köpa in sig i hus
Hur gör man när man köper in sig i hus?
Du kan gå tillväga på flera sätt. Det vanligaste sättet är att du tar ett eget bolån och på så sätt köper in dig i bostaden. Ägaren till bostaden kan även ge dig bostaden som en gåva – vilket dessutom innebär att ägaren inte behöver betala eventuell vinstskatt.
Hur blir man delägare i ett hus?
När du köpt delar av huset måste du själv registrera dig som ägare. Detta gör du genom att ansöka om lagfart. Lagfarten fungerar som bevis på att du äger en fastighet. Du ansöker om Lagfart hos Lantmäteriet för en kostnad på 1.5 % av köpeskillingen.
Vad säger sambolagen?
Om du köper in dig i din sambos hus gäller sambolagen. Det innebär att huset kommer ingå i en framtida bodelning om ni skulle separera. Det går att avtala bort sambolagen om man skriver ett samboavtal.
Mer om bolån och bostadsköp
VI HJÄLPER DIG FÅ LÅN TILL BÄST RÄNTA
Våra andra tjänster
Våra partners