Jakten på den billigaste mataffären 2024

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

kr

           
Lånetid

år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med NaN års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på NaN betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Här hittar du den billigaste maten
Våra bästa tips på hur du handlar billigt
Dessa livsmedel har ökat mest i pris
Här hittar du den billigaste maten
Våra bästa tips på hur du handlar billigt
Dessa livsmedel har ökat mest i pris

Att den svenska kronan är rekordsvag har inte gått obemärkt förbi – framförallt inte för oss som gillar att handla mat emellanåt. Kronans svaga ställning mot andra valutor gör nämligen att många matvaror skjuter i höjden – inte minst då cirka hälften av alla livsmedel som säljs i våra matbutiker är importerade. Vill du kunna äta gott och ändå hålla i stålarna finns det dock vissa knep du kan ta till för att hålla matutgifterna nere. 

Rekordhög prisökning på mat

Enligt SCB:s Konsumentprisindex ökade matpriserna med cirka 20 % mellan 2022 och 2023. En sådan snabb ökning har vi inte sett sedan 1950-talet. Att man som konsument vill hålla nere matutgifterna i tider som dessa är alltså inte särskilt konstigt.

Men vilken mataffär är egentligen billigast och vad ska man tänka på om man vill handla mat till ett lägre pris? Det får du reda på här!

Willys är den billigaste mataffären 2024

Jämförelsetjänsten Matpriskollen samlar kontinuerligt prisuppgifter från de största aktörerna inom dagligvaruhandeln. Enligt en undersökning där de jämförde över 2 500 matartiklar kammar Willys hem förstapriset i alla boendesituationer.

Oavsett om du bor i singelhushåll, är ensamstående eller har barn i familjen lär du alltså i många fall kunna spara några kronor om du handlar på Willys istället för  en annan kedja.

Läs också: Recept till billiga matlådor

Men Lidl då?

Lidl har fått ett gott rykte när det gäller billiga livsmedel. Och ja, Lidl har också låga priser – i många fall på samma prisnivå som Willys. Den tyska kedjan har dock ett betydligt mindre produktutbud och saknar många vanliga varumärken. Detta gör det också svårare att jämföra priser mellan Lidl och andra matkedjor.

Läs också: Black Friday – tips och vad du bör tänka på

Vilken är den billigaste mataffären online?

Willys har samma prissättning oavsett om du handlar på plats eller online. Detta gör att de toppar listan även när det gäller mathandling online. Det finns dock andra alternativ:

Matsmart

På Matsmart.se kan du handla diverse skafferiprylar som andra mataffärer av någon anledning inte kan sälja. Det kan handla om överproduktion, felaktiga förpackningar och korta eller passerade bäst före-datum.

På Matsmart är priserna ofta extremt låga och du kan dessutom köpa hem diverse rabatterade storpack. Sortimentet varierar dock kraftigt och de säljer inga frys- eller kylvaror.

Läs också: Billigt kaffe

Billig matkasse

Vill du köpa hem en färdig matkasse med redan utvalda recept hittar du den billigaste kassen på City Gross. Deras Billiga Kasse kostar nämligen bara 26 kronor per portion.

Läs också: Så firar du en billig jul

De billigaste mataffärerna i Sverige

Kollar vi geografiskt kan vi hitta det lägsta genomsnittspriset på mataffärer i Skaraborg och det högsta genomsnittspriset i Västerbotten. Vill du säkerställa att priserna är riktigt låga hittar du, enligt PRO’s (Pensionärernas Riksorganisation) undersökning, de billigaste mataffärerna i Jämtland, Värmland och Skaraborg.

Värt att nämna är att PRO’s undersökning enbart baserats på 36 varor och där en majoritet ICA-butiker och Coop-butiker deltagit. Undersökningen är alltså inte lika omfattande som Matpriskollens där man jämförde över 2 500 varor.

Sveriges 3 billigaste butiker enligt PRO är:

  • Maxi ICA Stormarknad i Östersund
  • Maxi ICA Stormarknad Bergvik i Karlstad
  • Maxi ICA Stormarknad i Falköping

Sveriges 3 billigaste butiker för hemleverans enligt PRO är:

  • Maxi ICA Stormarknad Kungälv Göteborg (avgift 49 kr)
  • ICA Supermarket Sigtuna Stockholms län (avgift 29 kr)
  • ICA City Knalleland Södra Älvsborg (avgift 148 kr)

7 tips hur du gör mathandlingen billigare

1. Kolla erbjudanden

Ja, det kanske tar lite extra tid men rent ekonomiskt kan du göra en riktig vinst om du ser till att kontinuerligt kolla in mataffärernas erbjudanden. Ta dig tid att bläddra igenom reklamblad, webbplatser och appar inför varje storhandling.

2. Bli medlem

I princip alla kedjor erbjuder medlemskap eller lojalitetsprogram som kan ge dig tillgång till exklusiva rabatter och erbjudanden. Att bli medlem är dessutom nästan alltid gratis.

3. Köp storpack

Att köpa storpack kan ofta innebära att du sparar pengar antingen per enhet eller per kg. Ett kilo Falksalt på Ica kostar exempelvis 14 kronor per kilo medan 150 gram kostar hela 79 kronor per kilo – en enorm skillnad!

4. Sluta småhandla

Att småhandla kan få dina matkostnader att stiga. Försök att planera dina inköp och handla en gång i veckan istället för att köpa små mängder lite då och då. På så sätt kan du undvika impulsköp och spara pengar.

5. Handla inte hungrig

Något annat som kan leda till impulsköp är en hungrig mage. Se till att du alltid har stoppat något i magen innan du går och handlar för att lättare undvika frestelser.

6. Handla efter säsong

När det gäller frukt och grönt finns det pengar att spara om du handlar säsongsbaserat. Vissa frukter är exempelvis billigare under vintermånaderna och andra är billigare på hösten.

7. Köp kort datum och frys in

Många butiker erbjuder varor med kort datum till lägre priser. I många fall går det att frysa in varan så att den håller bra mycket längre.

Livsmedel som ökat mest respektive minst i pris

Älskar du purjolök, paprika och honungsmelon? Då har du otur – de tillhör nämligen den kategori livsmedel som ökat mest i pris det senaste året. Om du däremot är en salladskåls-älskare har du mer tur – där har priset tvärtom minskat. Här är varorna som ökat mest respektive minst under året, enligt SCB.

 

Livsmedel som ökat mest i pris Prisökning i %
Purjolök 79,5
Blomkål 79,2
Paprika 54,1
Honungsmelon 51,4
Socker 48,1

Läs också: Matbutikerna prissänker varor

Livsmedel som ökat minst i pris Prisökning i %
Salladskål -1,5
Päron 0,3
Kiwi, ananas m.m 1,8
Fryst frukt och bär 5,6
Äpplen 5,7

Siffrorna avser prisförändring mellan februari 2022 och februari 2023.

Läs också: Inflation

Vanliga frågor och svar – Billigaste mataffären

Är Coop eller Ica billigast?

Enligt Matpriskollen är ICA billigare än Coop. Medan Ica Maxi är 0-6 procent dyrare än Willys är Stora Coop 6-12 procent dyrare.

Hur handlar man mat billigt?

Utöver att välja en billigare matkedja kan du komma billigare undan om du planerar dina matinköp, undviker att småhandla, kollar igenom butikernas erbjudanden och alltid kollar varornas jämförelsepris.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners