9 tips på hur du förbättrar din kreditvärdighet

Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

När du ansöker om lån så görs det en kreditupplysning på dig. Det innebär att långivaren kollar upp din förmåga att betala tillbaka pengarna. Den förmågan kallas för kreditvärdighet. En hög kreditvärdighet innebär att du anses ha god betalningsförmåga – och en sämre kreditvärdighet innebär tvärtom. En god kreditvärdighet gör alltså att du kan bli beviljad större lån och få en lägre ränta. Här har vi samlat 9 tips på hur du kan förbättra din kreditvärdighet!

Om du skulle få avslag på en låneansökan – eller inte är nöjd med räntan du erbjuds – kan det vara en bra idé att förbättra din kreditvärdighet. Det är ingenting du kan göra över en dag, men det finns flera saker du kan göra för att påverka din situation. Här kommer våra 9 tips till dig som vill få en bättre kreditvärdighet.

1. Ta reda på din kreditvärdighet

Det första steget är att göra en kreditupplysning på dig själv. Då ser du vad bankerna ser och det ger dig en enkel överblick över din nuvarande ekonomiska situation. Här bör du också kontrollera att allt i din kreditupplysning stämmer.

Du kan ta en kreditupplysning på dig själv hos UC för en mindre kostnad – eller söka dig till några andra kreditupplysningsföretag som gör det gratis. Se bara till att företaget i fråga inte registrerar den som en bestående kreditupplysning, eftersom dessa också påverkar din kreditvärdighet.

2. Samla dina lån

Om du redan har fler mindre lån, avbetalningar och krediter kan du ofta få bättre villkor och ränta om du tar ett samlingslån där du bakar in alla dessa. Att ha färre antal lån och krediter kommer nämligen att förbättra din kreditvärdighet på sikt.

Samtidigt ger ett större lån oftast bättre villkor än många små, samtidigt som du slipper de administrativa kostnaderna från flera olika aktörer. Detta gör att du kan spara mer pengar varje månad.

Läs mer: Samla lån – Förbättra din lånesituation

3. Försök undvika att låna pengar till småsaker

Skulder påverkar din kreditvärdighet negativt. Undvik helst att köpa saker på avbetalning – då detta räknas som lån – och försök i stället att spara ihop pengar till större köp. Har du redan den typen av smålån kan du försöka börja med att betala av dessa, eftersom de ofta har högre ränta.

4. Sköt dina räkningar

Se till att du betalar dina fakturor i tid. Om du inte betalar dina räkningar i tid riskerar du i värsta fall att få en betalningsanmärkning, något som ger dig en avsevärt lägre kreditvärdighet.

Har du inte möjlighet att betala en faktura? Hör av dig till företaget och se om betalningen kan skjutas upp några dagar – eller se om ni kan sätta en ny avbetalningsplan. Kom ihåg att det sämsta du kan göra är att bara låta fakturan ligga!

5. Avsluta krediter du inte använder

Om du har många krediter som du inte utnyttjar, till exempel kreditkort, kontokredit eller abonnemang, är det bäst att du avslutar dem. Alla dessa syns nämligen i en kreditupplysning, så om du har för många kan det påverka din kreditvärdighet negativt.

6. Gör inte för många ansökningar

Många kreditupplysningar på kort tid tyder på hög aktivitet och att du söker många lån, vilket kan ge dig försämrad kreditvärdighet.

Att på egen hand jämföra långivare ger dig en kreditupplysning för varje långivare du ansöker hos. Då är det klokare att kostnadsfritt söka genom Sambla för att förbättra din ränta på privatlån, vilket endast innebär en kreditupplysning hos UC trots att Sambla samarbetar med 40 banker och långivare.

7. Sök ihop med en medsökande

Ibland är det en bra idé att ansöka tillsammans med någon. När ni har två inkomster ökar er betalningsförmåga, vilket innebär lägre risk för banken. Detta blir alltså ett sätt att öka din kreditvärdighet i bankens ögon – med hjälp säkerheten från en medsökande.

Både du och din medsökande är ansvariga för att lånet sedan betalas tillbaka. Vanliga medsökande kan vara en partner eller en förälder.

Läs mer: Vikten av att ha en medsökande

8. Ha en stabil livssituation

Kanske ett tips som är lättare sagt än gjort, men det är bra att känna till att banken tittar på hela din livssituation när de bedömer din kreditvärdighet. En hög inkomst från en trygg anställning ökar till exempel din kreditvärdighet. Även att äga sin bostad jämfört med att bo i hyresrätt kan hjälpa till, ihop med flera andra faktorer.

Läs mer: Så påverkar din anställning din kreditvärdighet

9. Undvik kreditkort

Kreditkort kan vara ett betalningssätt som ger dig vissa förmåner – men det förutsätter att du alltid betalar hela fakturan i tid. Annars kan kreditkort vara en anledning till en låg kreditvärdighet. Om du har en fullt utnyttjad kredit bör du betala den så fort som möjligt, eftersom det kraftigt kan påverka din kreditvärdighet. Det innebär att det är svårare för dig att få låna pengar, även om du faktiskt inte har något ekonomiskt behov av att utnyttja kreditkortet.