11 bästa ekonomiapparna 2025 – för budget, spara pengar och hålla koll
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med NaN års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på NaN betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 32,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 32,99% (Uppdaterat november 2024).
Dagens smarta ekonomiappar kan hjälpa oss med allt från att göra en budget, spara pengar – eller hålla koll på din ekonomi. Letar du efter de bästa ekonomiapparna har du kommit rätt – här listar vi våra favoriter och de mest populära!
De flesta ekonomiappar är till för att förbättra din ekonomi, hjälpa dig spara pengar eller att sätta en budget. Vi har delat upp våra bästa ekonomiappar enligt följande kategorier:
Vet du vad du letar efter kan du hoppa direkt till respektive avsnitt – annars kan du läsa vidare så tar vi dem i ordning!
Ekonomiappar för att hålla koll på ekonomin
Samblas app
Visste du att Sambla har en egen app? Den är perfekt för dig som vill hålla bättre koll på din privatekonomi.
Genom att ansluta din bank till Samblas app kan du få tillgång till din Sambla Score – vilket ger dig en indikation på din återbetalningsförmåga utan att ta en kreditupplysning via något externt företag.
Snabbkurs och tips & tricks
Vi har också fullmatat vår app med både en snabbkurs samt tips och tricks kring lån, pengar och privatekonomi för att ge dig bäst möjliga koll på alla delar.
Jämför lån och se över dina försäkringar
Med vår app kan vi också hjälpa dig med din lånesituation för att sänka din ränta. Genom appen kan du göra en ansökan för att omförhandla och samla dina nuvarande lån – och följa den ända till signering. Du kan också se över dina aktiva liv- och trygghetsförsäkringar.
Läs också: Därför kan du lita på Sambla tjänst
Zlantar
Zlantar sorterar alla dina köp för att ge dig bättre koll och kontroll på dina utgifter. Genom att synka din bank med appen kan du hålla koll på flera konton och kort samtidigt – där köpen sorteras i olika kategorier som ger dig bättre översikt.
Du kan skapa en budget i appen och även se över dina avtal för att säga upp de du inte behöver eller hitta bättre erbjudanden.
Vår kommentar: En smart app som hjälper dig en bra bit på vägen med att sortera dina utgifter – men för att få total överblick lär du få sortera en del inkomster och utgifter manuellt. Intressant att se vart pengarna tar vägen!
Splitwise och Steven
Har du en sambo, rumskompis eller någon annan som du delar många utgifter med? Splitwise och Steven är två liknande appar som är till för att hålla koll på utlägg och dela dem jämnt mellan er.
Skapa en grupp för familjen eller kompisgänget där alla kan lägga in sina utgifter – så räknar appen ut vem som är skyldig vem hur mycket. Smarta uträkningar gör dessutom att alla inte behöver swisha alla.
Vår kommentar: Extraplus för Steven vars app är sammanlänkad med Swish, vilket gör betalningar extra smidiga. I övrigt två väldigt likvärdiga appar som båda gör jobbet. Båda har plusversioner som kostar pengar – där Steven är betydligt billigare.
Läs också: Våra bästa tips för att tjäna pengar snabbt
Bästa budgetapparna
Buddy
Buddy är en budgetapp där du kan mata in dina inkomster och utgifter och effektivt göra en budget. Tanken är sedan att appen ska hjälpa dig att inte spendera för mycket så att du överskrider budgeten du satt.
Du kan också skapa en budget ihop med andra människor – kanske en partner eller resekompis. Värt att veta är dock att även om det finns en gratisversion kostar det 50 kronor i månaden för att få tillgång till appens alla funktioner.
Klövra
Klövra är en app med flera funktioner inom privatekonomi – bland annat för att sätta en budget. Du kan lägga in dina inkomster samt fasta och rörliga utgifter för att se hur ditt saldo ser ut idag – lite som när de lägger upp en budget i TV-programmet Lyxfällan.
Appen låter dig även sedan göra en drömbudget – som du kan jämföra med hur din budget ser ut i dag.
Hos Klövra kan du dessutom skapa sparmål – samt räkna på hur mycket ditt sparande kommer ge dig genom avkastning och ränta på ränta-effekten.
Vår kommentar: Väldigt smidigt att räkna på sparmål med ackumulerad ränta – vilket kan vara ganska svårt att göra på egen hand. Det är motiverande att drömma sig iväg över hur mycket man kan spara på X antal år! I övrigt en ganska enkel och sparsmakad app.
Läs också: Budgetkalkyl
Ekonomiappar för att spara pengar
Dreams
Dreams är en sparapp som ska hjälpa dig att nå dina drömmar. Du sparar pengar i appen på ett sparkonto där du kan välja bland flera olika sätt att spara pengar. Du sätter ett sparmål – antingen själv eller ihop med en person som du delar drömmen med – och kan sedan bestämma hur mycket du vill spara.
Du kan till exempel välja att aktivera “tjuven” – som tar lite pengar från ditt bankkonto då och då för att sätta in på sparkontot – eller “härmapan” som gör att dina insättningar alltid måste matcher av din sparpartner och vice versa.
Vår kommentar: En app som gör sparande roligt och mer motiverande. Extraplus för tjuven som gör att man knappt märker när man sparar. Minus med Dreams är dock att man inte får någon ränta på sparkontot. Förvisso skänker företaget sin vinst till välgörenhet – men i tider av hög sparränta borde det gå att även ge sina sparare avkastning.
Avanza
Avanza är en digital bank vars app på senare år har blivit synonymt med att spara pengar. Med hjälp av Avanzas app kan du spara pengar i fonder och köpa aktier på börsen. Appens smidiga funktioner och användarvänlighet har gjort den till Sveriges populäraste app för att spara och placera pengar. Enligt siffror från början av 2023 har Avanza närmare 2 miljoner kunder i Sverige.
Vår kommentar: Har du inte investerat på börsen innan är Avanza en bra och användarvänlig app att börja med. Vi vill ge extraplus för sparmål och milstolpar – vilket gör det mer motiverande att spara. Tänk bara på att endast investera med pengar som du har råd att förlora!
Matpriskollen
Vill du spara pengar på mat och livsmedel? Då kan Matpriskollen vara appen för dig. Appen sammanställer och jämför erbjudanden från dina utvalda matbutiker och låter dig hitta de bästa priserna på maten du letar efter.
Karma eller ResQ Club
Om du ofta äter utelunch kan Karma eller ResQ Club vara bra appar som kan få dig att spara pengar. De apparna funkar nämligen på liknande sätt – där lokala restauranger, matbutiker och caféer rear ut gårdagens mat till ett rabatterat pris.
Med hjälp av appen bokar du hur många enheter du vill hämta och när – för att sedan kunna njuta av att ha sparat pengar på din lunch, fika eller något annat.
Vår kommentar: Appar som är allra bäst i storstäder, där man får upp flest erbjudanden. Vår rekommendation är att ha båda apparna installerade – eftersom olika restauranger samarbetar med olika appar.
Vanliga frågor och svar – Ekonomiappar
Vilken app är bäst för att spara pengar?
Samblas app hjälper dig att spara pengar genom att få översikt över din kreditvärdighet och lånesituation. Genom att sänka din ränta sparar du pengar varje månad.
Hur håller man koll på sin ekonomi?
Många använder en ekonomiapp för att hålla koll på inkomster, utgifter och för att göra en budget. Genom att ladda hem Samblas app kan du få översikt över din kreditvärdighet och sänka dina räntekostnader.
Fler blogginlägg
VI HJÄLPER DIG FÅ LÅN TILL BÄST RÄNTA
Våra andra tjänster
Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners