Förstagångsköpare? Detta är viktigt att veta om bolånet
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).
Är du i färd med att köpa din första bostad? Grattis, då har du en händelserik tid framför dig. Som förstagångsköpare kan bostadsresan kännas både spännande och skrämmande. Här kan du läsa om allt du behöver veta när du ska köpa bostad för första gången. I slutet har vi även samlat våra bästa tips för dig som förstagångsköpare.
Vad är en förstagångsköpare?
Förstagångsköpare syftar vanligtvis på dig som köper din allra första bostad och därmed inte har någon större erfarenhet av köpprocessen och allt som det innebär att äga en bostad.
En förstagångsköpare kan vara allt ifrån en ung person som precis börjat arbeta till personer som tidigare har hyrt sin lägenhet och nu vill köpa en egen.
Ta lån som förstagångsköpare
Som förstagångsköpare är det vanligt att behöva ta bolån för att kunna köpa bostadsrätt eller hus, bland annat då man inte har några vinstpengar från tidigare bostadsförsäljning att röra sig med. När du tar ett lån för att köpa en bostad behöver du:
Veta hur mycket du kan låna
Hur mycket du kan låna beror på bostadens pris och din ekonomiska situation. Du kan som högst låna upp till 85% av bostadens värde.
Finansiera din kontantinsats
Detta gör du antingen genom att spara pengar till kontantinsatsen eller genom att ta ett lån. Kontantinsatsen består av minst 15% av bostadens värde.
Hitta långivare
När du hittat en bostad behöver du ansöka om lånelöfte och bolån. Det finns många olika långivare att välja mellan, och det kan vara en bra idé att jämföra olika lån och långivare för att hitta det som passar dig bäst. Ansök kostnadsfritt hos oss så hjälper vi dig att hitta det bästa bolånet för just dig.
Läs mer: Bästa banken för bolån
Hur ansöker man om bolån som förstagångsköpare?
Bolåneansökan ser likadan ut oavsett om du är förstagångsköpare eller har köpt bostad tidigare. När du ansöker brukar du behöva svara på frågor om din sysselsättning, din ekonomi samt ge information om bostaden du ansöker om bolån för. Hos oss kan du både jämföra lån och långivare samt ansöka om bolån online.
Krav för att få ansöka om bolån
Du ska ha fyllt 18 år och varit skuldfri hos Kronofogden sedan minst sex månader tillbaka för att få ett bolån. Sedan finns det vissa tumregler, till exempel som att du bara kan låna
Varje bolånebank gör sedan sin bedömning individuellt baserat på din inkomst och levnadssituation. Det säkraste sättet att hitta ett bra bolån är därför att jämföra flera långivare innan du tar ett beslut. Här kan du även läsa mer om vad som krävs för att få bolån.
Se även: Räkna på ditt bolån – Hur mycket får jag låna och varför?
Särskilda bolån för förstagångsköpare
Att ta sig in på bostadsmarknaden som förstagångsköpare är inte alltid helt enkelt. Detta kan bland annat bero på bostadsbrist, höga priser på bostadsrätter och att man som ung förstagångsköpare inte har hunnit etablera sig på arbetsmarknaden.
Även bland de billigare bostäderna kan kravet på kontantinsats sätta käppar i hjulet. Därför lades det under 2022 fram ett förslag på särskilda bolån för förstagångsköpare och unga – ett så kallat startlån.
Läs också: Köpa in sig hus
Startlån för förstagångsköpare
Förslaget om att underlätta för förstagångsköpare genom att införa startlån för de som köper bostad första gången kom i april 2022.
Startlånet skulle innebära att alla de som inte ägt en bostad i Sverige under de senaste 10 åren och som har behov av att låna mer än 85% av bostadens värde, skulle kunna beviljas ett statligt bolån för att ha råd att köpa bostad.
Vad innebär ett statligt bolån för förstagångsköpare?
Ett startlån innebär att en förstagångsköpare skulle kunna låna upp till 95% av bostadens värde. Finansieringen av bostaden skulle alltså bestå av 85% i bolån och 10% i startlån, vilket innebär att kontantinsatsen istället skulle ligga på 5% istället för dagens 15%. Här kan du läsa mer om förslaget för 5 % i kontantinsats.
Hur ansöker man om startlån?
Startlån är idag endast ett förslag som det inte har fattats beslut om, vilket gör att det ännu inte är möjligt att ansöka om det. Det pågår fortfarande diskussioner om huruvida startlånet kan medföra risker för andra bostadssökande eller för bostadsmarknaden i stort, vilket gör att ett beslut ännu inte är i sikte.
Det du kan göra idag är att ansöka om privatlån för att finansiera din kontantinsats, förutsatt att du har utrymme för det i din ekonomi.
Läs också: Bostadsrätt & Bostadsrättsförening
Att tänka på som förstagångsköpare – 9 tips
Det finns många saker att tänka på när man köper en bostad för första gången. Här är några tips för dig som förstagångsköpare att överväga när du letar efter ditt drömhem:
1. Fundera på vad som är viktigt
Innan du börjar leta efter din nya bostad bör du ta dig en funderare på vad som är viktigt för dig. Vilken typ av bostad vill du ha? Vilken storlek behöver du? Vilket område passar dig bäst och vad har du råd med? Genom att ha en klar bild av vad du söker efter kommer du att kunna fokusera ditt sökande på bostäder som passar just dina behov.
2. Utgå från din ekonomiska situation
Din ekonomiska situation kommer påverka vilken typ av bostad du kan köpa. Ta reda på hur mycket du har råd att spendera varje månad på avbetalningar och räntor. Tänk även på eventuella avgifter, underhållskostnader och andra utgifter som kan uppstå när man äger en bostad.
3. Jämför lån och långivare
För att hitta en bostad som passar dig både privat och ekonomiskt är det smart att jämföra långivare. Vi kan hjälpa dig att kostnadsfritt jämföra långivare och bolån för att hitta den bästa räntan.
4. Prata med banken
Din bank kan hjälpa dig att förstå dina lånemöjligheter och ge dig råd relaterade till din ekonomiska situation. Ta gärna ett snack med din bank för att få en bättre förståelse för dina alternativ.
5. Ansök om lånelöfte
Det första steget i din bolåneansökan är att ansöka om lånelöfte. Ett lånelöfte är klokt att ha redan innan du börjar gå på visning – ibland går det nämligen väldigt snabbt mellan avslutad visning och påbörjad budgivning.
6. Kontantinsatsen
Fundera på hur du ska finansiera din kontantinsats. Vissa väljer att spara till kontantinsatsen medan andra har möjlighet att ta ett privatlån. Vi kan hjälpa dig att jämföra privatlån för att hitta lägsta möjliga räntan på ditt kontantinsatslån.
7. Prata med din omgivning
Prata med andra som har köpt bostad för att få värdefulla tips och råd. De kan ha erfarenheter som hjälper dig att undvika vanliga missar och som ger dig en bättre förståelse för köpeprocessen.
8. Gå på många visningar
Besök många visningar för att få en känsla av vad som finns på marknaden och vad du är ute efter. Ta med dig en lista över vad som är viktigt för dig och notera vad du gillar och inte gillar med varje bostad du kollar in.
Läs också: Köpa hus med radon
9. Undersök bostaden noggrant
När du väl hittat din drömbostad är det viktigt att du undersöker den noga. Kontrollera allt från tak till golv och se till att du förstår allt som står i dokumenten kring bostaden.
Vill du veta mer om hur man ansöker om lån som förstagångsköpare eller vill du jämföra lån och långivare? Kontakta oss!
Vanliga frågor och svar – Förstagångsköpare
Kan man låna till en kontantinsats som förstagångsköpare?
Oavsett om du är förstagångsköpare eller inte har du möjlighet att ansöka om lån för att finansiera kontantinsatsen. Kraven för att få ansöka om lån är att du ska vara minst 18 år gammal och inte ha några skulder hos Kronofogden.
Vad är ett startlån för förstagångsköpare?
Ett startlån är ett förslag som dök upp i april 2022, och som skulle innebära att förstagångsköpare och de som inte ägt en bostad i Sverige under de senaste 10 åren skulle kunna beviljas ett statligt bolån för att ha råd att köpa bostad. I praktiken innebär det att man skulle kunna låna upp till 95% av bostadens värde.
Hur många procent ska man betala kontant vid lägenhetsköp?
Vid bostadsköp ska man själv finansiera minst 15% av bostadens värde. Du kan nämligen enbart låna upp till 85% av bostadens värde.
Mer om bolån och bostadsköp
VI HJÄLPER DIG FÅ LÅN TILL BÄST RÄNTA
Våra andra tjänster
Våra partners