Vad är driftkostnad?

Den sammanlagda kostnaden för att bo i en bostad kallas driftkostnad. Här går vi igenom vad som räknas som driftkostnad och vad du kan göra för att hålla kostnaderna nere.

tick Vad som räknas som driftkostnad
tick Så påverkar det bolånet
tick Så sänker du driftkostnaden

Vad är driftkostnad?

Den sammanlagda kostnaden för att bo i en bostad kallas driftkostnad. Här går vi igenom vad som räknas som driftkostnad och vad du kan göra för att hålla kostnaderna nere.

tick Vad som räknas som driftkostnad
tick Så påverkar det bolånet
tick Så sänker du driftkostnaden

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad ingår i driftkostnad?

Olika saker ingår i driftkostnaden beroende på vilken typ av bostad du har. Dessutom betalar du för betydligt fler saker om du äger ditt boende än om du hyr.

Driftkostnader för hus och villor

Hus och villor har i särklass flest och störst driftkostnader. Här är några vanliga:

  • Vatten
  • Värme
  • El
  • Sophantering
  • Sotning
  • Samfällighetsavgifter
    Samfällighet är egendom som tillhör flera olika fastigheter, där ägarna gemensamt betalar en avgift för underhållet. Det kan vara alltifrån vägar till avloppssystem och lekparker
  • Villaförsäkring
  • Hemförsäkring

Driftkostnader för bostadsrätt

I en bostadsrätt täcks många kostnader av avgiften du betalar till bostadsrättsföreningen. Till skillnad från om du äger ett hus, behöver du inte själv stå för sophämtning, snöröjning och liknande. Men vissa saker betalar du fortfarande separat. I driftkostnaden för bostadsrätt ingår exempelvis:

  • Värme
  • Vatten
  • El
  • Avgift till bostadsrättsföreningen
  • Hemförsäkring med bostadsrättstillägg.

Värme och vatten kan ibland ingå i avgiften. Detta skiljer sig åt från förening till förening.

Driftkostnader för hyresrätt

I en hyresrätt är vanligen hemförsäkring och el de enda driftkostnaderna, resten står din hyresvärd för. Om du har ett förstahandskontrakt och ska hyra ut din bostad, kan du inkludera driftkostnaderna i avgiften för andrahandsuthyrningen. Det gäller även om du äger bostaden.

Vad är en normal driftkostnad?

En normal driftkostnad för en bostadsrätt är ca 5 000 kronor per år. Driftkostnaden kan vara både lägre och högre, bland annat beroende på hur många ni är i hushållet. Ju fler personer, desto högre driftkostnad. Men eftersom bostadsrättsföreningen tar en stor del av hushållets kostnader, blir det alltid mycket lägre än om du bor i hus.

Kan bli kostsamt i villa

Att bo i hus innebär att driftkostnaderna kan bli höga. Exempelvis drabbas många svenska villaägare hårdare av ökade  elpriser på marknaden, medan folk i bostadsrätt inte märker av det nämnvärt.

Flera faktorer avgör priset

Många olika faktorer avgör hur hög driftkostnaden blir i en villa per år, exempelvis hur gammalt huset är, hur det värms upp, var det är placerat och i vilken kommun du bor. Det sista påverkar påverkar nätpriset för el samt kostnader för vatten och avlopp.

För en normalstor villa med fyra personer i hushållet, brukar driftkostnaden ligga på ca 50 000 kronor per år. Driftkostnaden blir i regel alltid lägre i nybyggda hus eftersom de är energioptimerade.

Hur gör man för att räkna ut driftkostnad?

När du fått vet alla belopp som ingår i driftkostnaden, lägger du helt enkelt ihop dem. Summan av kostnaderna är din driftkostnad för bostaden.

Se till att alla kostnader är medräknade

När du köper en ny bostad ska säljaren redogöra för driftkostnaden per år. Mäklaren kollar att siffrorna stämmer, men du bör också göra egna efterforskningar då säljaren kan ha missat något. Genom att ställa frågor till mäklaren kan du få fram mer exakta siffror.

Jämför priserna mellan kommunerna

Du bör också titta på nätpriser för el och vatten i den kommun bostaden ligger. Eftersom priserna varierar kraftigt mellan kommunerna, kan den här delen av driftkostnaden vara avgörande för mycket du kan få i bolån.

Din livsstil påverkar driftkostnaden

Även om du fått fram en estimerad driftkostnad, påverkar din livsstil hur mycket det blir i slutändan. Om du använder mycket vatten, alltid har värmen uppskruvad, lamporna tända och bilen på laddning kommer din driftkostnad att gå upp.

Varför är driftkostnaden viktig att veta?

När du köper en bostad kommer driftkostnaden ha påverkan på hur mycket pengar du har att röra dig med. Om du inte vet hur mycket din bostad faktiskt kostar att bo i, kan du få betala mer än du tänkt från början.

Genom att räkna ut driftkostnaden och lägga den till dina totala kostnader för boendet – som ränta och amorteringar på bolånet – får du en bättre överblick av din ekonomi.

Så påverkar driftkostnaden ditt bolån

Bolån är individuella. Hur mycket du får låna beror bland annat på din inkomst, din arbetsform, dina befintliga lån och hur många ni är i det nya hushållet.

Det banken är intresserade av är din betalningsförmåga och för att de ska känna sig trygga räknar de med räntehöjningar, höjda avgifter och liknande. Förutom att du måste ha råd med ränta och amortering, vill de se att du kommer att klara av de löpande utgifterna. Här är driftkostnaderna en viktig post.

Kan bli den avgörande faktorn

Om du ska köpa bostadsrätt spelar driftkostnaden mindre roll för ditt bolån, då den visserligen kan variera i storlek men ändå är relativt låg. Om du däremot söker bolån för att köpa hus är driftkostnaden en viktig faktor. 50 000 kronor i snitt för en normal villa innebär en driftkostnad på 4000 kronor per månad. Är huset gammalt och dåligt isolerat, lär siffran bli högre än så.

Om du ligger precis på marginalen för vad din ekonomi klarar, kan driftkostnaden vara anledningen till att banken säger nej.

Vad kan man göra för att sänka sina driftkostnader?

Förutom att se över hur mycket el, vatten och värme som går åt och ändra på rutiner i livsstilen, kan du göra enkla modifieringar av din bostad som faktiskt har stor effekt. Att täta dörrar och byta fönster, byta till LED-lampor och vänta med att tvätta tills maskinen är full, kommer garanterat att ha positiv inverkan på din ekonomi.

Vill du veta mer om hur du sparar el och håller kostnaderna nere? Läs vår guide med 25 tips för att spara el!

Se även över dina totala kostnader för boendet

Driftkostnader är bara en del av vad du betalar för ditt boende. Om du har bolån som du amorterar på, bör du med jämna mellanrum försöka omförhandla bolånet. Ju mer du betalar av, desto lägre blir din belåningsgrad och dina förutsättningar att få ett billigare lån. När ditt lån blir billigare kan du använda mellanskillnaden till att energieffektivisera ditt hem och även få ner dina driftkostnader.

Vi hjälper dig att omförhandla bolånet

Vi är experter på att omförhandla lån och kan hjälpa dig att flytta bolånet för att sänka din ränta. Hör av dig till oss så hjälper vi dig att hitta den bästa lösningen utifrån dina individuella förutsättningar!

Vanliga frågor och svar – Driftkostnad

Vad innebär driftkostnad?

Driftkostnad är de samlade kostnaderna för ditt boende, men inkluderar inte ränta och amortering. Exempel på driftkostnader är el, vatten och värme.

Vad är en rimlig driftkostnad för hus?

För en normalstor villa är det inte ovanligt att ha en årlig driftkostnad på omkring 50 000 kronor. När banken saknar uppgifter om driftkostnaden och ska räkna på bolån för en villa, brukar de använda schablonbeloppet 3500 kronor per månad eller 42 000 kronor per år.

Vad i en bostad drar mest el?

Apparater för uppvärmning och kylning drar i regel mest. Kylskåp, tvättmaskin, elelement och AC är några exempel som påverkar driftkostnaden mycket.

Hur får jag lägre driftkostnad?

Fasta avgifter som sotning och sophämtning kan du inte påverka. Däremot finns det mängder av knep att ta till för att sänka energiförbrukningen i hemmet. Det kanske enklaste är att byta ut alla glödlampor till LED.