Bästa banken för bolån – se topplista och jämför

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Bästa bolånebanken 2024
Avgörande faktorerna
Så hittar du bästa bolånet
Bästa bolånebanken 2024
Avgörande faktorerna
Så hittar du bästa bolånet

Att hitta bästa banken för bolån handlar om mer än att välja den lägsta räntan. Här går vi igenom bolånebankerna med högst kundnöjdhet och tittar på avgörande faktorer vid valet av bank.

Vilken bank är bäst för bolån 2024?

Svenskt Kvalitetsindex har släppt sin årliga rapport över lån och sparande. Rapporten släpptes kom i december 2023 och ger en bra fingervisning över vilka banker som varit populärast det senaste året. Där går de bland annat igenom kundnöjdheten hos 21 000 svenska bankkunder utifrån sparande och olika sorters lån.

Kundnöjdheten mäts på skalan 0–100. Riktmärket är att betyg under 60 innebär svårigheter att behålla kunder medan betyg från 75 och uppåt visar på en god kundrelation.

Storbankerna går framåt

Under senare år har trenden varit tydlig – nischbankerna har överlag nöjdare kunder än storbankerna. Men i och med det osäkra ekonomiska läget, har de större aktörerna börjat närma sig de mindre i popularitet. När det gäller bolån specifikt håller dessutom ett antal storbanker positionen i toppen från föregående år. SBAB ligger i nuläget i ledning gentemot konkurrenterna.

Topp 5 bolånebanker 2023-2024 med aktuell listränta

 

SBAB                                   Kundbetyg: 73,8            Listränta 3 mån: 4,90 %

Länsförsäkringar          Kundbetyg: 73,1            Listränta 3 mån: 4,78 %

Skandia                              Kundbetyg: 71,2              Listränta 3 mån: 4,69 %

Handelsbanken              Kundbetyg: 65,7            Listränta 3 mån: 4,79 %

ICA Banken                      Kundbetyg: 65,3            Listränta 3 mån: 4,79 %

Siffror för listränta är från januari 2024.

Vilken bolånebank är dyrast?

Bolån ställer höga krav på dig som låntagare. Om du har svårt att få lån hos storbankerna – exempelvis på grund av betalningsanmärkningar, befintliga lån eller osäker inkomst – finns det fortfarande alternativ på marknaden. BlueStep, Nordax, Marginalen och Svea är några av de banker som kan hjälpa dig – då de erbjuder bolån med räntor uppåt 10 %.

Kom ihåg! Listräntor och snitträntor ger endast en fingervisning från banken. När du ansöker om bolån görs alltid en individuell bedömning av din återbetalningsförmåga och räntan sätts därefter. Jämför därför alltid flera banker innan du bestämmer dig.

Lås oss hjälpa dig att hitta bästa banken för ditt bolån

Den till synes bästa banken behöver inte vara bäst för alla. Inför ditt livs största affär hjälper vi dig gärna att hitta ett bolån som passar för din ekonomiska situation. Vi kan också hjälpa dig om du vill flytta ditt befintliga bolån för att få lägre ränta eller om du vill utöka det. När du ansöker genom oss delar alla banker på en och samma kreditupplysning hos UC.

Vad vinner jag på att jämföra bolån?

Skillnaden mellan olika bolån kan tyckas liten, men utan att jämföra är det lätt att missa det erbjudande som passar bäst för just din ekonomi. Genom att ta hjälp av oss för att jämföra bolån kan du snabbt få en helhetsbild över dina olika möjligheter och därefter fatta ditt beslut.

Förutom att du snabbt hittar bästa möjliga ränta sparar du en massa tid och slipper ta onödigt många kreditupplysningar som påverkar ditt kreditbetyg – och därmed dina förutsättningar att få ett bra bolån.

Vilka faktorer avgör vilken bolånebank som är bäst?

Att välja bolånebank är ett av de största ekonomiska besluten du kan fatta. Eftersom du sannolikt kommer att ha lånet under lång tid framöver, är det viktigt att överväga alla parametrar innan du gör ditt val.

Utmaningen med bolån är att det inte finns ett enkelt svar på vilken bank som är den bästa – det beror på dina individuella ekonomiska förutsättningar och vad du värdesätter hos din bank. Här tittar vi på några vanliga avgörande faktorer:

Ränta

Räntan är själva kostnaden för lånet. Om ditt bolån har hög ränta ökar dina månatliga utgifter och din privatekonomi påverkas mer. Det är därför viktigt att jämföra så många bolån som möjligt för att undersöka var du kan få så låg ränta som möjligt.

När du jämför listräntor – alltså bankernas medelräntor – bör du alltid titta på den effektiva räntan. Det är räntan plus avgifter och visar vad lånet verkligen kommer att kosta dig.

Villkor

Villkoren och kraven på bolån varierar mellan långivarna, men det finns ändå gemensamma nämnare vilken bank du än går till. Förutom att du måste ha en viss inkomst för att ens få ta ett bolån, har de flesta banker ett skuldkvotstak.

Det innebär att du inte får låna mer än 6 gånger din disponibla årsinkomst. Banken vill också ha utrymme för eventuella räntehöjningar i framtiden. Det innebär att du kan bli nekad ett bolån trots att du har råd att betala det i dagsläget.

Finansinspektionens villkor

Finansinspektionen är en statlig myndighet som har egna krav för svenska bolån. Dessa gäller för alla:

Bolånetaket

Bolånetaket innebär att du aldrig kan låna till mer än 85 % av bostadens marknadsvärde. Den resterande delen av köpesumman måste du finansiera med egna medel. Banken vill helst att din så kallade kontantinsats består av sparpengar, men om det finns marginal för att låna pengar utöver ditt bolån kan du ta ett privatlån till kontantinsatsen.

Amorteringskravet

Amorteringskravet säger att den som lånar till mer än 50 % av bostadens värde måste amortera av på lånet. 2018 införde Finansinspektionen dessutom ett skärpt amorteringskrav som gör gällande att du måste amortera minst ytterligare 1 % per år om ditt bolån överstiger 4,5 gånger din bruttoinkomst.

Banken bestämmer amorteringsnivå

Hur mycket varje bank vill att du ska amortera är individuellt. Även om återbetalning är en form av sparande och pengarna går direkt tillbaka till dig själv, kan ett högt amorteringskrav göra att ekonomin blir svårare att få ihop då det ändå innebär en utgift.

Bindningstid

En av de viktigaste sakerna att ta ställning till är om du vill ha rörlig eller bunden ränta på lånet. Med rörlig ränta följer kostnaden för lånet marknadsräntans upp- och nedgångar, medan bunden ränta innebär att du betalar samma ränta oavsett hur marknaden svänger.

Räntan på ditt bolån påverkas av hur länge du vill binda upp lånet. Om du skulle vilja sälja bostaden innan ränteändringsdagen kan du bli skyldig att betala så kallad ränteskillnadsersättning.

Kundservice

I tider av ekonomisk oro och inflation väljer ofta bolånekunder alternativ som känns trygga och välbekanta. Men en bank med snabb och flexibel kundservice har också större administrativa kostnader, och många storbanker vill gärna att du samlar hela din ekonomi hos dem för att du ska få förmånliga villkor på bolånet.

Mindre aktörer kanske inte kan erbjuda riktigt lika tillgänglig service, men kompenserar med lägre räntor och färre krav.

Vad kan jag göra för att få ett bättre bolån?

För att optimera dina chanser att få bästa möjliga bolån kan du:

Avsluta sovande krediter

Ju fler lån du har, desto sämre blir helhetsbilden av din ekonomi i bankens ögon. Även krediter du inte längre använder räknas tekniskt sett som lån. Avsluta och stäng därför alla onödiga abonnemang och konton.

Samla befintliga smålån

Om du har många utspridda lån bör du försöka samla dem till ett enda större lån istället. Förutom att det ser bättre ut slipper du betala en massa onödiga och dyra avgifter på enskilda krediter. Att samla lån är en beprövad metod för att snabbare bli skuldfri – och ju lägre lån du har desto mer kan du få i bolån.

Vi är experter på samlingslån – kontakta oss så hjälper vi dig kostnadsfritt!

Vänta ut betalningsanmärkningar

Betalningsanmärkningar är ett tecken på att du tidigare misskött din ekonomi och påverkar allvarligt dina möjligheter att få ett bolån. Betalningsanmärkningar finns registrerade i tre år och syns när banken gör en kreditupplysning. Det bästa är att vänta ut dem innan du ansöker om bolån.

Ansöka med en medlåntagare

Om du av något skäl inte har möjlighet att få ett bra lån på egen hand, kan du ansöka med en medlåntagare. Det är någon som är beredd att ansvara för hela lånet om du inte skulle kunna betala tillbaka. Banken kommer då att utgå ifrån medlåntagarens ekonomi när de gör sin bedömning.

Vanliga frågor och svar – Bästa banken för bolån

Vilken bolånebank är bäst?

Enligt Svenskt Kvalitetsindex undersökning för 2022 är SBAB den bästa bolånebanken sett till kundnöjdhet. Villkoren för bolån är dock individuella, så det gäller att jämföra så många som möjligt.

Vilka faktorer är viktiga för ett bolån?

Förutom räntan – kostnaden för lånet – bör du titta på faktorer som bindningstid, amorteringskrav och kundservice hos banken.

Hur kan man få bättre bolån?

Det första du ska göra är att jämföra så många bolån som möjligt. För att skapa förutsättningar att få ner räntan kan du exempelvis avsluta krediter, samla dina befintliga lån och ansöka tillsammans med en medlåntagare.

Hur länge kommer räntorna att stiga?

Riksbankens bedömning är att styrräntan kommer att höjas ytterligare för att sedan ligga kvar på samma nivå fram till andra halvåret 2025, då den gradvis kommer att sjunka.

Våra partners