Kan man köpa bostad utan kontantinsats?
Om du någonsin har köpt eller funderat på att köpa en bostad lär du redan ha rätt bra koll på den ibland smått retliga kontantinsatsen som tillkommer vid bolån. Kontantinsatsen är nämligen den summa pengar som har en tendens att sätta vissa käppar i hjulet för bostadsspekulanter. Så pass mycket att många av oss nog gärna skulle slippa den helt och hållet. Frågan är om det verkligen är möjligt?
Kan man köpa bostad utan kontantinsats?
Med risk för att göra en del av er besvikna, är svaret på den frågan dessvärre nej – det går inte att köpa en bostad utan kontantinsats. Tvärtom är det fastställt i svensk lag att köparen ska betala minst 15 % i kontantinsats vid bolån.
Så fungerar bolån och kontantinsats
I Sverige kan du låna upp till 85 % av bostadens värde – oavsett vilken bank eller långivare du vänder dig till. Resterande 15 % – alltså kontantinsatsen – ska finansieras av dig.
Du behöver betala kontantinsats för att få bolån
Ett av villkoren för att få bostadslånet beviljat är att du på ett eller annat sätt kan finansiera kontantinsatsen. Om du ansöker om bolån utan att ha pengar till kontantinsatsen lär du behöva ta ytterligare ett lån för att kunna betala insatsen.
Bolånetak på 85 %
År 2010 införde Finansinspektionen ett bolånetak. Bolånetaket innebär att du inte kan låna pengar som täcker hela kostnaden av en bostad. Bostadslån har ett tak på 85 %, och resterande procent är alltså en kontantinsats.
Därför finns kontantinsatsen
Bolånetaket och den medföljande kontantinsatsen infördes då man ville få ner den genomsnittliga skuldkvoten i samhället. Kontantinsatsen kan alltså bidra till att vi i Sverige har lägre skulder i förhållande till vår årsinkomst än vad vi tidigare haft. Det kan också resultera i att vi inte tar lån vi egentligen inte har råd med.
Alternativ till kontantinsats
Kontantinsatsen var, som namnet antyder, tänkt att betalas med dina egna kontanta medel. Detta medför dock en del svårigheter för personer som inte har möjlighet att betala hela kontantinsatsen själva. Som tur är finns det vissa alternativ.
Hyra bostad
Det första – ganska självklara – alternativet är att du helt enkelt hyr en bostad istället. Detta alternativ kan bli nästintill oundvikligt för dig som vill spara ihop till kontantinsatsen på egen hand. Att spara pengar till kontantinsatsen tar nämligen några år, och under tiden är en hyresrätt ett klokt alternativ.
När du hyr en bostad behöver du dessutom varken finansiera en kontantinsats eller ta ett bolån.
Använd vinst från tidigare bostad till kontantinsats
Det andra alternativet riktar sig till dig som har vinst från en tidigare försäljning. Om du har pengar från en tidigare bostadsförsäljning, kan det nämligen vara smart att använda en del av den summan till att finansiera kontantinsatsen.
Låna till kontantinsats
Om du är inställd på att köpa en bostad i den närliggande framtiden kan du istället välja att låna till kontantinsatsen. Lånet till en kontantinsats består av ett helt vanligt privatlån.
Jämför för att få lägst möjliga ränta på kontantinsatsen
Om du vill ta ett privatlån för att finansiera kontantinsatsen är det smart att jämföra lån och långivare för att få den bästa möjliga räntan. Detta då ett privatlån är ett lån utan säkerhet och därför ofta har högre ränta än exempelvis ett bolån.
Hos oss på Sambla kan du jämföra banker och långivare med en enda ansökan. Detta ökar dina chanser att få bra villkor och lägre ränta på ditt kontantinsatslån.
Kan man låna till hela kontantinsatsen?
Det beror på hur stor kontantinsatsen är samt hur stort lån du blir beviljad. Hos oss kan du låna upp till 600 000 kronor i kontantinsatslån. Hur mycket pengar du får beror på din ekonomiska situation.
Spara till kontantinsatsen
Sist men inte minst återstår alternativet att helt enkelt spara till kontantinsatsen – om du inte har råd att betala insatsen här och nu. Du bör vara medveten om att det ofta tar ett tag att spara ihop till hela kontantinsatsen, beroende på bostadens pris och dina sparmöjligheter.
Räkneexempel: Om du planerar att köpa en bostad för 2 miljoner kronor, behöver du en kontantinsats på 300 000 kronor. Detta tar cirka 5 år att spara till om du sparar 5 000 kronor i månaden. Kan du spara 10 000 kronor i månaden halveras spartiden.
Måste man ha 15 % i kontantinsats?
Ja, enligt svensk lag måste du finansiera minst 15 % av bostaden själv. Har du mer pengar än så kan du använda dem till att finansiera en större del av bostaden. På så sätt behöver du inte ta ett lika stort lån.
Har du fler frågor om kontantinsats eller vill du ansöka om privatlån för att finansiera den? Tveka inte att kontakta oss.
Vanliga frågor och svar – Köpa bostad utan kontantinsats
Vad är en kontantinsats?
I Sverige kan du låna upp till 85 % av bostadens värde. Resterande 15 % är det vi kallar kontantinsats – och den måste du på ett eller annat sätt finansiera själv. Antingen genom egna pengar, genom vinst från en tidigare bostadsförsäljning eller genom att ta ett privatlån.
Kan man köpa bostad utan kontantinsats?
Nej, du kan inte köpa en bostad utan kontantinsats. Enligt svensk lag måste du betala minst 15 % i kontantinsats.
Hur mycket kan jag låna till kontantinsatsen?
Genom oss kan du ansöka om privatlån på upp till 600 000 kronor för att finansiera din kontantinsats. Hur mycket pengar du får beviljat beror på din ekonomiska situation.
Mer om bolån och bostadsköp
VI HJÄLPER DIG FÅ LÅN TILL BÄST RÄNTA
Våra andra tjänster
Våra partners