Hyra ut lägenhet? Detta gäller vid andrahandsuthyrning
Ska du hyra ut din lägenhet eller villa i andra hand? Då finns det en drös grejer du behöver tänka på för att det hela ska gå så smidigt som möjligt. Här kikar vi på vilka regler som gäller för uthyrning av både bostadsrätt, hyresrätt och villa. Vi ger också några tips på vad du bör tänka på när du hyr ut din bostad. För vad var det nu som gällde när man hyr ut möblerat, och vem är det egentligen som ska betala hemförsäkringen?
Snabbfakta andrahandsuthyrning
- Hyran du tar ut måste alltid vara skälig
- Du får göra påslag på hyran om du hyr ut möblerat
- För bostadsrätt och hyresrätt behöver du tillstånd från förening eller hyresvärd
- Tillstånd krävs inte om du själv bor kvar i en del av bostaden
- Både du och din hyresgäst måste betala hemförsäkring vid andrahandsuthyrning
- Skriv alltid hyresavtal
Hur mycket kan man hyra ut sin lägenhet för?
Oavsett vilken typ av boende du ska hyra ut är reglerna desamma: Hyran måste vara skälig.
Vad är då en skälig hyra?
För hyresrätter är en skälig hyra den hyra du själv betalar till din hyresvärd.
För en bostadsrätt eller ett hus är det istället den totala summan av bostadens driftkostnader och kapitalkostnad. I många fall räknas det du själv betalar för bostaden, inklusive ränta på bolån, som en skälig hyra.
Driftskostnaden och kapitalkostnaden
Driftskostnaderna är dina faktiska kostnader för ditt boende. Där ingår bland annat hyra, el, bredband och vatten. Kapitalkostnaden ska i sin tur beräknas som en skälig avkastningsränta på din bostads marknadsvärde. Avkastningsräntan anses rimlig om den ligger ett par procent över riksbankens referensränta.
Det finns flera onlineverktyg – bland annat på Samtrygg – som kan hjälpa dig räkna ut en skälig hyra för just din bostad.
Läs också: Boendekostnad
Så mycket får man tjäna på att hyra ut lägenhet
Visst kan det locka att lägga på ett par tusenlappar på hyran – men det får du inte. Du har helt enkelt inte rätt att tjäna pengar på en andrahandsuthyrning – åtminstone inte om det innebär att du tar ut mer pengar i hyra än vad bostaden faktiskt kostar. Om du gör det riskerar du att bli återbetalningsskyldig.
Regler för att hyra ut bostadsrätt
Här kikar vi på vad du bör tänka på när du hyr ut din bostadsrätt.
Då får du hyra ut din bostadsrätt
För att få hyra ut din bostadsrätt behöver du ha ett giltigt skäl. Det kan röra sig om att du ska arbeta eller studera på annan ort, vill provbo med din partner eller har svårt att sälja bostaden på grund av marknadsläget. Det kan även handla om att du vill hyra ut till en familjemedlem eller annan närstående.
För att få hyra ut behöver du bostadsrättsföreningens godkännande, vilket oftast ges om du kan visa att du har ett giltigt skäl. Om föreningen nekar din ansökan kan du vända dig till hyresnämnden för att få hjälp.
Läs också: Köpa bostadsrätt
Så länge får du hyra ut din bostadsrätt
Hur länge du får hyra ut din bostad varierar, men vanligtvis godkänner bostadsrättsföreningen uthyrning för ett år i taget. Om du vill fortsätta hyra ut efter den perioden behöver du ansöka om ett nytt tillstånd.
Skulle föreningen inte bevilja fortsatt uthyrning har du möjlighet att ansöka om förlängning hos hyresnämnden.
Regler för att hyra ut hyresrätt
Att hyra ut en hyresrätt liknar till viss del reglerna för uthyrning av en bostadsrätt, men kraven kan vara lite striktare.
Då får du hyra ut din hyresrätt
För att få hyra ut en hyresrätt måste du kunna visa upp “beaktansvärda skäl”. Det kan handla om att du ska studera eller arbeta på annan ort eller att du har hälsoproblem.
För att hyra ut din hyresrätt krävs det också att din hyresvärd ger sitt godkännande. Om du inte får ett ja från hyresvärden kan du vända dig till hyresnämnden för att få hjälp. Däremot behöver du inte be om lov om du bara tänker hyra ut ett rum medan du själv bor kvar i lägenheten.
Så länge får du hyra ut din hyresrätt
När det gäller uthyrning av hyresrätt brukar tillstånd ges för ett år i taget – precis som vid uthyrning av en bostadsrätt.
Här vill vi också trycka lite extra på vikten av att inte ta ut en för hög hyra. Då kan du dels behöva betala tillbaka den – men du riskerar också att få hyreskontraktet uppsagt.
Regler för att hyra ut hus
Att hyra ut ett hus ger dig bra mycket större frihet jämfört med uthyrning av en bostadsrätt eller hyresrätt. Här går vi igenom vad du bör tänka på när du planerar att hyra ut din villa.
Då får du hyra ut ditt hus
Eftersom du äger hela fastigheten behöver du inget tillstånd för att hyra ut din villa. Du är inte heller bunden till några specifika skäl för att hyra ut. Du gör som du vill, helt enkelt.
Så länge får du hyra ut ditt hus
Du har full frihet att bestämma hur länge du vill hyra ut ditt hus – det finns ingen tidsbegränsning.
Läs också: Världens dyraste hus
4 saker att tänka på när du hyr ut din bostad
1. Skriv kontrakt
Oavsett om du ska hyra ut en bostadsrätt, hyresrätt eller villa är det A och O att du komponerar ihop ett hyresavtal. Detta skyddar både dig och hyresgästen och gör dessutom villkoren för uthyrningen tydligare.
För bostadsrätt och hus kan det även vara klokt att upprätta besiktningsprotokoll och nyckelkvittens. På så sätt minskar du risken för framtida trassel.
2. Kolla hemförsäkring
Oavsett boendetyp behöver bostaden vara försäkrad av dig på samma sätt som när du själv bor där. Det är nämligen du som ansvarar för eventuella skador. Har du en bostadsrätt bör du även kontrollera att du har ett bostadsrättstillägg.
Hyresgästen måste i sin tur ha en egen hemförsäkring för sina saker.
Ett hett tips är att du plockar undan saker du är rädd om innan du hyr ut. Råkar du ut för en tjuvaktig eller oförsiktig hyresgäst ersätter nämligen inte din hemförsäkring de saker som stjäls eller förstörs av personen som bor där.
3. Ska du skatta?
Inkomster från uthyrning av din privata bostad klassas som kapitalinkomst och beskattas med 30 %. Du behöver dock bara betala skatt om din årliga hyresintäkt överstiger 40 000 kronor. Om dina hyresintäkter ligger under 40 000 kronor per år slipper du skatta helt.
4. Påslag för möbler
Om du hyr ut din bostad möblerad får du öka på hyran. Detta påslag får dock inte överstiga 15 % av den hyra som du själv betalar för bostaden.
För att bostaden ska räknas som möblerad bör den vara utrustad med möbler och föremål som du själv använder till vardags, exempelvis säng, soffa, köksgeråd och städartiklar.
Vanliga frågor och svar – Hyra ut bostad
Vem betalar hemförsäkring vid andrahandsuthyrning?
Både du och personen du hyr ut till betalar för en egen hemförsäkring. Din hemförsäkring täcker skador på bostaden medan hyresgästens försäkring täcker dennes egna saker.
Hur mycket får man hyra ut sin lägenhet för?
Du får ta ut en skälig hyra som täcker dina driftskostnader och kapitalkostnader, samt en viss tilläggshyra om bostaden är möblerad. Ofta räknas den hyra du själv betalar för bostaden som skälig.
Vad ska man tänka på när man hyr ut sin lägenhet?
När du hyr ut din lägenhet i andra hand är det viktigt att du tar ut en skälig hyra och att du har ett skriftligt hyresavtal. Du bör också kontrollera hyresgästens bakgrund och se till att både du och din hyresgäst har giltiga hemförsäkringar.
Hur mycket kan jag hyra ut för skattefritt?
Du kan hyra ut skattefritt upp till 40 000 kronor per år. Överstiger dina hyresintäkter denna gräns beskattas överskottet med 30 %.
Fler blogginlägg
VI HJÄLPER DIG FÅ LÅN TILL BÄST RÄNTA
Våra andra tjänster
Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners