Köpa hus – en guide inför bostadsköpet

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så köper du hus – steg för steg
Smarta tips inför husköpet
Jämför och ansök om lånelöfte och bolån
Så köper du hus – steg för steg
Smarta tips inför husköpet
Jämför och ansök om lånelöfte och bolån

Att köpa hus lär vara en av de största investeringarna du genomför. En sådan enorm investering kräver självklart en del förberedelser. Hur går det egentligen till att köpa hus och vad är viktigt att tänka på? Allt det och lite till får du reda på här! 

Köpa hus i 12 steg

För att vägen till ditt drömhus ska gå så smidig som möjligt, går vi här igenom köpresans 12 steg – från förberedelser till överlämning av nycklar.

1. Vart vill du bo?

Det första steget är självklart att ta reda på exakt vart du vill bo. Ta hänsyn till faktorer som närhet till kollektivtrafik, skolor och arbetsmöjligheter. Letar du efter ett hus med trädgård kanske du exempelvis inte vill bo nära en trafikerad väg? Skriv ner dina krav och önskemål innan du börjar leta efter hus.

2. Fixa lånelöfte

Nästa steg är att fixa lånelöftet. Detta bör du göra i god tid då det kan gå snabbt mellan visning och budgivning. I många fall kan du inte delta i budgivningen om du inte har ett giltigt lånelöfte. Lånelöftet gäller i 6 månader från datumet det blev beviljat, och kan ge dig en fingervisning om hur mycket du kommer att få låna.

Läs också: Köpa in sig i hus

3. Hitta hus

Nu är det dags att börja leta efter drömhuset. Hus som ligger ute till försäljning hittar du antingen på vanliga bostadsplattformar som Hemnet, eller genom att kontakta mäklarkontor som arbetar i de områden du är intresserad av. Nu är det dags att ta fram den där listan på krav och önskemål som du skrev i steg ett.

4. Gå på visning

När du hittat ett hus du är intresserad av är det dags att gå på visning. Nu får du chansen att titta på huset och ställa dina frågor till mäklaren. Ta gärna med dig en vän eller familjemedlem som kan se sådant du annars kanske missar.

Tänk på detta under visningen

Det finns mycket att tänka på under en visning – inte minst när det är ett helt hus som visas. Hur är vattentrycket? Fungerar alla vitvaror? Är alla fönster i bra skick? Hur är golvet, taket och väggarna?

Det kan lätt bli överväldigande om du inte är förberedd – och risken att glömma något är stor. Därför är det bra om du har gjort en lista redan innan visningen, där du skrivit ner allt du vill kolla på.

Undersökningsplikt

Kom ihåg att du som köpare har undersökningsplikt. Av den anledningen är det viktigt att du får en ordentlig känsla för hur allt fungerar i bostaden.

Ett tips är att även ta ett snack med grannarna – ingen vet ju mer om vad som är viktigt när man bor i ett hus i ett visst område än de som faktiskt redan gör det.

5. Läs på om huset

Om du är fortsatt intresserad av huset är det dags att börja läsa på. Be mäklaren om alla dokument som rör huset och lusläs dessa i lugn och ro.

Objektbeskrivning

Objektsbeskrivningen sätts ihop av mäklaren och beskriver husets skick och eventuella renoveringar som har gjorts. Den innehåller bland annat:

  • Fastighetsbeteckning
  • Taxeringsvärde
  • Driftskostnader
  • Husets ålder, storlek och material
  • Inteckningar, servitut och andra rättigheter som kan belasta huset

Energideklaration

Läs igenom energideklarationen för att få reda på hur energieffektivt huset är och vad energiförbrukningen kostar.

Övriga dokument

Be om att få ta del av övriga dokument. Har huset exempelvis blivit radonbesiktigat, sanerat eller renoverat?

Läs mer: Radon i hus

6. Beräkna alla kostnader

Nu har det blivit dags att beräkna alla kostnader som tillkommer utöver köpeskillingen. Det är viktigt att du har en bra uppfattning om alla kostnader för att undvika oväntade utgifter i framtiden. Vanliga kostnader som tillkommer är:

Lagfart

Lagfarten är ett bevis på att du äger fastigheten i fråga. Kostnaden för lagfart är 1.5 % av köpeskillingen.

Pantbrev

Om du ska låna pengar för att köpa huset behöver du lämna en säkerhet till banken. Genom att ge ett pantbrev till din bank pantsätter du huset. Kostnaden för att ta ut ett nytt pantbrev är 2 % av summan på pantbrevet. Utöver det tillkommer en avgift till Lantmäteriet på några hundra kronor.

Driftkostnader

Driftkostnader är alla de kostnader som tillkommer när du bor i huset. Det är allt ifrån vatten, uppvärmning och avlopp till eventuell samfällighetsavgift.

Sophämtning

När du bor i hus eller villa tillkommer en kostnad för sophämtning. Räkna med att betala cirka 3 000 kronor per år för detta.

Eventuella renoveringar

Räkna även med eventuella yttre och inre renoveringar som kan behövas. Har huset till exempel några begynnande fuktskador eller börjar el- och avloppssystemet bli daterat?

7. Besiktiga huset

Att besiktiga en bostad kan vara särskilt viktigt vid husköp. Eftersom du har undersökningsplikt är det alltså upp till dig att hitta eventuella fel.  Därför bör du anlita en certifierad besiktningsperson som utför en överlåtelsebesiktning. Fråga mäklaren eller din långivare om lämpliga besiktningspersoner.

8. Budgivning

När alla ovanstående steg är slutförda har du förhoppningsvis hittat ditt drömhus – då är det dags att börja buda. Mäklaren kontaktar dig efter visningen för att se om du är intresserad av att delta i budgivningen samt om du har din finansiering till handpenning och köpeskilling klar.

Du budar genom att lägga ett bud online och identifiera dig med BankID, alternativt genom att ringa eller mejla in ditt bud direkt till mäklaren.

9. Vinnande bud och kontraktskrivning

Det är upp till säljaren att bestämma till vem och till vilket pris försäljningen ska ske. När säljaren har gjort sitt val, bokas tid för kontraktskrivning in så fort som möjligt efter avklarad budgivning.

Läs också: Köpa hus utomlands

10. Skriv kontrakt

Kontraktskrivningen sker i regel på mäklarens kontor. När både säljare och köpare har undertecknat kontraktet är köpet bindande.

Betala handpenning

I samband med kontraktskrivningen ska du betala handpenning. Denna består vanligtvis av 10 % av köpeskillingen. Resterande 90 % betalas vid tillträdet.

11. Kontakta banken och fixa bolån

Mellan kontraktskrivningen och tillträdet bör du välja vilken bank du vill ta bolån hos. Du behöver nämligen inte ta bolån hos samma bank som du fått lånelöfte av. Hos oss kan du jämföra erbjudanden från flera olika banker och hitta det bolån som passar dig bäst. Ansök i vårt formulär så hjälper vi dig.

12. Tillträde och köpebrev

Dagen du har väntat på är här – det är dags för tillträde. På tillträdesdagen sker slutbetalningen av köpeskillingen och nycklarna överlämnas till dig. Dessutom upprättas ett köpebrev som fungerar som ett kvitto på att köpeskillingen är betald. Nu kan du äntligen flytta in i ditt nya hus.

Att tänka på vid köp av hus

Det finns mycket att tänka på vid köp av hus. Här är våra bästa tips för ett smidigt husköp:

Fixa lånelöfte tidigt i processen

Fixa lånelöfte bör vara det första du gör inför köpresan. Det kan nämligen gå otroligt snabbt mellan visning och avslutad budgivning. Många mäklare kräver dessutom att du har ett giltigt lånelöfte för att få delta i budgivningen.

Gör en budget

Att köpa hus är en av de största investeringarna du lär göra. Se därför till att du redan innan du börjar leta efter drömhuset, har gjort en ordentlig budget för att få ett hum om vad du har råd med. Glöm inte att räkna med övriga avgifter som lagfart, renovering och sophämtning.

Skriv kontrakt så fort som möjligt

Om du har vunnit budgivningen bör du inte dra ut på kontraktskrivningen. Innan kontraktet är påskrivet har nämligen båda parter rätt att dra sig ur köpet. Det vore ju extremt tråkigt om det däremellan skulle hinna dyka upp nya spekulanter med ett högre bud än dig. Är du säker bör du alltså slå till fort.

Jämför banker och långivare

För att säkerställa att du får den bästa räntan och den lägsta månadsavgiften är det viktigt att jämföra lån och långivare. Hos oss kan du jämföra bostadslån och hitta den bästa räntan för dig.

Vanliga frågor och svar – Att köpa hus

Vilka kostnader tillkommer när man köper hus?

Utöver köpeskillingen – alltså priset för huset – tillkommer kostnader för exempelvis lagfart, pantbrev, överlåtelsebesiktning, eventuella renoveringar, uppvärmning och sophämtning.

När är det läge att köpa hus?

Det är omöjligt att veta exakt när det är rätt i tiden att köpa hus. Däremot brukar priserna gå ner något under högsäsongen – alltså under våren och ibland även under hösten.

Hur mycket får jag låna för att köpa hus?

Hur mycket du får låna beror helt och hållet på din ekonomiska situation. Du får aldrig låna mer än 85 % av bostadens värde. En tumregel är att du som max kan låna 6 gånger din totala årsbruttolön.

Våra partners