Intresserad av att köpa hus utomlands? Här är allt du bör veta

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Tänk på detta när du köper ett hus utomlands
Så fungerar det med lån för utlandsbostad
Så gör du med skatten
Tänk på detta när du köper ett hus utomlands
Så fungerar det med lån för utlandsbostad
Så gör du med skatten

Drömmer du om en bostad i värmen? Då är du inte ensam. Att köpa hus utomlands är en spännande process som för det otränade ögat kan kännas rätt krånglig. Vad ska man egentligen tänka på när man köper hus utomlands och hur fungerar det med bolån? Det tar vi en titt på här. 

Kan man ta lån för att köpa hus utomlands?

Du kan inte ansöka om ett svenskt bolån för att köpa ett hus utomlands. Detta beror på att banker och långivare i Sverige inte kan ta en bostad i utlandet som säkerhet för lånet – vilket är ett krav för att bli beviljad ett bolån.

Så kan du finansiera ett hus utomlands

Eftersom du inte kan få bolån i Sverige för att finansiera en bostad utomlands återstår fyra alternativ:

  • Bekosta huset eller bostaden med egna pengar
  • Belåna en befintlig bostad som du äger i Sverige
  • Ansök om bolån hos en bank utomlands
  • Ansök om privatlån för bostaden

Som tidigare nämnt kan vi på Sambla inte hjälpa dig med finansieringen, men nedan går igenom möjligheter som kan finnas hos andra aktörer.

Belåna en befintlig bostad som du äger i Sverige

Om du har utrymme i din bostad för att utöka ditt befintliga bolån i Sverige kan du göra det för att finansiera ett hus utomlands. Kontakta din nuvarande bank där du har ditt bolån.

Ansök om bolån hos en bank utomlands

Det kan skilja sig väldigt mycket åt beroende på vilket land du vill köpa hus i. Jag rekommenderar att du pratar med en mäklarfirma specialiserad på bostäder just där du vill köpa, de ska ha bäst koll och kunna hjälpa dig.

Ska du köpa bostad i exempelvis Spanien, Italien eller Portugal finns det flera svenska mäklarfirmor som kan hjälpa dig. SkandiaMäklarna är en etablerad aktör i södra Europa.

Hur ansöker man om privatlån till ett hus utomlands?

Har du inte själv besparingar som täcker ett helt hus kan du ansöka om privatlån för att underlätta finansieringen av huset.

Lycka till med finansieringen av din drömbostad utomlands!

Hur köper man hus eller lägenhet utomlands? Steg för steg

När du köper ett hus utomlands måste du ta hänsyn till landets olika lagar, regler, skatter och administration. Varje land har sina egna regler och förfaranden för husköp och det är viktigt att ta hjälp för att förstå all byråkrati. Tänk på detta när du köper hus utomlands:

1. Bestäm dig för land och ort

Innan du påbörjar köpeprocessen måste du fundera på i vilket land och i vilken ort du vill bo i. Vill du bo nära vatten? Ska huset vara ett permanentboende eller en semesterbostad? Skriv en lista på alla krav du har angående område och bostadstyp.

2. Bo nära viktiga samhällsfunktioner

När du ska bo eller flytta utomlands kan det vara av större vikt att bo nära viktiga samhällsfunktioner som sjukhus och kommunikationer. Detta är extra viktigt om du ska köpa hus i ett land du inte känner till väl sedan innan.

3. Så hittar du bostäder utomlands

Att hitta själva bostaden gör du enklast online. Många stora mäklarfirmor i Sverige och bostadsplattformar som Hemnet har annonser för bostäder utomlands. Du kan även kolla på lokala mäklares hemsidor och respektive lands turistinformationer för att hitta en bostad till salu.

4. Anlita en mäklare

Den kanske viktigaste delen när du ska köpa hus utomlands är att hitta rätt mäklare. Många tror att det blir både billigare och smidigare att anlita en lokal mäklare – men faktum är att det ofta är smartare att anlita en svensk mäklare. Har du köpt bostad i Sverige och var nöjd med den mäklaren? Börja där så kan du säkert få bra rekommendationer.

Att anlita en svensk mäklare kan underlätta

Många stora mäklarfirmor i Sverige har mäklare utstationerade i flera olika länder. En svensk mäklare har koll både på den svenska köpprocessen och köpprocessen i landet du ska köpa hus i. En svensk mäklare har dessutom koll på landets lagar och regler och kan därför guida dig genom hela köpresan – både före, under och efter köpet.

Tänk på att reglerna skiljer sig åt beroende på vilket land du ska köpa hus i. Därför är det viktigt att du väljer mäklare med omsorg och att du kollar referenser innan du tar ett beslut.

5. Anlita ett juridiskt ombud

I vissa fall är det smart att anlita ett juridiskt ombud. Ett juridiskt ombud kan hjälpa dig att hålla koll på saker som fastighetsregistret, att huset inte belastas av äldre lån och vilka viktiga dokument du behöver fixa både inför bostadsköpet och flytten.

6. Boka visningsresa

Oavsett hur många drömhus du hittar online, bör du inte enbart förlita dig på foton och lokala mäklares beskrivning av huset. En god idé är att åka på visningsresa. Åk till landet du är intresserad av och titta på flera olika objekt i olika områden. På så sätt får du en ordentlig känsla både för huset och för området.

7. Läs på om lagar och regler i landet

Trots att du anlitat en mäklare som du litar på och som har koll på landets lagar och regler, är det viktigt att du själv läser på. Detta gäller inte minst dig som planerar att bo i huset permanent. Vad händer om du blir sjuk eller om du och din partner ska skilja er? Se till att du har koll på allt det juridiska som kommer med husköp och en eventuell flytt utomlands.

8. Håll ut!

Att köpa hus i Sverige tar tid – och att köpa hus utomlands kan ta ännu längre tid. Har du bestämt dig för att köpa hus i utlandet bör du låta processen ta den tid den behöver. Under tiden kan du passa på att ta reda på allt du kan om landet och området och fundera på vad du har för krav och behov.

Är det billigt att köpa hus utomlands?

Många väljer att köpa hus utomlands då de har uppfattningen om att det är billigare än att köpa hus i Sverige. Huruvida detta stämmer är omöjligt att svara på eftersom det skiljer sig stort beroende på vilket land du är intresserad av. Vissa länder är billigare än Sverige och vissa länder är lika dyra – om inte ännu dyrare. Precis som i Sverige kan bostadsmarknaden också skilja sig mellan olika områden, då populära orter ofta är dyrare medan det kan gå att fynda på mindre kända platser.

Gör en grundlig undersökning av fastighetsmarknaden i det land du är intresserad av för att ta reda på aktuella bostadspriser.

Hur fungerar det med skatteverket när man köper hus utomlands?

En bostad utomlands är inte skattepliktig för fastighetsskatt i Sverige, och den kommunala fastighetsavgiften gäller inte för bostäder utomlands. Däremot kan en kommunal fastighetsskatt i det land du bor i komma att krävas. Det beror helt på vilka regler som gäller i respektive land.

Om du i ett senare skede väljer att sälja en bostad utomlands behöver du i vissa fall betala skatt på vinsten i Sverige. Läs mer om detta på Skatteverkets hemsida.

Sammanfattning – köpa hus utomlands

Om du gör din research och tar reda på alla regler och lagar som gäller i det land du är intresserad av kan det vara en fantastisk upplevelse att köpa hus utomlands. Se till att du är förberedd och att du anlitar en pålitlig fastighetsmäklare och eventuellt juridiskt ombud för att undvika diverse fallgropar. Är du väl förberedd kommer du ta dig igenom köpprocessen hur smidigt som helst.

Vanliga frågor och svar – Köpa hus utan mäklare

Kan man få bolån för att köpa ett hus utomlands?

Du kommer inte bli beviljad ett bolån av en svensk bank eller långivare för att köpa ett hus utomlands, detta då långivaren inte kan använda den utländska fastigheten som säkerhet. I vissa fall kan du däremot få bolån i landet du ska köpa bostad i.

Hur kan jag finansiera ett hus utomlands?

Du kan ansöka om ett privatlån för att finansiera delar av eller hela köpeskillingen. Det är även möjligt att belåna en befintlig bostad i Sverige, förutsatt att bostaden inte är för högt belånad. Vi på Sambla kan tyvärr inte hjälpa dig med lån som är avsedda att användas utomlands.

Vart är det billigt att köpa hus utomlands?

Precis som i Sverige skiljer sig priserna beroende på vart i landet du vill bo. Spanien kan exempelvis vara billigt om du väljer att bo i en mindre by istället för i Madrid. Det är alltså svårt att svara på vart det är billigt att köpa hus då priserna varierar stort inom länderna.

Våra partners