Renovera dina möbler själv – en nybörjarguide

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

kr

           
Lånetid

år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med NaN års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på NaN betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 32,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 32,99% (Uppdaterat november 2024).

Så går du tillväga när du ska renovera gamla möbler
5 tips för möbelrenovering
Dessa verktyg bör du ha hemma
Så går du tillväga när du ska renovera gamla möbler
5 tips för möbelrenovering
Dessa verktyg bör du ha hemma

I dagens snabbrörliga värld där trender kommer och går i rasande fart ligger det en viss charm i att återuppliva och fräscha upp gamla möbler. Att renovera sina möbler själv är inte bara en ekonomiskt fördelaktig aktivitet utan även ett sätt för dig att uttrycka din kreativitet och unika stil.

Oavsett om du är nybörjare på området eller en erfaren entusiast får du här en grundläggande guide för hur du går tillväga när du ska renovera dina möbler själv. 

Spara pengar på att renovera själv

Att renovera och fräscha upp dina egna möbler är ett bra sätt att hålla onödiga utgifter nere. Istället för att köpa en ny byrå för några tusenlappar kan du med lite slippapper och färg komma undan bra mycket billigare.

Att renovera själv är dock inte bara bra för plånboken – möbelrenovering minskar även onödig konsumtion, vilket är toppen för miljön. Dessutom kan det vara oerhört tillfredsställande att se en gammal, sliten möbel återfå sin forna glans.

Renovera gamla möbler – en steg för steg-guide

Om du vill komma igång med möbelrenovering men har svårt att veta hur och var du ska börja har vi här tagit fram en underlättande steg för steg-guide för hur du fräschar upp en trämöbel.

Steg 1: Skapa en vision

Innan du sätter igång med ditt renoveringsprojekt är det viktigt att du har en någorlunda tydlig bild och vision av hur du vill att möbeln ska se ut när den är klar. Bläddra i tidningar, surfa på nätet och samla inspiration från olika källor. Pinterest, Instagram och inredningstidningar är typiskt bra inspirationskällor. Detta hjälper dig att bestämma färgscheman, stil och eventuella dekorativa detaljer som du vill inkludera.

Steg 2: Välj möbel och förbered ditt arbetsutrymme

Välj en möbel som du känner dig bekväm att börja med. Kanske har du en stol med slitna kanter eller ett soffbord med en tråkig yta?

Tips: Är du nybörjare kan det vara fördelaktigt att börja med ett lite mindre projekt. På så sätt lär du dig grunderna innan du påbörjar ett större och mer tekniskt avancerat renoveringsprojekt.

Innan du dyker in i renoveringsprocessen måste du också se till att du har tillräckligt med arbetsutrymme och alla nödvändiga verktyg och material till hands. I slutet av artikeln har vi listat en drös verktyg som kan vara bra att ha hemma.

Här kan du se alla våra artiklar om renovering!

Steg 3: Rengöring och förberedelse

Innan du börjar renovera måste du förbereda möbeln. Ta bort eventuella handtag, knoppar och andra detaljer. Rengör ytan noggrant med ett milt rengöringsmedel och vatten för att avlägsna smuts, fett och damm. Om möbeln har repor eller andra skador kan du använda träspackel för att jämna ut ytan innan du går vidare.

Glöm inte bort att låta spacklet torka ordentligt innan du slipar möbeln samt att möbeln är torr efter rengöringen.

Steg 4: Slipning

Slipning hjälper till att skapa en jämn yta för målning eller bestrykning. Använd sandpapper med olika kornstorlekar för att ta bort gammal färg, ojämnheter och repor. Kom ihåg att ta det lugnt och försiktigt för att inte skada träet.

Det finns även speciell färgborttagning som går att applicera för att få bort gammal färg. Applicera, låt verka och skrapa sedan bort färgen innan du börjar slipa.

Läs också: Värdeökande renoveringar

Steg 5: Målning eller bestrykning

Måla din möbel i den färg du valt eller stryk på en oljebaserad träbehandling för att framhäva träets naturliga skönhet. Använd en pensel eller en roller för att applicera färgen jämnt och låt varje lager torka helt innan du applicerar nästa. Här kan du vara kreativ med färgval och teknik för att skapa ett unikt utseende.

Steg 6: Byt ut detaljer

Vill du uppgradera din möbel ytterligare går det ofta att hitta både handtag, knoppar och andra detaljer billigt på second hand-butiker. Kolla på olika alternativ som matchar din valda stil och ersätt de gamla detaljerna.

Här kan du hitta de bästa loppisarna och second hand-butikerna i Sverige!

Sista steget: För dig som vill byta stoppning

Om du har en stol, fåtölj eller soffa som behöver ny stoppning eller tyg är det, med lite tålamod, inte alls särskilt svårt att byta detta på egen hand. Klipp upp tyget och ersätt den gamla stoppningen med ny skumgummi eller liknande material. Klä sedan om med nytt tyg och fäst med häftpistol.

5 tips när du ska renovera dina möbler själv

1. Återvinn material

Har du gamla kuddar eller tyg liggande hemma? Använd dem som ny stoppning eller klädsel. Det är bra för både din ekonomi och miljön.

2. Glöm inte säkerheten

Använd alltid skyddsglasögon, handskar och andningsskydd om du exempelvis målar med stark färg eller använder något starkt medel.

3. Prova på mindre möbler först

Om du är helt ny på möbelrenovering kan det vara klokt att börja med ett mindre projekt innan du tar dig an större och mer komplexa möbler. Detta ger dig möjlighet att öva och utveckla dina färdigheter.

Läs också: Odla på balkongen

4. Använd rätt verktyg

Trots att egen renovering av möbler är bra för plånboken, kan det ändå vara värt att lägga lite pengar på kvalitativa verktyg och material för att uppnå bästa möjliga resultat. Mer om det nedan.

5. Var tålmodig

Bra saker tar tid. Låt färgen torka ordentligt mellan varven och ge inte upp om resultatet inte blir som du tänkt dig första gången. Du lär dig av varje projekt. Det går självklart även att göra om samma möbel tills du blir nöjd!

Verktyg som är bra att ha hemma när du ska renovera möbler

Att komma igång med möbelrenovering kräver några grundläggande verktyg som gör processen smidigare. Här är en lista över verktyg som är bra att ha hemma om du vill börja renovera och fräscha upp dina möbler själv.

Sandpapper med olika kornstorlekar

Grovt sandpapper används för att ta bort gammal färg eller ytskador medan fint sandpapper används för att jämna ut ytan och skapa en slät finish.

Målarpenslar i olika storlekar

Investera i kvalitetspenslar i olika storlekar för att applicera färgen jämnt och precist. En bred pensel används för större ytor medan en smalare pensel är bra för detaljer och kanter.

Målarroller

För större ytor som kräver en jämn och snabb applicering av färg är målarroller ett utmärkt val.

Färgskrapa

En skrapa är användbar för att ta bort gammal färg, lack eller annat material som behöver avlägsnas från möbelns yta.

Träspackel

Använd träspackel för att jämna ut möbelns yta och fylla i repor, hål eller andra skador på träet innan du börjar måla eller bestryka. När spacklet har torkat behöver du slipa bordet innan du målar eller oljar.

Övriga verktyg som är bra att ha hemma:

  • Skruvmejslar och tänger
  • Måttband och vattenpass
  • Skyddsglasögon
  • Golvskyddspapper
  • Trälim
  • Skyddslack
  • Häftpistol

Tips för plånboken: Glöm inte bort att många verktyg och mycket material går att hitta på second hand-affärer eller på auktionssajter och marknadsplatser online. Det går även att hyra in saker du kanske inte vill ha hemma.

Nästa gång du funderar på att kasta den gamla stolen eller den slitna byrån – tänk igen! Med lite kreativitet och tålamod kan du både spara pengar och göra miljön en tjänst.

Lycka till med möbelrenoveringen!

Vanliga frågor och svar – Renovera möbler

Hur får man bort repor på ett bord?

Om reporna på bordet är väldigt ytliga kan det räcka med ett grovkornigt sandpapper för att få bort dem. Är det däremot större repor eller skador på bordet kan du använda träspackel. Glöm inte bort att du måste slipa bordet efter att du spacklat för att få till en jämn yta.

Hur behandlar man gamla trämöbler?

Om du vill fräscha upp en gammal trämöbel bör du först slipa möbeln för att jämna till ytan. Efter det kan du olja in möbeln med en träolja som passar möbelns träslag.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners