Semestertider – Pengar, räntan och lågkonjunkturen som försvann?
Av: Pingis Berg-Hadenius
Vardagsekonom på Sambla
I maj trodde vi att räntetoppen var nådd. Nu har visserligen inflationen, prisökningstakten, sjunkit, men inte så kraftigt som Riksbanken önskat. Därför höjdes reporäntan igen, nu till 3,75 procent. Vad händer med ekonomin egentligen – blåste lågkonjunkturen förbi?
”Det vi ser är att arbetsmarknaden är fortsatt stark. Har man en lön så fortsätter man att konsumera. Det håller hjulen i ekonomin igång. Vi ser exempelvis prognoser som pekar på att den svenska ekonomin ska växa med 0,5 procent i år. Prognoser som dessa var negativa tidigare i år. Vissa undrar vart lågkonjunkturen tog vägen”, säger Pingis Hadenius, vardagsekonom på Sambla.
Enligt Konjunkturinstitutet kommer aktiviteten i svensk ekonomi vara lite långsammare under 2023 och inledningen av 2024 men tillväxten kommer ändå se ganska bra ut jämfört med läget innan pandemin.
”En av det viktigaste faktorerna för en stark svensk ekonomin är hushållens konsumtion. Att hushållen inte får stora inkomstbortfall, genom exempelvis arbetslöshet, är viktigt för att vi inte ska hamna i en lågkonjunktur. Frågan framåt är hur hushållen kommer att konsumera i vardagen, om semestern blivit dyr”.
Riksbanken höjde nyligen den så kallade styrräntan igen till 3,75 procent. Tidigare i våras trodde många att räntetoppen var nådd, men nu verkar den flyttas fram. Riksbanken var tydlig med, i sitt besked, att ytterligare höjningar i höst är att vänta genom att man höjt sin räntebana. Nu väntas styrräntan toppa på drygt fyra procent första kvartalet 2024.
”Centralbanker på bred front har trappat upp tonläget i riktning mot högre ränta under längre tid. Allt för att få ned prisökningstakten i samhället: inflationen. Nu i juni har man höjt räntan i tex Storbritannien, Norge och aviserat ytterligare höjningar i framtiden i USA”.
Att tänka på i sommar:
- Den svenska kronan är rekordsvag, det vill säga växlar du in dina svenska kronor i till exempel euro eller dollar får du mycket mindre än för ett år sedan. Det gör det extra dyrt att semestra utomlands. Ett bra sätt att hålla i semesterpengarna är därför att stanna i Sverige.
- Se över dina lån! En lugn stund i hängmattan kan ge dig tid för reflektion. Gå igenom din ekonomi, inkomster, utgifter och sparande. En mängd lån och skulder kanske kan läggas om, till exempel genom att samlas i ett lån? Det kan vara ett sätt att få ned dina räntekostnader.
Smart ekonomi på semestern:
- Dagsbudget. Räkna på de rörliga kostnaderna varje dag för semestern och sätt över det på ett särskilt konto. Denna sommar med mer osäkerhet, vill du inte ha baksmälla i augusti med tomt / minus på kontot
- Undvik spontana frestelser som kostar pengar. Spontanbada? JA – men inte spontanbesök på krogen som drar iväg. Föreslå aktiviteter som inte kostar pengar.
- Penga-prata. Ekonomisk etikett och att våga prata om pengar är extra viktigt denna sommar. Våga säga ”vi har picnic istället för restaurang” eller vi har den här budgeten för presenter i sommar (bröllop, fester, kalas). Det är alltid surt att betala i efterhand. Ta det med ett leende. Det är smart att våga hålla i pengarna, inte trist.