Billiga matlådor – tips och recept för att spara pengar på mat
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med NaN års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på NaN betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).
När matpriserna skenar är det extra viktigt att spara pengar utan att kompromissa med smaken eller hälsan. Tur då att det faktiskt går att äta både billigt och gott. Ett av de bästa sätten är att göra matlådor. Här tittar vi närmare på prisvärda och näringsrika måltider som passar utmärkt som matlåda.
Hoppa direkt till:
- Vad ska man tänka på när man handlar till matlådor?
- Billigaste matlådorna – 5 recept under 10 kronor per portion
Varför matlåda?
En matlåda är en matsäck som du packar i en låda av plast eller något annat återanvändningsbart material. Du kan visserligen använda engångslådor, men det är betydligt dyrare och dåligt för miljön. Många har med sig matlådor till jobbet eller skolan.
Att ha matlåda är inte bara betydligt billigare än att äta ute – du kan också vara säker på att maten är god, mättande och hälsosam. Matlådor är också ett smidigt alternativ om du har allergier eller går på någon speciell diet.
Vilken är den billigaste maträtten?
Även om det är möjligt att hitta mat till extremt låga priser, är det inte säkert att den ger alla nödvändiga näringsämnen. Bland de prisvärda och hälsosamma alternativen är rätter som pasta med tomatsås populära.
Men i själva verket kan du använda vilken basvara som helst, såsom ris, potatis, linser och torkade bönor, eftersom de också är mycket prisvärda. Dessutom har dessa varor lång hållbarhet, vilket gör att du kan laga mat för flera dagar framåt utan att behöva oroa dig för att de ska bli dåliga. Att frysa in matlådor är också ett bra och bekvämt sätt att alltid ha goda måltider redo att ätas när som helst.
Läs också: Här är den billigaste mataffären
Hur mycket pengar sparar man på matlådor?
En genomsnittlig lunch i Sverige kostar omkring 100 kronor. Om du väljer att äta ute varje arbetsdag i veckan, blir kostnaden 500 kronor per vecka – eller 20 000 kronor per år. En medhavd matlåda med många ingredienser kostar runt 30 kronor – men det går naturligtvis att göra betydligt billigare matlådor än så om det krävs.
Sammantaget kommer du att spara tusentals kronor om året endast på att göra matlådor. Många anger en genomsnittlig siffra på 12 000 kronor.
Läs också: Så firar du en billig jul
Vad ska man tänka på när man handlar till matlådor?
Förberedelse gör susen när det kommer till matlådor. Här är fyra tips för en smaklig måltid till en billig peng:
1. Gör en inköpslista
Första steget är att noggrant planera dina måltider och skapa en budget och en inköpslista. Grundläggande livsmedel som potatis och ris är både mättande och håller länge, men kom ihåg att variera dessa för att undvika att tröttna på dina rätter för fort.
2. Handla efter säsong
Håll ögonen öppna för grönsaker och frukter som är i säsong, eftersom de både är prisvärda och smakar som bäst under den perioden.
3. Håll utkik efter kampanjer
Bläddra i reklamblad eller håll utkik efter röda skyltar för att hitta så många prissänkta varor som möjligt. Att köpa på kort datum är oftast inget problem så länge du tillagar eller fryser in produkten omgående.
4. Undvik delin
Undvik halvfabrikat och färdiglagad mat, eftersom det oftast är dyrare.
Läs också: Här hittar du billigast kaffe
Billigaste matlådorna – 5 populära recept
Även om snittpriset på en matlåda ligger mellan 20 och 30 kronor, går det faktiskt att göra goda rätter för mindre än 10 kronor per portion. Här är några av de mest populära recepten.
Korv stroganoff med ris (4 portioner)
Den här klassikern – känd från skolmatsalar landet över – kostar endast 10 kronor per portion.
400 g falukorv
4 portioner ris
3 dl grädde
1 gul lök
1 msk tomatpuré
Salt och peppar
Fransk senap (valfritt)Tillagning:
Tillaga riset enligt instruktionerna på förpackningen. Stek korven i några minuter, tillsätt löken och stek ytterligare en stund. Blanda i grädde och tomatpuré, krydda med salt och peppar. Rör gärna ner en sked fransk senap för att förhöja smaken.
Vegetarisk pasta med ricotta och spenat (4 portioner)
Spenat och ricotta gör sig extra bra med pasta – och portionspriset för denna simpla rätt är endast åtta kronor.
Ingredienser:
200 g fryst hackad spenat
500 g spaghetti
1 vitlöksklyfta
En tsk olivolja
1 förpackning ricotta
Salt och peppar
Tillagning:
Tina spenaten i en kastrull och tillsätt en vitlöksklyfta när vätskan nästan kokat bort. Rör sedan ner ricottaosten och krydda blandningen med salt, peppar och lite olivolja. Tillsätt en nypa malen muskotnöt för extra smak.
Ärtsoppa (6 portioner)
Ärtsoppa äts traditionellt på torsdagar, men har kommit att bli en storfavorit i matlådan oavsett veckodag. Inte minst för att ärtsoppa endast kostar fyra kronor per portion.
500 g gula ärtor
2 gula lökar
2 buljongtärningar
1,5 liter vatten
En nypa timjan eller mejram
Ett lagerblad
Salt och pepparTillagning:
Blötlägg ärtorna över natten och slå sedan av det blötlagda vattnet. Koka upp ärtorna i 1,5 liter färskt vatten och tillsätt de skivade lökarna och kryddorna. Låt ärtsoppan sjuda på medelvärme i 1,5 timmar, tillsätt buljongen och justera smaken med salt och peppar. Det är även gott att ha knaperstekt bacon på soppan.
Soppa med potatis och purjolök (4 portioner)
Soppa gjord på potatis och purjolök är ett utsökt vegetariskt alternativ som endast kostar runt 7 kronor per portion!
6 mjöliga potatisar
1 purjolök
1 gul lök
2 vegetariska buljongtärningar
1 liter vatten
1 tsk olja
1 lagerbladTillagning:
Dela potatisen i mindre delar, skär lök och purjolök i tunna skivor och krossa en vitlöksklyfta. Fräs allt i en kastrull med lite olja, tillsätt buljongen och låt det koka upp. Tillsätt ett lagerblad och krydda med salt och peppar när potatisen är mjuk. För en icke-vegetarisk variant, strö knaperstekt bacon över soppan före servering.
Blodpudding med bacontärningar (4 portioner)
Trött på jobbet? Det kan vara järnbrist. Då är blodpudding med bacon det självklara valet i matlådan. En bonus är att rätten endast kostar tio kronor per portion och att den är extremt lätt att tillaga.
500 g blodpudding
1 paket bacon i tärning
Lingonsylt
2 morötterTillagning:
Stek blodpuddingen och bacontärningarna tills de är härligt knapriga. Tillsätt rivna morötter och en rejäl klick lingonsylt.
Vanliga frågor och svar – Billiga matlådor
Var går det att köpa matlådor?
Innan du kan göra matlådor behöver du så klart själva lådan. Välsorterade varuhus brukar ha ett stort utbud på återanvändningsbara matlådor i olika storlekar. Matlådor i plast brukar vara billigast – men lådor i glas eller plåt kan vara mer hållbara.
Vad kostar en matlåda?
Matlådor kan kosta alltifrån några kronor per portion till 30 kronor eller mer. Men även om du har lite dyrare ingredienser och råvaror i din matlåda kommer det alltid vara billigare än att köpa mat ute.
Hur mycket sparar man på matlådor?
Exakt hur mycket du kan spara in på att äta matlådor beror på priset för ingredienserna. Men en genomsnittlig siffra som ofta används är 12 000 kronor per år jämfört med att äta utelunch varje dag.
Hur länge håller matlådor i kylskåpet?
Räkna med att du kan ha tillagad mat i kylskåpet i minst 5 dagar innan den börjar bli dålig. En fördel med att göra matlådor är att du kan frysa in dem och tina upp vid behov.
Fler blogginlägg
VI HJÄLPER DIG FÅ LÅN TILL BÄST RÄNTA
Våra andra tjänster
Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners