Vad kostar det att anlita flyttfirma? Priser och tips
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).
Kostnaden för en flyttfirma beror på många olika faktorer. Exempelvis mängden bohag, avstånd och om flytten kräver speciella extratjänster. Här går vi igenom allt du behöver veta när du ska anlita en flyttfirma.
Vad kostar det att anlita en flyttfirma?
Det korta svaret är att en normalstor flytt kostar någonstans mellan 5 000 och 15 000 kronor, men det är samtidigt bara en grov uppskattning. Eftersom priset beror på flera faktorer är det extra viktigt att jämföra flyttfirmor, då det kan vara stor skillnad på vad som ingår i flytten.
Räkna på flytten
Beräkningen av pris för flyttfirma brukar inkludera två flyttare och en lastbil. Många anger priset 120 kronor per kvadratmeter innan rutavdrag. Om din bostad är 50 kvadratmeter stor skulle flytten alltså kosta 6 000 kronor, eller 3 000 kronor efter rutavdrag på 50 %. Om flytten sker mellan olika orter eller städer tillkommer en kostnad på omkring 250 kronor per mil.
Separera pris för arbetskostnad och lastbil
För att få en klar överblick kan du också separera priset för lastbilen – som inte är avdragsgillt – med arbetskostnaden för flyttaren där du får 50 % rabatt med rutavdraget. En mindre lastbil kostar omkring 500 kronor per timme medan en flyttare har en timtaxa från 300 kronor och uppåt.
Priset för en flyttfirma påverkas bland annat av följande:
Flyttbil och transport
Hyran av lastbilen brukar ingå i den angivna totalkostnaden för flytten, medan transportkostnaden beror på avståndet mellan den gamla och den nya bostaden och på hur många vändor flytten kräver. Ju kortare avståndet är och ju mindre bränsle som går åt, desto billigare blir flytten.
Packning och montering av möbler
Många flyttfirmor erbjuder hjälp med packning till en extra kostnad. Ömtåliga möbler och föremål som kräver varsam hantering kan göra att priset blir högre. Om du behöver hjälp med demontering och montering av möbler kostar det också extra.
Trappor och hissar
Om det är svårt att bära upp eller ner stora saker, eller om huset saknar hiss, kan flytten ta längre tid och kosta mer.
Försäkringar
Om du flyttar värdefulla föremål kan du vilja teckna specialförsäkringar utöver det som normalt täcks av flyttfirman.
Förvaring
Om du flyttar ut ur din gamla bostad innan du får tillträde till din nya kan du behöva förvara ditt bohag någonstans under en tid. Då tillkommer en kostnad för hyra av förråd. Därefter måste du boka en flyttfirma igen. Två flyttar blir definitivt dyrare än en.
Hur kan flytten bli billigare?
Att anlita en flyttfirma kan ibland bli onödigt dyrt. Här är 10 tips på hur du kan få ner kostnaderna:
1. Jämför offerter
Genom att jämföra offerter från olika flyttfirmor hittar du enklare den som passar din plånbok och dina behov bäst.
2. Planera flytten i god tid
Genom att planera din flytt i god tid istället för i sista minuten kan du undvika extra kostnader för exempelvis förvaring och extra resor.
3. Be vänner och familj om hjälp
Att flytta med nära och kära kan vara en rolig och minnesvärd upplevelse. Det kanske tar lite längre tid än om du anlitar en flyttfirma, men du sparar oftast mycket pengar. Om det handlar om en större flytt där avstånden är långa, bör du dock räkna på transportkostnader och liknande för att vara säker på att det verkligen blir billigare.
Läs också: Checklista inför flytt
4. Sortera ut prylar
En flytt är ett utmärkt tillfälle att göra sig av med prylar och möbler som bara tar plats och aldrig används. Försök att sälja så mycket du kan för att finansiera flytten – som dessutom billigare när flyttfirman inte har lika mycket saker att flytta. Använd flyttkartonger till allt om du packar själv, eftersom det underlättar för flyttfirman och därmed sparar tid.
5. Se över vilka tjänster du behöver
En flyttfirma kan erbjuda olika typer av service, som packning, montering av möbler och försäkring. Genom att välja bort vissa tjänster eller göra vissa saker själv kan du minska priset på flytten.
6. Planera flytten på en vardag
Att planera flytten till en vardag istället för en helgdag kan vara smart eftersom efterfrågan och priserna oftast är högre på helgerna.
7. Hitta erbjudanden
När du hittat en flyttfirma som passar kan du undersöka om de har några speciella rabatter eller erbjudanden. Det är även bra att be om prisgaranti för att säkerställa att flytten inte blir dyrare än planerat.
8. Förhandla om priset
När du jämför flyttfirmor kan du alltid försöka förhandla och se om firman du vill använda kan matcha priset hos en billigare konkurrent.
9. Boka i tid
Att vara sent ute innebär vanligen ett högre pris. Inte minst för att det kan vara svårt att hitta en tillgänglig byggfirma nära inpå flytten.
10. Undvik extra kostnader
Har huset du ska flytta till en ovanligt trång trappuppgång? Finns det annat som kan försvåra för flyttfirman? Försök att ha så mycket information som möjligt tillgänglig redan när du tar in offerter.
Läs också: Flytta hemifrån
Hur fungerar det att anlita flyttfirma?
Genom att använda en jämförelsetjänst kan du enkelt få in offerter från flera flyttfirmor samtidigt. Under perioder med högt tryck kan mindre flyttfirmor vara fullbokade, så det är alltid bäst att boka i god tid före flytten – speciellt om du bor i en mindre stad med färre aktörer att välja på.
För att försäkra dig om att flyttfirman du anlitar är pålitlig och att du får vad du vill ha bör du titta noga på:
Omdömen och rekommendationer
Omdömen på nätet eller rekommendationer från vänner och bekanta brukar ge en bra indikation på hur tillförlitliga och kunniga firmans anställda är. Om en firma saknar omdömen kan det bero på att de är nya på marknaden – då brukar du kunna få ett bättre pris, men hur bra firman är kan vara mer osäkert.
Erfarenhet
Se till att flyttfirman har erfarenhet av att genomföra den typ av flytt du behöver. En firma som exempelvis specialiserar sig på kontorsflyttar kanske inte är det bästa valet för dig som flyttar från en lägenhet. Behöver du hjälp med montering och packning? Se till att det ingår i tjänsteutbudet!
Licenser och försäkringar
Kontrollera att flyttfirman har de nödvändiga licenserna och försäkringarna för att genomföra flytten. Det är viktigt att du är skyddad om något skulle gå fel.
Kostnad
Ta reda på vad priset inkluderar och inte. Be om en detaljerad offert och jämför gärna med andra firmor för att få en rimlig uppfattning om priset.
Personal
Ta reda på vem som kommer att utföra flytten, eftersom en välutbildad och pålitlig personal ger trygghet. Mindre flyttfirmor sköter det mesta själva och använder inga underleverantörer, vilket kan vara en fördel för dig som beställare.
Tillgänglighet
En flytt innebär ofta speciella önskemål. Om flyttfirman du tar in en offert från ger snabb respons på frågor och funderingar är det ett stort plus. Självklart måste de även vara tillgängliga för att flytta på det önskade datumet.
Kvalitetssäkring
När du anlitar en flyttfirma gäller generellt deras ansvarsförsäkring under flytten. Genomför du istället flytten själv gäller din hemförsäkring. Utöver flyttfirmans ansvarsförsäkring kan det vara bra att se över om de har någon form av kvalitetssäkringssystem samt hur deras policy för skador i samband med flytten ser ut.
Lokal eller nationell flyttfirma
Medan en lokal flyttfirma ofta har bra koll på omgivningen och kan erbjuda effektiv service, kan det vara en bra idé att anlita en större flyttfirma för långflytt. Med det sagt kan en flyttfirma i en närliggande stad ibland ha bättre priserbjudanden än lokala flyttfirmor, speciellt om du bor i en storstad som Stockholm, Göteborg eller Malmö.
Vad kan jag dra av vid en flytt?
Sedan 2016 har du rätt att göra rutavdrag med 50 % av arbetskostnaden upp till 50 000 kronor i samband med flytt. Exakt hur mycket du kan dra av beror på hur mycket rut du har kvar att utnyttja, vilket är bra att se över innan du anlitar en flyttfirma. Rutavdraget gäller arbetskostnader vid flytten – inte förpackningsmaterial och liknande.
Kom ihåg! Även flyttstädning går att dra av!
Är fast pris eller pris per timme bäst vid en flytt?
Fast pris
Att anlita en flyttfirma till ett fast pris innebär en viss trygghet eftersom du är garderad mot eventuella problem som kan uppstå. Även fasta priser kan dock vara villkorade, så du bör alltid läsa det finstilta. Kraven för det fasta priset kan exempelvis vara att hissen i huset är tillräckligt stor för att rymma alla slags möbler, eller att det går att parkera intill bostaden.
Timtaxa
Pris per timme kan vara förmånligt om du exempelvis bor i en stor bostad men har lite möbler och saker. Det innebär att flytten förmodligen kommer gå snabbare än vad flyttfirman räknar med utifrån antalet kvadratmeter. Väljer du timtaxa är det extra viktigt att ta in referenser för att försäkra att det handlar om en seriös flyttfirma. Se också till att ni kommer överens om ett maxpris för flytten, trots att taxan är löpande.
Så kan du finansiera din flytt
Bostadsaffärer och bostadsbyten kommer ofta med stora utgifter. Ett privatlån är ett smidigt sätt att finansiera flytten – om det behövs. Hos oss kan du jämföra privatlån från över 40 banker och långivare samtidigt för att vara säker på att få den bästa möjliga räntan utifrån dina ekonomiska förutsättningar. Kom ihåg att använda rutavdraget, så behöver du inte låna lika mycket!
Vanliga frågor och svar – Flyttfirma
Hur mycket kostar en flyttfirma?
Priserna för en flyttfirma varierar utifrån faktorer som avstånd mellan bostäderna, hur mycket saker du har och hur svår flytten är. En grov estimering är att en flyttfirma kostar 90 kronor per kvadratmeter efter rutavdrag.
Hur lång tid i förväg ska man boka flyttfirma?
Se till att boka flyttfirma så fort du vet när du ska flytta. Ju längre du väntar, desto svårare blir det att hitta en tillgänglig flyttfirma som matchar dina behov till ett förmånligt pris
När är det billigast att flytta?
Det är generellt billigast att flytta mellan klockan 08 och 18 på vardagar. Under helger, kvällar och obekväm arbetstid höjs taxan normalt med minst 20 %. Eftersom många får tillträde till sina bostäder i månadsskiften, är det även dyrare att flytta då.
Får jag dra av pengar för flyttfirman?
Du kan numera få RUT-avdrag för flytthjälp. Detta inkluderar packning, lastning och flytt av bohag mellan bostäder men inte kostnader för exempelvis kartonger, magasinering och flyttbil. Du kan alltså dra av kostnaden för jobbet men inte för materialet.
Läs mer om bolån och bostadsköp
VI HJÄLPER DIG FÅ LÅN TILL BÄST RÄNTA
Våra andra tjänster
Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners