Så går det till att köpa hus utan mäklare

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

kr

           
Lånetid

år

Så köper du hus utan mäklare
Så går värderingen till
Smarta tips som underlättar processen
Så köper du hus utan mäklare
Så går värderingen till
Smarta tips som underlättar processen

Säljs ditt drömhus av en privatperson som valt att inte anlita en mäklare? Då finns det en del att tänka på. Att köpa hus privat kräver nämligen att både du som köpare och personen som säljer huset har koll på alla steg i köpprocessen, inklusive de juridiska bitarna. Här har vi listat allt som är viktigt att tänka på när du köper hus privat utan mäklare.

Vad innebär det att köpa hus privat?

Att köpa hus privat innebär helt enkelt att säljaren har valt att sköta försäljningen helt utan att blanda in en mäklare. Säljaren har alltså själv direktkontakt med dig som köpare och sköter alla steg i processen – från budgivning till överföring av köpeskilling och tillträde.

Varför vill man köpa hus privat utan mäklare?

Många som väljer att sälja hus utan mäklare gör det för att slippa betala de avgifter och mäklararvoden som tillkommer när man anlitar en mäklare. Detta kräver att säljaren – och  köparen – har större koll på hur processen ska gå till för att köpet ska genomföras enligt lagens alla regler.

Fördelar med att köpa hus utan mäklare

Även du som köpare behöver alltså ta större ansvar för att allt ska gå rätt till vid bostadsköpet – vilket för vissa kan upplevas som en nackdel. Fördelen är dock att prislappen för huset ofta kan bli mindre. Dessutom är det ofta färre spekulanter på huset i fråga, då säljaren inte haft tillgång till mäklarens kontaktnät.

Checklista när du ska köpa hus utan mäklare

Trots att processen ser i princip likadan ut oavsett om du köper ett hus privat eller inte, finns det en del grejer att tänka på. Här är en underlättande checklista:

Undersök bostaden noggrant

Det är alltid viktigt att undersöka bostaden noggrant. Detta kan bli desto viktigare när du köper hus privat utan mäklare. Som köpare bör du alltså inte enbart förlita dig på säljarens uppgifter och beskrivningar av bostaden, utan du bör själv undersöka den ordentligt.

Du har undersökningsplikt

När du köper en bostad har du som köpare undersökningsplikt. Detta innebär att du har skyldighet att undersöka bostaden innan köpet genomförs. Syftet är att du ska få en god uppfattning om bostadens skick och eventuella brister.

Om du inte utför en tillräcklig undersökning innan köpet kan det leda till att du senare upptäcker fel eller brister, vilket i sin tur kan leda till konflikt mellan dig och säljaren.

Boka besiktning

För att fullgöra undersökningsplikten bör antingen du eller säljaren anlita en certifierad besiktningsperson som utför en överlåtelsebesiktning.

Dessutom kan det vara smart att besiktiga bostaden själv, trots att säljaren utfört en besiktning tidigare. Eftersom du har undersökningsplikt är det upp till dig att hitta eventuella fel. Anlita därför en oberoende, certifierad besiktningsperson som utför en besiktning inför husköpet.

Be om alla dokument

När man köper hus med hjälp av en mäklare har mäklaren ofta tagit fram alla dokument som finns kring huset. När du däremot köper hus privat, är det upp till säljaren att ta fram dessa. Var noga med att be säljaren om alla dokument. Viktiga dokument är:

Objektbeskrivning

Objektsbeskrivningen sätts vanligtvis ihop av en mäklare. När du köper hus utan mäklare bör du be säljaren om en objektbeskrivning.

Objektsbeskrivningen beskriver husets skick. Den innehåller även fakta om husets beteckning, taxeringsvärde, driftskostnader och diverse inteckningar, servitut och andra rättigheter som kan belasta huset.

Energideklaration

Be om en energideklaration. I den får du reda på vad husets energiförbrukning kostar. Läs igenom energideklarationen för att få reda på hur energieffektivt huset är och vad du kommer behöva betala för energiförbrukningen.

Övriga dokument

Har huset blivit radonbesiktigat, sanerat eller renoverat? Be om eventuella övriga dokument kring huset.

Skriv ett avtal

Den kanske viktigaste delen av alla husköp är att skriva ett avtal som följer alla juridiska bestämmelser. Vid husköp ska ett så kallat köpeavtal upprättas. Köpeavtalet kan bland annat innehålla:

  • Uppgifter om säljare och köpare
  • En överlåtelseförklaring
  • Uppgifter om bostaden
  • Uppgift om köpeskilling
  • Undertecknande av säljare och köpare
  • Datum
  • Villkor för handpenning

Dessutom är det vanligt att köpeavtalet innehåller ytterligare villkor och klausuler som specificerar diverse villkor och undantag som gäller vid försäljningen.

Klausuler i köpeavtal

Ytterligare villkor och klausuler i köpeavtalet kallas ofta för svävarvillkor. De specificerar olika villkor och undantag som gäller vid bostadsförsäljningen. Vanliga tillägg är besiktningsklausul, finansieringsklausul, försäljningsklausul och friskrivningsklausul.

Läs även: Sälja hus och bostadsrätt privat – köpekontrakt

Låt en jurist upprätta avtalet

Om du eller säljaren inte känner er helt säkra på vad ett köpeavtal ska innehålla för att det ska vara juridiskt bindande kan det vara klokt att kontakta en mäklare eller jurist som kan hjälpa er att upprätta avtalet. Om något i köpeavtalet blir fel kan det nämligen leda till att köpet inte är bindande.

Köpa hus utan mäklare – värdering

Värderingen sköts i regel av säljaren innan denne lägger ut sin bostad till försäljning. Trots att det är möjligt att värdera bostaden online, är det alltid klokast att anlita en mäklare eller annan person med kunskap om värderingar. Detta då man inför en bostadsförsäljning vill ha en så exakt värdering som möjligt.

Värdera hus som köpare

Är du som köpare osäker på om husets prislapp stämmer överens med det faktiska marknadsvärdet? För att få ett hum om vad bostaden du är intresserad av är värd kan du antingen använda dig av en onlinetjänst såsom Booli eller Blok, alternativt kolla på andra bostäder som är till salu i området och se vilket pris som begärs för dem.

Läs också: Köpa hus utomlands

Tänk på detta när du köper hus privat utan mäklare

Det finns en del att tänka på när man ska köpa hus utan mäklare. Tänk på detta:

  • Försök att i så stor mån som möjligt få skriftliga svar på alla dina frågor. Detta underlättar ifall det skulle uppstå konflikter mellan dig och säljaren.
  • Kontakta kommunen för att få information om stadsplanen, ritningar, bygglov och annat rörande bostaden och marken runtomkring.
  • Kontakta Miljökontoret för att få reda på om det har utförts en radonbesiktning i huset.
  • Ansök om lagfart. Glöm inte bort övriga kostnader för hus såsom lagfart, pantbrev och driftskostnader.
  • Förlita dig inte enbart på säljarens ord, utan se till att undersöka allt viktigt kring huset och försäljningen på egen hand också.
  • Ta juridisk hjälp. Det är alltid en god idé att anlita professionell hjälp gällande de juridiska delarna av husköpet. Om avtalet inte är juridiskt upprättat och således inte juridiskt bindande, kan det skapa stora problem.

Vanliga frågor och svar – Köpa hus utan mäklare

Kan man köpa hus utan mäklare?

Ja, det är fullt möjligt att köpa hus utan mäklare. Detta kan ibland innebära att köpeskillingen blir lägre än vad den blir när man köper hus via en mäklare. Det kräver dock ett större ansvar av både köpare och säljare för att allt ska gå rätt till.

Kan man skriva köpekontrakt själv?

Ja, det är möjligt att skriva köpekontrakt själv. Om man däremot aldrig har upprättat ett juridiskt dokument tidigare och är osäker på hur det går till, är det rekommenderat att anlita en jurist eller mäklare som kan upprätta köpekontraktet.

Måste man ha en mäklare?

Nej, det finns inget krav som säger att du måste anlita en mäklare vid en bostadsförsäljning. Däremot kan en mäklare underlätta processen. Utan mäklare behöver du som säljare ta ett mycket större ansvar för bostadsförsäljningen.

Våra partners